Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluke sutra i prekosutra

Vrdoljak u vrhu HNS-a ima većinu za savez s HDZ-om?

vrdoljak pusić
Goran Stanzl/Pixsell
05.06.2017.
u 20:27

U HNS-u se govori i o resorima koje im je HDZ, navodno, obećao dati u zamjenu za podršku: obrazovanje, pravosuđe i graditeljstvo

Treba li HNS ući u Vladu s HDZ-om, pitanje je koje je podijelilo vodstvo HNS-a. Prema informacijama više izvora iz stranačkog vrha, omjer snaga onih koji su za koaliciju s HDZ-om i onih koji su protiv izjednačen je, odnosno osmero članova Predsjedništva za sada je protiv, a osmero ih je sklono podržati Andreja Plenkovića.

Trgovina ili svjetonazor

No ima i onih koji kažu da Vrdoljak ipak ima većinu za “preslaganje” u vrhu i da će puno više od osmero članova Predsjedništva podržati ulazak u Vladu. I oni koji su protiv te opcije ne kriju da je do današnje sjednice Predsjedništva svašta moguće, pa i da se omjer snaga za koaliciju s HDZ-om i protiv nje promijeni. No ne drastičnije pa smatraju da su realna samo dva scenarija. Prvi je da stranka odbaci opciju koaliranja s HDZ-om, da predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnese ostavku jer nije uspio u svojem naumu i da se što prije raspišu unutarstranački izbori u stranci, a drugi je scenarij da se odluči ići u koaliciju s HDZ-om, što će automatski značiti i podjelu stranke na dva dijela jer za neke članove HNS-a to je, kako kažu, ipak prevelik zalogaj.

HNS-ovci skloni podršci HDZ-u kažu da bi se time izbjegli novi izbori koji ne bi ništa promijenili.

– Samo koketiranje s HDZ-om dovelo je do toga da je stranka mrtva. Traje reketarenje i Vrdoljak pokušava HNS-ovcima koji su zbog loših izbornih rezultata ostali ili će tek ostati bez radnih mjesta reći da se trgovački moral isplati – kaže izvor iz vrha stranke. Dodaje i da je HNS ideološki potpuno suprotstavljen HDZ-u te da se stranka sad može podijeliti na dva dijela – trgovački i svjetonazorski.

Naknada za podršku

Naveliko se u HNS-u govori i o resorima koje im je HDZ, navodno, obećao dati u zamjenu za podršku. Riječ je o resorima obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva.

Nagađa se i o imenima koja bi te resore vodila. Pero Lučin i Boris Jokić spominju se u kontekstu obrazovanja, iako su obojica ranije kazala da ih to ne zanima. Za pravosuđe je u igri sudac Vrhovnog suda Ranko Marjan, dok bi graditeljstvo navodno dobio netko iz varaždinskog ili dubrovačkog HNS-a kako bi ih se umirilo zbog gubitka izbora. Sam šef HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je kazao da je spreman staviti svoj mandat na raspolaganje o čemu će, kaže, odlučiti stranačka tijela. Priznao je i da je, iako je Predsjedništvo stranke odlučilo prije mjesec dana da neće u koaliciju s HDZ-om, razgovarao s premijerom.

– Razgovarali smo da čujem kakve su mu namjere da bih to mogao prezentirati pred strankom. Tko sam ja da usmjeravam budućnost stranke? Predsjedništvo će raspravljati o tome, kao i Središnji odbor – poručio je Vrdoljak jučer nakon sastanka užeg vodstva HNS-a. Međutim, pitanje je hoće li se svi zastupnici HNS-a držati odluke stranačkih tijela. Neki zastupnici drže da se to neće dogoditi jer Predsjedništvo neće podržati takvu inicijativu.

– Učinit ću sve da ne dođe do nikakvog preslaganja na stranačkim tijelima jer to znači raskol, a to nam ne treba. To će slomiti stranku, a ne vidim čemu to – kaže naš izvor iz vrha stranke.      

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 63

JA
jadrmatic
20:37 05.06.2017.

Znači, Vesna Pusić postaje nova hadezeovska kraljica? Plenković-Pusić-Pupovac, to je ono što smo sanjali od stoljeća sedmog.

Avatar kenj@c
kenj@c
20:44 05.06.2017.

"dok bi graditeljstvo navodno dobio netko iz varaždinskog ili dubrovačkog HNS-a kako bi ih se umirilo zbog gubitka izbora". ???

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
21:24 05.06.2017.

Za ovo neznaju jos ni u hdzeu ni u hnsu, baba Vanga ima konkurenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije