Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok do ponedjeljka

Perkovića bi moglo izručiti vijeće koje je šokiralo Vladu

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
18.01.2014.
u 00:17

Prizna li se Gizeli Đureković status stranke u slučaju Mustač, na Vrhovnom sudu bila bi aktivirana njezina žalba na odbijanje predaje

Odluku u povodu žalbi DORH-a i Josipa Perkovića donijelo je sudsko vijeće koje je šokiralo Vladu prije dva i pol mjeseca kad smo u Večernjem listu objavili presudu iz koje je proizlazilo da bi zbog u njoj zauzetog stava i Perković mogao biti izručen. Sličan stav su potom zauzela još dva sudska vijeća Vrhovnog suda. Prema tom stajalištu kod europskog uhidbenog naloga za 32 kaznena djela vrijedi poseban "povlašteni" pravni režim pa se ne provjerava niti je li u nas nastupila zastara. Prema tome, ako nije presudna neka druga okolnost, vjerojatno je potvrđena odluka o izručenju Perkovića čiji je odvjetnik Anto Nobilo već pripremio ustavnu tužbu sa zahtjevom da se privremeno odgodi izvršenje EUN-a dok se i Ustavni sud ne očituje. 

Vrhovni sud bavit će se i slučajem Zdravka Mustača. Naime, odvjetnički ured Pavlović&Pavlović priprema žalbu na odbacivanje njihova podneska kojim su zbog iznenađujućeg nepodnošenja žalbe od strane državnog odvjetništva “uskočili” u slučaj Mustač zastupajući interese Gizele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića.

Rok do ponedjeljka

– Rok za podnošenje žalbe istječe nam u ponedjeljak. S obzirom na to da intenzivno radimo na obrazloženju naše žalbe Vrhovnom sudu, o njezinu vam sadržaju ne mogu ništa reći – kaže  odvjetnik Siniša Pavlović, odbivši nam komentirati na što će se u žalbi pozvati argumentirajući stav da i oštećenici u ovakvim iznimnim okolnostima trebaju imati mogućnost sudjelovanja u postupku u povodu EUN-a. Prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU oštećenici i žrtve kaznenih djela nemaju to pravo. Ali,na sva pitanja koja nisu uređena tim zakonom suci “na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o kaznenom postupku...”

A prema ZKP-u, kad državni odvjetnik ustanovi da nema osnova za pokretanje ili provođenje kaznenog progona, “na njegovo mjesto može stupiti oštećenik kao tužitelj uz uvjete određene ovim Zakonom”, izričita je odredba.

Riječ stručnjaka

Stručnjaci nas uvjeravaju da postoji mogućnost i izravne primjene Deklaracije UN-a koja se bavi pravima žrtve, i koja im omogućuje da sudjeluju “u svim stupnjevima postupka (prethodni postupak, suđenje, žalbeni postupak)”.

I Okvirna odluka Vijeća EU o položaju žrtava u kaznenom postupku ima sličnu odredbu. Ako Vrhovni sud ne prizna Gizeli Đureković status stranke, moći će se obratiti Ustavnom sudu, a potom i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali to je onda duga pravna bitka. Prizna li se Gizeli Đureković status stranke, tada bi Vrhovni sud rješavao i njezinu žalbu na sudsku odluku o odbijanju izručenja Mustača, koji bi tada najvjerojatnije doživio Perkovićevu sudbinu, dakle izručenje Njemačkoj.

>> Perković drukčije odgovorio 1998. i 2013.: Lagao je o Tuđmanu?

Komentara 48

MA
MaJu
07:48 18.01.2014.

Kad je tako bio dobar sa Prvim Predsjednikom dr. Franjom Tudjmanom i kad je naoruzao Hrvatsku i toliko toga dobroga ucinio, zasto se boji otici na Sud i dokazati svoju nevinost? Gen. Gotovina je isto morao ici na Sud dokazati svoju nevinost!

IV
Ivan50
08:18 18.01.2014.

Nakon svih žalbi Nobilo sprema žalbu Sudu u Strasburu, možeš mislit.Ipak se udbaši tamo nisu ilfiltrilari.

BA
barbaizamerike
07:26 18.01.2014.

ako nece vlada isporucit ce ga narod jer mu je dosta udbasa i ko je okrvavio ruke neka odgovara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije