Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Vrhovni suci SAD-a vjerni Ustavu ili papi?

Vrhovni suci su prije svega zaštitnici Ustava i njihove odluke ne smiju mijenjati izgled zemlje i zajednice. Grijesi ne smiju postati zakoni.
12. listopada 2020. u 18:47 2 komentara 1466 prikaza
FILE PHOTO: U.S President Donald Trump holds an event to announce his nominee of U.S. Court of Appeals for the Seventh Circuit Judge Amy Coney Barrett to fill the Supreme Court seat
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od devetero sudaca američkog Vrhovnog suda njih šestero je katolika. Prvi vrhovni sudac katoličke vjere bio je Roger B. Taney u 19. stoljeću. Zadnja je Amy Coney Barrett koju je imenovao Donald Trump, ali još mora proći potvrdu Senata.

U.S. President Donald Trump makes an announcement about his treatment for coronavirus disease (COVID-19), in Washington ISHOD PREDSJEDNIČKIH IZBORA U Americi ljudi danas nisu jednaki, a neki su (još) nejednakiji od drugih

Od ukupnog stanovništva SAD-a samo je 20 posto katolika, a to su uglavnom talijanski, irski i poljski doseljenici, a u današnje vrijeme i južnoamerički, te većina njih glasa za demokrate. Među bijelcima na vlasti uglavnom prevladavaju protestanti i republikanci. Otuda i akronim WASP (white, anglo-saxon, protestant).

Vrhovni sud nije nikada oslikavao zemlju. Prvi vrhovni sudac Afroamerikanac postao je Thurgood Marshall 1967. Prva žena u Vrhovnom sudu bila je Sandra O’ Connor, izabrana tek 1981. Vjera nije nikada utjecala na odluke političara i vrhovnih sudaca. Predsjednik John Kennedy, katolik, obećao je da će, budu li u kontrastu vjera i zakoni, biti vjeran Ustavu, a ne papi. Sada se novoj sutkinji Amy Barrett pripisuje pridjev “protivnice abortusa”, ali zasigurno neće mijenjati sadašnje zakone o pobačaju. Sadašnje vrhovne suce uglavnom su birali predsjednici republikanci i protestanti.

Jedino je demokrat Barack Obama izabrao sutkinju Soniu Sotomayor koja je latinskoameričkog podrijetla. Kriteriji za izbor vrhovnih sudaca su pravna stručnost i konzervativnost, odnosno težnja za očuvanjem Ustava. Većina njih studirala je pravo na najboljim, uglavnom katoličkim američkim sveučilištima, a jedno od najboljih, koje je pohađala i Amy Barrett, je Notre Dame u Indiani. Pa hoće li se mijenjati zakon o pobačaju, odnosno hoće li on biti zabranjen kako to želi Katolička crkva?

o koronavirusu Twitter označio Trumpovu objavu: Tvrde da je obmanjujuća i potencijalno štetna

Najbolji primjer je iz lipnja ove godine kada se predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, koji slovi kao hiperkatolik, svrstao uz liberalne kolege i odbacio restrikcije u zakonu o pobačaju države Luisane. Biti katolik ne znači da si preuzeo tu ideologiju. Vrhovni suci su prije svega zaštitnici Ustava i njihove odluke ne smiju mijenjati izgled zemlje i zajednice. Grijesi ne smiju postati zakoni.

Što bi bilo sljedeće, uvođenje zakona o zabrani preljuba ili o zabrani razvoda? Pa i uvođenje neradne nedjelje radi odlaska na misu nije razlog za donošenje takvog zakona. Kazneno djelo je šteta nanesena društvu koje treba suditi počinitelju, a grijeh je uvreda Bogu koji može grešnika kazniti ili mu oprostiti grijeh.

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
HTZ
Naša seoska bogatstva
Doživi domaće: Hrvatska ne raspolaže samo prirodnim ljepotama već i mnogim dodatnim sadržajima
  • FONZA:

    Silvije komunjaro....jesi li ti katolik kada tako zdusno branis "pravo zene" da ubija svoju djecu...?.....svoju djecu ubijaju jos samo morski psi i zmije...i covjek...nazalost....srami se nistarijo

  • zgzg1234:

    S kime se ovaj Silvije svadja? Sam sa sobom, cini se.