Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neodlučni ministri

Vrdoljak: Neće biti novih poreza; Linić: Bit će poreza na nekretnine!

Ivan Vrdoljak, američka gospodarska komora (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
18.12.2012.
u 15:47

Ministar gospodarstva najavio je da će se početkom 2013. godine donijeti Zakon o strateškim investicijama kojim će se olakšati realizacija javnih i privatnih investicija

Ministar gospodarstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak poručio je danas na sastanku s članovima Američke gospodarske komore da iduće dvije godine neće biti novih poreza, a na pitanje novinara znači li to da se odustaje i od uvođenja poreza na nekretnine, izjavio je: "Rekao sam da sigurno u dogledno vrijeme neće biti novih poreza", što su uzvanici primili s odobravanjem.

Najavio je da će se početkom 2013. godine donijeti Zakon o strateškim investicijama kojim će se olakšati realizacija javnih i privatnih investicija.

– Ona je sada otežana pa mnoge značajne investicije stoje u Agenciji za investicije i konkurentnost. Mi imamo mnogo privatnih investicija koje čekaju DPU, UP i ne znam ni ja što već čekaju... Ako to pokrenemo, mogli bismo napraviti velik posao s tim zakonom, a onda samim time otvaramo put i novima – objasnio je dodavši da Hrvatska treba industrijsku strategiju kako bi poduzetnici znali u što ulagati sljedećih deset do petnaest godina, a nju bi također trebalo donijeti tijekom sljedeće godine.

– Pokrenu li se reforme, iduća godina mogla bi biti godina početka promjene nepovoljnih trendova, rast će nam BDP... – uvjeren je Vrdoljak koji je uzvanicima pojasnio kako posebni potencijal razvoja vidi u energetici. – Hrvatska će, ako realiziramo investicije i koristimo domaće potencijale, posebice plin i hidropotencijal, 2017. godine biti zemlja koja će izvoziti električnu energiju – optimističan je ministar gospodarstva.

Ministar financija Slavko Linić, na konferenciji za novinare o Zakonu o fiskalizaciji, komentirajući izjavu ministra Vrdoljaka, rekao je da Ministarstvo financija ne odustaje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez. 

– Ministarstvo financija dobilo je suglasnost od Vlade da se bavi pitanjem poreza na nekretnine. I ta kampanja ide u tome smjeru. Održali smo sastanak sa strankama, stručnom javnošću i razloga za odustajanje od toga poreza nemamo. To uostalom nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice. Taj porez je veći za prazne kuće, dakle za bogate ljude koji ne znaju što bi s tom imovinom. Ponavljam, razloga za odustajanje nema, mi ćemo odraditi svoj dio posla, a na Vladi je da  odluči – kazao je Linić.

>> Lipik glas i DI Papuk primjer su uspješnog privatnog ulaganja

Komentara 59

KM
kmet100
16:38 18.12.2012.

pametno zboriš

KM
kmet100
16:39 18.12.2012.

ti ćeš biti dopredsjednik

OB
-obrisani-
16:09 18.12.2012.

Sigurno u dogledno vrijeme nece biti novih poreza..... Ne nece,i BDP ce nam -vam porasti za 2,2%... Cujemo se u drugom -trecem mjesecu... Koja opravdanja ce onda traziti za uvodjenje novih poreza... Oni lazu sami sebe a ne da samo da samo narod lazu ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije