Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

'Vrijeme je za promjenu društvene, ekonomske i migracijske politike'

Le Pen ima 23,2% glasova, a Republique en Marche predsjednika Emmanuela Macrona 21,9 posto glasova
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/7
27.05.2019.
u 12:23

“Nije samo Macronova politika razočarala, već je razočarala i Europska unija”, kazala je Le Pen. Čelnik Nacionalnog okupljanja na europskim izborima Jordan Bardella kazao je da je sada prioritet preorijentirati dosadašnju “društvenu, ekonomsku i migracijsku politiku”

Velika pobjeda stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen koje je postalo prva stranka u Francuskoj, ali tzv. suverenisti neće moći snažno, kako su smatrali, utjecati na odluke budućeg Europskog parlamenta.Le Pen, koja prema izlaznim anketama ima 23,2 posto glasova, a Republique en Marche predsjednika Emmanuela Macrona 21,9 posto, želi sada prijevremene parlamentarne izbore u Francuskoj. Ovo je “pobjeda naroda”, rekla je Le Pen i dodala kako je zatražila “raspuštanje parlamenta”.

Oetinger: Razočaravajuće!

“Nije samo Macronova politika razočarala, već je razočarala i Europska unija”, kazala je Le Pen. Čelnik Nacionalnog okupljanja na europskim izborima Jordan Bardella kazao je da je sada prioritet preorijentirati dosadašnju “društvenu, ekonomsku i migracijsku politiku”, te je pozvao na stvaranje “snažne skupine” istomišljeničkih stranaka u Europarlamentu.

Pogledajte našu izbornu emisiju:

 

Iz redova Macronove stranke kažu kako “na europskim izborima gotovo nikad ne pobjeđuju”, odnosno predsjednički izbori su uvijek drukčiji. Francuski premijer Edouard Philippe kaže kako izborne rezultate treba primiti s poniznošću, jer “kada se stigne na drugo mjesto na izborima ne može se kazati da ste pobijedili”, te je dodao da će se nastaviti provoditi projekt predsjednika Macrona.

U Njemačkoj je Kršćanska demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel ostala prvom strankom s 28 posto glasova – najmanje u povijesti EU izbora (na euroizborima 2014. imala je 35 posto).

“Nije to bio naš cilj”, prokomentirala je rezultate predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karenbauer, koja će možda i na premijerskom položaju zamijeniti Merkel. Rezultat “nije na razini standarda koji si postavljamo”, kazala je Kramp-Karrenbauer, a njemački europski povjerenik Gunther Oettinger ga je nazvao “razočaravajućim”.

U Italiji je Liga potvrdila prognoze uoči izbora i postala prvom strankom s oko 31 posto glasova, a Pokret 5 zvijezda (M5s) je razočarao s oko 19 posto i postao, čini se, tek trećom strankom, a prije godinu dana na parlamentarnim izborima bio je prvi s 32 posto glasova. Druga stranka postala je, čini se, Demokratska stranka bivšeg čelnika i premijera Mattea Renzija s oko 21 posto glasova. Iz M5s kažu da čekaju stvarne rezultate i ne žele komentirati izlazne ankete, a Matteo Salvini, čelnik Lige, pokazao je transparent na kojem je pisalo: “Hvala Talijani. Postali smo prva stranka u zemlji”. Prije godinu dana je Liga na parlamentarnim izborima dobila 17 posto.

 

Kaczynski opet najjači

Za Ligu je “to povijesni rezultat i prvi put u povijesti postaje prvom strankom u Italiji”, prokomentirao je šef parlamentarne skupine Lige Riccardo Molinari. Unutar Demokratske stranke (PD) izražava se zadovoljstvo. Prije godinu dana “M5s je bio za 10 posto ispred nas, a sada smo ispred njih”, kazao je podtajnik PD-a Andrea Orlando.

Iznenađujući rezultati dolaze iz Velike Britanije, jer stranka Brexit Nigela Faragea, koja se prognozirala pobjednikom, čini se da ima dvostruko više glasova od dvije tradicionalne stranke, konzervativaca i laburista. Stranka Brexit dobila je 31 posto glasova, drugi su liberali s 20 posto, treći su laburisti Jeremyja Corbyna sa 17 posto, a tek četvrta je Konzervativna stranka lidera u ostavci Therese May s 8,5 posto.

U Mađarskoj je Orban s 56 posto glasova ujedno i najveći pobjednik na euroizborima, premda bi talijanska Liga mogla u europarlamentu imati najviše parlamentaraca.

U Austriji su se potvrdili pučani premijera Sebastiana Kurza, dok je Slobodarska stranka (FPÖ) pala na treće mjesto, ali nije izgubila onoliko koliko se moglo očekivati nakon skandala i ostavke njezina čelnika Heinz-Christiana Strachea. U Španjolskoj su socijalisti premijera Pedra Sancheza pobijedili s 28,9 posto. U Poljskoj je pobijedila Stranka prava i pravde (PiS/Ecr) Jaroslawa Kaczynskog.

Komentara 2

R9
ronaldo 9
13:58 27.05.2019.

počelo je, napokon se Europa vraća gdje i mora biti, desno

Avatar Manolique
Manolique
12:34 27.05.2019.

U razdeljak te ljubim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije