Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrh vodenog vala prolazi kroz Glinu

U Topuskom rijeka je poplavila 50-tak kuća, prodrla do samoga središta grada i autobusnog kolodora
13. veljače 2014. u 15:42 1 komentara 1500 prikaza
poplava
Foto: Tadija Odić
Pogledajte galeriju 1/4

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su duž toka rijeke Gline. U Topuskom rijeka je poplavila 50-tak kuća, prodrla do samoga središta grada i autobusnog kolodora. Bujica je onečistila bunare i prodrla u vodocrpilište vode Vorkapić. Vatrogasci DVD-a Glina su dopremili cisternu pitke vode i dijele vodu stanovnicima. Vodostaj je u opadanju i rijeka se polako povlači iz središta Topuskog. Valja napomenuti da je borba sa vodom koja i dalje raste na prostoru Grada Gline, pala na pleća vatrogasaca koji su obranili brojne kuće, napunili i u zečje nasipe za obranu kuća ugradili tisuće vreća pijeska i ispumpali vodu iz mnoštva podruma.

Naime odlukom vlade je raspušteno Gradsko vijeće i razriješen gradonačelnik. U takvoj situaciji političari koji se inače kunu u svoju ljubav prema Glini a i zaposlenici u službama grada ponašaju kao da ih s poplava ne tiče. Časni izuzetak je jedino razriješeni gradonačelnik Milan Bakšić koji cijele dane provodi sa vatrogascima.

- Ovo je najviši vodostaj u posljednjih pola stoljeća. To znam jer je ova kuća napravljena 1960. godine. Još nikada voda nije došla ovako blizu da oplakuje temelje kuće - veli prof. Dinko Bakšić iz ulice dr. Đure Augustinovića u Glini.

Jučer poslijepodne od svijeta je još ostalo odsječeno o selo Skela jer se rijeka Glina se izlila na cestu. Na području grada rijeka je ostala ukroćena nasipom ali su plavile narasle zaobalne vode pa se u vodi zrcalila i župna crkva sv Ivana Nepomuka u središtu grada. Pod vodom je igralište NK Banovac i obradive površine sve ušća u Kupu u selu Slana. Po izlasku iz grada, rijeka Glina se izlila poplavila polja i podrume u Jukincu, Prekopi.  

poplava najgore tek dolazi Tijekom noći najteže bilo na područjima oko Siska poplave, rovišće TKO JE KRIV? Zašto poplave ako se 785 milijuna kuna godišnje troši da ih ne bude poplava vodostaji ipak u padu Vodostaj Kupe tijekom noći pao na 821 cm, Save porastao na 814!

- Glina se izlila na cestu koja sela Dvorišće i Hađer spaja sa Prekopom i državnom cestom Glina-Sisak pa samo na posao morali voziti preko Viduševca - veli Alberta Cestarić iz Hađera.  

Poplavljena je cesta u središtu Marinbroda i sva polja nizvodno sve do ušća Gline u Kupu. Županijske ceste su javile da je izlivena rijeka Glina prekinula promet na cesti Glina - Topusko - granični prijelaz Maljevac ( BiH). Radi izlijevanja rijeke Kupe u selu Zaloj, zatvorena je županijska cesta Slatina Pokupska - Zaloj – M. Solina – Prekopa. Obilazni pravac je Pokupska Slatina – Stankovac- Glina –Prekopa - Hađer. Zbog izlijevanja Kupe u Donjim Jamama, zatvorena je cesta Stankovac – Slana. Obilazni pravac Glinska Poljana- Prekopa - Mala Solina. Radi izlijevanja potoka Perna za sav promet se zatvara cesta Vojnić – Perna. Obilazni pravac biti će preko mjesta Gvozd – Vojnić – Gornji Sjeničak. U mjestu Buzeta istoimeni potok je preplavio cestu Glina-Obljaj.

Elipso

  • Avatar banovina
    banovina:

    Toliko je vode da relativno mala rijeka Glina izgleda kao Sava..