Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krak afere Fimi Media

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Vinku Mladineu

Vinko Mladineo u pratnji odvjetnice Ljiljane Planinić dolazi na Županijski sud
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.07.2020.
u 15:33

Tereti se da je kao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio ugovore s Fimi medijom i Fond oštetio za 1,2 milijuna kuna

Nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Vinko Mladineo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša u listopadu 2018. oslobođen optužbi u jednom od krakova afere Fimi media, je ukinuta. Odlučio je tako Vrhovni sud, prihvativši žalbu tužiteljstva.

Mladineo se teretio za zlouporabu položaja i ovlasti odnosno da je kao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio ugovore s Fimi medijom, i to mimo postupka javne nabave, odnosno da je usluge koje je od njih naručio, a radilo se o izradi televizijskih spotova i plakata platio više od tržišne cijene.

Tako je prema navodima optužnice pogodovao Fimi mediji te je Fond oštetio za 1,2 milijuna kuna.

 Vrhovni sud je u obrazloženju odluke kojom ukida nepravomoćnu oslobađajuću presudu naveo da niži sud u izreci presude nije naveo po kojem zakonskom osnovu se optuženika oslobađa optužbe niti ta osnova proizlazi iz obrazloženja presude.

-  Budući da je time počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka jer se presuda uslijed toga ne može ispitati, prvostupanjska je presuda prema zakonu morala biti ukinuta.

Osim toga prvostupanjska presuda nije jasna jer iz nje nije vidljivo je li uopće došlo do povrede propisa Zakona o javnoj nabavi, je li riječ o kaznenom djelu ili eventualno prekršaju ili pak nije dokazano da je optuženik namjerno i svjesno prekršio odredbe zakona. Nadalje, u prvostupanjskoj presudi postoje i druge pogreške.

Nisu iznijeti razlozi o odlučnim činjenicama. Iskazi ispitanih svjedoka nisu ocijenjeni niti je obrazloženo što je na temelju tih iskaza utvrđeno. Provedena vještačenja vještaka uopće nisu iznijeta niti su analizirani ti provedeni dokazi.

Uslijed toga nije razvidno koje odlučne činjenice su utvrđene na temelju ovako provedenih dokaza pa je dovedena u pitanje pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja - naveo je u obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud.

Novo suđenje Mladineu će se provesti pred potpuno izmijenjenim vijećem. Što se tiče glavnog suđenja za aferu Fimi medija, ono bi trebalo biti nastavljeno u utorak nadopunom vještačkog nalaza. To je postupak u kojem su optuženi Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević i HDZ.

Tereti ih se za izvlačenje oko 70 milijuna kuna iz državnih poduzeća te financiranje osobnih potreba Ive Sanadera i crnih fondova HDZ-a.

Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud. Bivši HDZ-ovo premijer je bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na plaćanje novčane kazne od pet milijuna kuna. Ponovljeno suđenje je u  završnoj fazi.

Optuženici su iznijeli obrane, a nakon nadopune vještačenja na red bi trebali doći završni  govori stranka, pa se očekuje da bi nepravomoćna presuda mogla biti objavljena uskoro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije