Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolivijski predsjednik

Popustio pritiscima: Evo Morales podnio ostavku

Evo Morales
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.11.2019.
u 22:09

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra. Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje

Predsjednik Bolivije Evo Morales odstupio je sa svoje funkcije nakon što je to od njega danas zatražio vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, javlja BBC.

"Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju". Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji".

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales u nedjelju u televizijskom obraćanju. Ostavku će dati i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera. 

Morales odlazi s funkcije nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i oporba. Otkrio je kako je poslao parlamentu svoje pismo ostavke. 

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede. U nijma je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi. 

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra. 

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.  

Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa. 

Ključne riječi

Komentara 22

MK
mksdk
22:42 10.11.2019.

Na što staviti naglasak u ovim vijestima? Na činjenicu da ljevičar vara na izborima? Neee, to je prebanalno. Ali, svi znamo, on to čini poradi višeg dobra i ispravnost njegovih motiva bi nas sve trebala nagnati da zanemarimo takve trivijalnosti kao što su pošteni izbori. Jer, kao što svaki pravi drug zna, cilj opravdava sredstvo.

MA
mateistina
08:35 11.11.2019.

Kao i uvjek ljevičari koriste svaku prigodu da prevare i tko zna koliko su u Hrvatskoj puta ljevičari prilikom prebrojavanja glasova prevarili Hrvate jer logike nema da u Hrvatskoj gdje se je 87% staovništva deklaliralo kao katolici i u toj Hrvatskoj da nam tri puta za predsjednika bude izabran ateisti i mrzitelji Katoličke crkve.Nema logike ako je nas 87% a u saboru nas Katolika svega 45%,pa u novinarstvu i na televiziji svega nas je možda 10% a tako i sudstvo su nam oteli pa ljud iz Gonga koji ko fol vode neovisno izbore a u svom sastavu imaju najmanje Hrvata Katolika i onda se čudimo kako komunjare i izdajnici Hrvatske države imaju toliki broj glasova.Dakle nama Hrvatima nepreostaje ništa drugo nego revolucija jer su sve poluge vlasti od sustva,medija ,prebrojavanje glasova na izborima uzeli ateisti i srbi dakle svi oni koji mrze Hrvatsku državu i Hrvate kao narod

ŽE
Žegarni
22:48 10.11.2019.

Ma kakvi južnoamerikanci, jugoslovenski stručnjaci bi Boliviju i Venezuelu upropastili puno brže. I nakon toga bi kandidirali na izborima da spase zemlju pod imenom Antikorupcijska-/Amsterdamska-/Kukuriku-koalicija. Heeeeehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije