Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud potvrdio presudu Smiljani Srnec: To što je majka troje djece nije olakotna okolnost

Otegotna okolnost je dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu
23. travnja 2021. u 11:34 31 komentara 5222 prikaza
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vrhovni je sud odbio je žalbu Smiljane Srnec i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva i osuđena na kaznu zatvora 15 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 16. veljače 2019. 

Zagreb: Izjave nakon sastanka Kriznog stožera OD HEROJA DO GUBITNIKA Da se u zdravstvu išta pomaknulo, ministru zdravlja afere ne bi štetile

Optuženica je osuđena zbog ubojstva sestre prije 20 godina u obiteljskoj kući.

- Tupotvrdim je predmetom u brzom slijedu zadala više udaraca u glavu sestri koja je ležala. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla. Potom je tijelo omotano plastičnim vrećama stavila u škrinju. Tijelo je dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u škrinji u domu optuženice i prikriveno vrećicama sa smrznutom hranom.

Poklopac škrinje je bi zalijepljen da nitko ne može lako otvoriti škrinju. Škrinja se nije koristila u domaćinstvu iako je ostala uključena u struju 19 godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i mjeri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Riječ je o najvišoj propisanoj kazni za kazneno djelo ubojstva prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela.

Smiljana Srnec Ubojstvo Jasmine Dominić Tijelo u zamrzivaču: Potvrđena je presuda od 15 godina zavora. Odvjetnik: Puno je rupa u ovom slučaju

Optuženica je majka troje djece od kojih je dvoje maloljetno. Međutim ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti. Otegotna okolnost je dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu. Kazneno djelo počinila je s najvišim stupnjem krivnje - izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti.

Tijelo žrtve je cijelo vrijeme držala u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo. Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela - navodi se u odluci Vrhovnog suda.  

Izrečenom kaznom izrazit će se, smatra, jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela.

Zašto su pobjegli u BiH Neka Mamići i odsluže kaznu u BiH, na račun njezinih poreznih obveznika

- Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni - piše u odluci.  

 

Napad na maloljetnika u Zadru: Bokserom ga je udarao u glavu, zašto su ga krvnički pretukli?


 
Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Toliko godina čuvati tijelo u dubinskom hladnjaku ? To nije normalno.

 • josip.barisic512@gmail.com:

  Ona uopće nije kažnjena bez obzira na tih 15 godina. Bolje je biti u hrvatskom zatvoru nego raditi 15 godina jer je radnik mizerno plaćen u velikoj većini slučajeva. O mirovinama da se i ne govori. Osim ako su privilegirane.

 • Avatar utunelu
  utunelu:

  svugdje je populizam osim u pravosudu i opet odabrani...