Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD MU POVISIO KAZNU

Vozio sa 2,42 promila i udario pješaka kojem nije pomogao. Osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora

nesreća
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
20.09.2021.
u 13:36

Vozio je mokrim kolnikom u uvjetima slabije vidljivosti zbog noći. Zbog neprilagođene brzine kretanja i alkoholiziranosti nije uočio pješaka koji je prelazio cestu

D.K., kojeg je Županijski sud u Karlovcu u prosincu lani nepravomoćno osudio  na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora jer je još 2015. skrivio nesreću te nije pružio pomoć ozlijeđenom, sada je ta kazna odlukom Vrhovnog suda preinačene i povišena pa je pravomoćno osuđen na tri godine i dva mjeseca. Vrhovni sud je tako odlučio nakon što je prihvatio žalbu državnog odvjetnika.

Prema optužnici, D.K se teretio da je 2015. prouzročio nesreću u kojoj je poginula jedna osoba. Upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola, a u krvi je imao 2,42 promila. Vozio je mokrim kolnikom u uvjetima slabije vidljivosti zbog noći. Zbog neprilagođene brzine kretanja i alkoholiziranosti nije uočio pješaka koji je prelazio cestu. Udario ga je i ostavio da leži bez da mu je pružio pomoć. Pješak je zadobio višestruke ozljede, od kojih je nakon tri mjeseca preminuo.

D.K. je osuđen  za nesreću i nepružanje pomoći, pa mu je na koncu izrečena jedinstvena kazna od dvije godine i tri mjeseca zatvora. No Vrhovni sud je sada tu kaznu preinačio, povisivši kaznu koja mu je izrečena zbog nesreće.

- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu nisu se trebale primijeniti odredbe o ublažavanju kazne (odmjeravanje kazne ispod zakonom propisanog minimuma za to kazneno djelo). Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti iskreno priznanje i kajanje, isprika obitelji žrtve, prijašnja neosuđivanost te okolnosti da je u stalnom radnom odnosu i uzdržava maloljetno dijete. Međutim, te olakotne okolnosti ne predstavljaju naročito olakotne okolnosti koje su pretpostavka za ublažavanje kazne. Prvostupanjski je sud propustio cijeniti činjenicu da je optuženik pokazao izrazitu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i viši stupanj kriminalne volje. Prekršio je više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Doveo se u stanje iznimno visoke alkoholiziranosti i gotovo uopće nije mogao ostvariti kontrolu nad vozilom i na siguran način upravljati motornim vozilom. Pritom nije mario za eventualne posljedice koje vožnjom u takvom stanju može prouzročiti drugim sudionicima u prometu. To upućuje na njegov nonšalantan i neodgovoran odnos te bezobzirnost prema nastanku ovako teških posljedica. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje bez obzira na brojne utvrđene olakotne okolnosti - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
13:54 20.09.2021.

ne znam da li uopće kazne imaju smisla... koliko košta istraga, sam proces i onda još se dobiju nikakve kazne... bolje da bude zakon Roya Beana

LI
liliZG
16:43 20.09.2021.

što je jeftin život svakog sudionika u prometu, baš jeftin, ... ako se nekog hoćeš riješiti samo ga pregazi i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije