Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS bira šefa

Vrdoljak opet želi voditi HNS, no tu je i Posavec

Ivan Vrdoljak
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
19.10.2017.
u 11:10

Ivan Vrdoljak povukao se iz javnog života i izbjegava medije, ali javna je tajna da je vodio većinu pregovora u ime HNS-a s vrhom HDZ-a

Bivši predsjednik HNS-a i glavni zagovornik koalicije HNS-a i HDZ-a Ivan Vrdoljak opet želi na čelo narodnjaka.

Kako se šuška već neko vrijeme, upravo bi se Vrdoljak mogao kandidirati za novog predsjednika HNS-a, a prvi put do sada ne bi trebao biti i jedini kandidat, već bi mogao dobiti i konkurenciju. I to jedinog HNS-ova župana Matiju Posavca, koji se do sada više puta premišljao da se kandidira ili ne i koji, doznajemo, ozbiljno razmišlja da podnese kandidaturu. A u kuloarima se kao potencijalni kandidat čuje i treće ime, i to ono gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, dok je potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednik HNS-a Predrag Štromar navodno potpuno odustao od svoje kandidature.

Postupak kandidature

– Još se nisam odlučio hoću li se kandidirati ili ne. To će ovisiti o razgovorima unutar moje baze i s kolegama iz stranke. Za razliku od svih dosadašnjih izbora ja mislim slušati želje birača, a ne se jedino držati dogovora pojedinaca u vrhu stranke – kaže Posavec.

Iako Vrdoljak trenutačno slovi kao favorit mnogo toga će, kažu naši izvori, ovisiti o današnjoj sjednici Predsjedništva na kojoj bi se trebao otvoriti postupak kandidatura i o tome kako će se članovi vodstva i teren postaviti u cijelom procesu unutarstranačkih izbora. Naime, od sredine rujna do kraja listopada po HNS-ovim se podružnicama odvijaju izborne skupštine na kojima se biraju vodstva podružnica, vodstva županijskih organizacija, ali i delegati za stranački Sabor koji će se održati sredinom prosinca i na kojem će se i izabrati novi predsjednik HNS-a. Drugim riječima, do kraja mjeseca bit će i jasno kakvo je raspoloženje članstva na terenu i koga oni vide kao svog lidera.

Naši izvori tvrde da će Ivan Vrdoljak imati uza sebe organizaciju u Slavoniji, dobar dio Dalmacije, vjerojatno i dio zagrebačke organizacije. S druge strane, Sjever Hrvatske, gdje je HNS uvijek i ostvarivao najbolje rezultate, navodno je za Posavca, a tu će važnu ulogu u konačnom odabiru odigrati Predrag Štromar.

Vlada iz sjene

Tko god postane novi šef HNS-a navodno neće ulaziti u Vladu. Matija Posavec ne bi ni mogao zbog nespojive dužnosti, a isto je vodstvu kazao i Ivan Vrdoljak.

– Lako je reći, ali tko će Vrdoljaku, ako dobije izbore i poželi ući u Vladu, to zabranit i– kaže naš izvor iz HNS-a.

Ivan Vrdoljak
1/9

Upravo Vrdoljak, tvrde naši izvori iz HNS-a, cijelo vrijeme i vuče konce u stranci i iako se povukao iz javnog života, javna je tajna da je upravo on vodio većinu pregovora i razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i vrhom HDZ-a. A javnost još uvijek pamti i da se upravo Vrdoljak netom prije nego je HNS uskočio u vladu predstavljao kao lider oporbe te je žestoko kritizirao HDZ i Most nazivajući ih Titanik vladom da bi na kraju sam predložio da postanu dio većine. Upravo to je Vrdoljaku i najveći teret za novu kandidaturu jer je pitanje kako bi na njegov povratak na vrh stranke mogli reagirati HNS-ovi birači. S druge strane Matija Posavec definitivno ima rezultat, osvojio je drugi mandat župana sa 60%, pokupio je polovicu SDP-ovog biračkog dijela. Ali zamjera mu se što je dao ostavku na sve stranačke funkcije nakon što je Središnji odbor izglasao ulazak u koaliciju s HDZ-om, a i teško da bi Posavec mogao voditi HNS u istom smjeru u slučaju pobjede s obzirom na to da u Međimurju HNS i SDP čine debelu većinu biračkog tijela.

Tijekom ljetnih mjeseci, tvrdi naš izvor iz HNS-a, u najvećoj tajnosti stranka je naručila anketu s pitanjem koga bi javnost najviše voljela vidjeti kao novog predsjednika HNS-a.

Prema istom izvoru, najveću je podršku dobio Ivan Vrdoljak, dok je na drugom mjestu, zanimljivo, bila ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak. Na trećem mjestu našao se navodno međimurski župan Matija Posavec. I sve troje kandidata dobili su približno isti postotak podrške. Divjak inače nije članica stranke i, da bi uopće bila u poziciji da se kandidira za šeficu HNS-a, prvo bi se trebala učlaniti u narodnjake. A to, prema izvorima koji su joj bliski, aktualna ministrica nema namjeru učiniti.

Komentara 12

BU
Budak
13:22 19.10.2017.

Ali Baba želi nazad u svoju pećinu gdje ga čekaju preostali četrdeset lopova HNS-a.

Avatar Sokol
Sokol
14:02 19.10.2017.

10 lopova i 10 mangupa i ružne babe

DU
Deleted user
12:03 19.10.2017.

pa kao da je to nesto novo. samo se ceka kad ce taj “ moralni” uzor stupiti u vladu. nema goreg licemjera od od ovog lika na cijeloj hrvatskoj politickoj sceni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije