Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
München

SOA nije dopustila Karamarku svjedočenje, sudac izrazio čuđenje

Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.02.2016.
u 12:10

Karamarko je prošlog tjedna i sâm, na upit novinara hoće li svjedočiti, kazao kako mu je sigurnosna služba to zabranila

Bivši djelatnici tajnih službi Tomislav Karamarko i Miroslav Musić, nisu dobili dopuštenje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske za svjedočenje pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu, gdje su danas trebali svjedočiti u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, priopćio je u utorak predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

„Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u kojem stoji da Musiću i Karamarku SOA ne dopušta svjedočenje. To me iskreno čudi jer su mnogi djelatnici SOA-e već svjedočili u ovom procesu. Čini mi se da u ovoj agenciji lijeva ruka ne zna što čini desna“, rekao je predsjednik sudskog vijeća nakon čitanja dopisa hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

„Učinili smo sve što je potrebno kako bi se svjedoci pojavili pred sudom, ali bez uspjeha. Ostaje nam sam samo da se čudimo ovoj odluci“, zaključio je Dauster.

Prvi potpredsjednik vlade RH Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti u vezi sa svojim saznanjima o radu tajnih službi, koja je stekao kao voditelj SOA-e 2006.

Miroslav Musić trebao je svjedočiti u svezi s navodnom otmicom bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, koji je pred sudom u Münchenu svjedočio da je 1993. bio otet i prisiljen dati iskaz o radu jugoslavenskih tajnih službi.

Jedan od navodnih otmičara je Bože Vukušić, bivši pripadnik Saborskog povjerenstva za utvrđivanje žrtava rata i poraća, koji je također u ovom procesu svjedočio već više puta. 

Musić je u to vrijeme djelovao u sklopu Sigurnosno-informativne službe (SIS) u Mostaru.

Nakon što se nije pojavio ni jedan od danas planiranih svjedoka, suđenje je nastavljeno čitanjem spisa relevantnih za tijek procesa. 

>> Sudsko vijeće produljilo suđenje Perkoviću i Mustaču za dodatnih 15 ročišta

Komentara 107

77
777CRO
12:28 16.02.2016.

Ko zapravo vlada hrvatskom? Da li je SOA Hrvatska. Ili jugoslovenskocetnicka i do kada ...

Avatar verum
verum
12:03 16.02.2016.

krvnicima ,mustacu i perkovicu ne gine dozivotno truljenje u zatvorima tudje drzave.

DA
dalmata28
11:45 16.02.2016.

Kako žalosno,udba je ubijala sve do 1990 i onda su obukli kosulje pa se ponovno aktivirali,samo na drugi način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije