Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mora vratiti 602.000 kn

Vrtić bivšoj ravnateljici plaćao račune u skupim trgovinama: Dobila godinu i pol dana zatvora

Županijski sud u Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
04.02.2020.
u 16:42

Tužiteljstvo je teretilo bivšu ravnateljicu da se okoristila i kad je računovodstvenom servisu davala naloge da sačini obračune naknada za prekovremeni rad.

Prema nepravomoćnoj presudi riječkog suda bivša ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Dolores Matković osuđena je na godinu i pol dana bezuvjetnog zatvora, te je dobila pet godina zabrane rada kao ravnateljica vrtića. Matković je dužna vratiti vrtiću 602.000 kuna. Ona je bila optužena da je zlouporabila položaj i ovlasti te se okoristila za oko 320 tisuća kuna, a nanijela je štetu dječjem vrtiću od oko 702 tisuće kuna. 

Kako navodi Glas Istre, tužiteljstvo je optužilo bivšu ravnateljicu vrtića za financijske makinacije počinjene u razdoblju od listopada 2006. do prosinca 2012. godine.

U prvom dijelu optužnice navodi se da se Matković okoristila za oko 249 tisuća kuna. Naime, ona je, prema optužnici, davala naloge računovodstvenom servisu da joj se plaća obračunava tako da joj se svaki mjesec uz redovnu punu plaću isplaćuje i dodatni dio u iznosu od trećine redovne plaće, te dodatni dio regresa i božićnica.

Iako nije bilo pravnih temelja za te isplate, dobivala ih je u razdoblju od šest godina. Dječji vrtić Viškovo oštećen je za ukupno oko 603 tisuće kuna.

Tužiteljstvo je teretilo bivšu ravnateljicu da se okoristila i kad je računovodstvenom servisu davala naloge da sačini obračune naknada za prekovremeni rad. Njoj je neosnovano bez evidencija i odluka o prekovremenom radu isplaćeno 29,7 tisuća kuna, dok je vrtić oštećen za oko 57,7 tisuća kuna.

U optužnici se navodi da je Matković podmirivala i svoje osobne troškove na računa sredstava dječjeg vrtića, bez da ih je odobrilo Upravno vijeće vrtića, odnosno osnivač, Općina Viškovo. Taj iznos iznosio je ukupno 40,7 tisuća kuna, od čega se 27 tisuća odnosi na troškove pohađanja Učiteljskog fakulteta, navodi Glas Istre. 

Osim toga, vrtić na čijem je bila čelu platio je račun butika Lacoste u Trstu u iznosu od 1.107 kuna, trgovine luksuznom odjećom Luisa Spagnoli u Trstu od 2.506 kuna i račun građevinskog obrta od oko 10,1 tisuću kuna.

Komentara 9

DU
Deleted user
18:11 04.02.2020.

To je onaj vrtić gdje se ravnateljica uredno parkira na invalidsko mjesto i niko joj ništa ne može,iako je prijavljena policiji i općini Viškovo.Šta ćeš,SDP...

DU
Deleted user
17:56 04.02.2020.

Da li je ona HDZ ili ona istarska stranka?

Avatar LieDetector
LieDetector
18:14 04.02.2020.

Ima preko 120kg progooglajte joj facu i tijelo! I takvo prase uzima jadnoj djeci da svojih 120kg oblaci po skupim trscanskim buticima! I na zderacine po skupim restoranima i haj zivot. Ovo zasluzuje dozivotnu. Fuuuuuuuuj koji olos!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije