Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti paket sankcija

EU protiv Rusije: 'Uvodimo embargo na rusku naftu postupno kroz šest mjeseci. To neće biti lako'

Kijev: Ursula Von Der Leyen i Volodimir Zelenski održali su konferenciju za medije nakon sastanka
Foto: ABACA/ABACA
1/6
04.05.2022.
u 08:49

Ursula von der Leyen predstavila je prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavila je prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

– Jasno ću reći: to neće biti lako. Neke države članice jako su ovisne o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo nešto učiniti po tom pitanju. Predlažemo zabranu ruske nafte. Bit će to potpuna zabrana uvoza svih vrsta ruske nafte, morskim putem ili plinovodom, sirove ili rafinirane nafte. Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar šest mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine – najavila je Ursula von der Leyen. 

U šestom paketu sankcija nalazi se i izbacivanje Sberbanka iz SWIFT-a, sustava komunikacije o transakcijama između banaka, iz kojeg su ranijim paketima sankcija izbačene neke druge ruske banke, ali ne i najveća Sberbank, koja je sada obuhvaćena.

– To će učvrstiti potpunu izolaciju ruskog financijskog sektora od globalnog sustava – rekla je Ursula von der Leyen. 

Također, na listu pojedinaca kojima EU zabranjuje putovanja i zamrzava imovinu uvrštavaju se visoki časnici ruske vojske odgovorni za ratne zločine u Buči i za opsadu grada Mariupolja, najavila je šefica Europske komisije. Predlaže se i zabrana emitiranja programa triju ruskih televizija u Europskoj uniji, kao i zabrana rada europskih računovođa, konzultanata i PR-ovaca za ruske kompanije.

O prijedlogu Komisije danas će raspravljati Vijeće EU, u kojem se svih 27 država članica treba složiti da bi predloženi paket stupio na snagu. 

– Naš je cilj jednostavan: slomiti rusku ratnu mašineriju. Uvjeren sam da će Vijeće odmah uvesti dodatne sankcije, posebno na rusku naftu – rekao je jučer predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

VIDEO Rusi objavili snimku: Zrakoplovom SU-24 bombardirali smo kamuflirane ukrajinske snage

Komentara 88

Avatar gremo20
gremo20
08:57 04.05.2022.

tih 6 mjeseci je primjeren rok da se stignu pronaći alternativni izvori nabave nafte, a s druge strane šalje se poruka ruskom vodstvu da još ima vremena maknuti putina i postaviti nekog razumnijeg na njegovo mjesto koji neće pokidati do kraja sve veze rusije s Eu nego će zaustavljanjem agresije i potpisivanjem mira iznova početi iznova graditi teško narušene odnose

PR
prajdali100
09:11 04.05.2022.

Sumorno je da nam život ovisi o tome na koju nogu je ustao Vladimir Putin.On u Rusiji predstavlja apsolutnu vlast,nitko mu ne proturječi i može što hoće.Ako 9 svibnja proglasi opću mobilizaciju u Rusiji nek nam je svima Bog na pomoći.

DU
Deleted user
11:26 04.05.2022.

Embargo prije svega na naftu i plin, a kad se država raspadne pod teretom sankcija i rata, ovladaš državama koje se podignu na ruševinama propale, preuzmeš kontrolu nad naftom, plinom i ostalim sirovinama, pa iste prodaješ. Možda netko ne misli tako, ali ja bi tako uradio, da sam geopolitičar. I za taj cilj svaki bi mi povod dobrodošao, stvarni ili proizvedeni. Šta da dajem milijarde na naftu, plin i dr sirovine, kad mogu da ih imam, preuzmem, dođem do istih "pretvorbom", platim porez državi,a sve ostalo odnesem izvan iste, u svoju banku, dok dijelom tog novca dajem kredite, uz kamatu, između ostalih i državi od čijih sirovina i resursa zarađujem. Ne treba tu neka pamet, samo sila, prije svega. A ni to nije sve, već gledam gdje su zalihe pitke vode, da si iste osiguran, pošto pitke vode neće biti dovoljno u budućnosti. Naravno, u državama gdje preuzmem upravljanje vodom, stanovništvo neće ostati bez iste, samo što će cijena biti komercijalna, dakako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije