Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vozači autobusa traže povećanje plaća: 'Obustavit ćemo autobusni promet'

Prošle godine je ukinuto gotovo 70 linija u Slavoniji.
24. srpnja 2019. u 13:15 2 komentara 669 prikaza
Ilustracija
Foto: Borna Filic/Pixsell

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske upozorili su u srijedu na alarmantno stanje u javnom linijskom prijevozu autobusima pozvavši na uvođenje reda u sustav, povećanje plaća vozačima i primjenu EU-ove direktive, inače će obustaviti autobusni promet.

Novac KONTINUIRANI RAST Prosječna neto plaća za svibanj iznosi 6.476 kuna, 0,1 posto viša od travnja

Sindikalci ističu da zbog nereda na tržištu trpe nepravdu i nelojalnu konkurenciju, zbog čega tisuće vozača odlazi iz Hrvatske raditi u inozemstvo. Osim toga, negativna demografska kretanja, smanjena potražnja usluga prijevoza i povećanje troškova dovele su do toga da su neke autobusne linije postale neodržive. Primjerice, prošle godine je ukinuto gotovo 70 linija u Slavoniji.

"Želimo isti status kao i zaposlenici Hrvatskih željeznica - putnički prijevoz, kao zaposlenici Jadrolinije i ostalih pomorskih prijevoznika putnika, uvođenje reda u javni linijski prijevoz putnika autobusima. Želimo i sklapanje granskog kolektivnog ugovora, odnosno da svi rade pod istim uvjetima", poručuju sindikalci.

Supetar na Braču "NEŠTO ZBILJA VAŽNO" Bračani u subotu prosvjeduju za besplatan trajektni prijevoz svoje djece na terapije

Hrvatska je zaštitila Jadroliniju i domaće prijevoznike u pomorskom prijevozu putnika i vozila, kao i HŽ - putnički prijevoz od stranih prijevoznika dugogodišnjom koncesijama i osigurala im subvencije, dok se javne linijske prijevoznike autobusima diskriminira.

Traže stoga da se počne primjenjivati EU-ova direktiva koja regulira javni prijevoz putnika autobusima, odnosno donese Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu.

"Tražimo i povećanje plaća vozačima za minimalno 10 posto", kazao je predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak navodeći kako se plaće vozača kreću od oko 3500 do 4000 kuna neto.

SPlitski aerodrom Štrajk na aerodromu: Plaća im je 3100 kuna, a sada ni to nisu dobile, čistačice odbile raditi

Ako od Vlade ne dobiju odgovore vozači autobusa najavljuju obustavu rada, najprije kao upozorenje, a potom i potpunu obustavu prometa autobusnih linija.

Dvije udruge okupljaju 26 prijevoznika koji obavljaju oko 80 posto javnog linijskog prijevoza putnika u Hrvatskoj i zapošljavaju oko 7000 radnika, prvenstveno vozača autobusa.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • paul-umpe:

    ukinuto 70 linija jer svaka kuca ima 3 auta.i onda nam ide lose

  • Marko M:

    Početna plaća u Stuttgartu za vozače autobusa jeste =22.000,00 kuna netto keš na ruke mjesečno. Priznaje se HR vozačka a ako nemate uopće vozačku, oni vas školuju na svom vlastitom poligonu u firmi. Ukucajte SSB (Stuttgarter Straßenbahn), nemojte biti robovi ... prikaži još! i ovce i robovati za crkavicu od =4.000,00 kuna. U Njemačkoj zaradite za 2 mjeseca više nego cijelu godinu u Hrvatskoj.