Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vraća se outsourcing pratećih službi u bolnicama

Reforma primarne zdravstvene zaštite predviđa ograničenje broja pacijenata na 500 do 1500 po liječniku te jačanje patronažne službe
30. travnja 2016. u 08:13 23 komentara 4223 prikaza
bolnice outsourcing
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Izdvajanje pomoćnih poslova u zdravstvu koje se planira u Planu reformi upućuje na to da outsourcing u zdravstvu ponovno postaje aktualan. Prethodna je Vlada odustala od outsourcinga u javnim službama nakon što su se sindikati digli na noge, a osobito je u zdravstvu izdvajanje pratećih službi bilo kritizirano zbog specifičnosti sustava. Sada se predviđa izdvajanje poslova kao što je pranje rublja, čišćenje nemedicinskih površina, tehničke službe održavanja i dr., što upućuje na djelomično “outsourcanje” – govori se o čišćenju nemedicinskih površina, što znači da tu ne bi spadale operacijske dvorane.

Reforma primarne zdravstvene zaštite predviđa ograničenje broja pacijenata na 500 do 1500 i po liječniku te jačanje patronažne službe. – Pozdravljamo, to je maksimum da bismo se kvalitetno posvetili pacijentima u optimalnih 25 pregleda dnevno. Očekujemo širenje mreže i zapošljavanje medicinskog kadra – kaže Ines Balint, predsjednica KoHom-a, napominjući da liječnici u ruralnim područjima imaju i po 2000 pacijenata.

O ključnim mjerama kao što su skuplje dopunsko zdravstveno osiguranje uz skuplju participaciju i uvođenje nadstandarda, reformi hitne medicine, proteklih se tjedana već puno govorilo u javnosti.

Također se u Planu navodi i daljnje objedinjavanje javne nabave i strože kontrole propisivanja lijekova, informatizacija sustava, reorganizacija mreže bolnica te racionalizacija i reorganizacija nezdravstvenih usluga u bolnicama. Strože kontrole propisivanja lijekova također ne zvuči ohrabrujuće za pacijente, a reorganizacija mreže bolnica upućuje na to da se iznova ide u izradu masterplana. – Zanimljivo je kako se pozivajući na postignuto spominje i Program plus i njegov učinak skraćenja listi čekanja, a ministar Nakić ga je ukinuo. Tko je onda pisao dokument?! – pita se Siniša Varga. 

>> Vlada nije napravila ništa, a za Most ne znamo niti tko ga vodi. Spremni smo preuzeti vlast

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • sinisa.sruk:

  nije li hdz bio protiv ovakvog prijedloga bivše vlade...

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  Outsourcing? ?koji vrag je to?

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Vraća se outsourcing pratećih službi u bolnicama...Dakle, opet će biti veza i vezica da se neke firme obogate koje rade taj posao...A razdioba posla, hoće li biti strogo specificirana ?