Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ VELIKE GORICE

Volonteri ga voze na prve linije: 64. šleper pomoći iz Hrvatske krenuo za Ukrajinu

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
1/6
08.07.2022.
u 13:57

Oni sve svoje aktivnosti koordiniraju u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine i  Grkokatoličkom crkvom, odnosno Caritasom Križevačke eparhije,  tako da sva pomoć stiže točno na adrese gdje je i potrebna

Sinoć je 64. šleper pomoći za Ukrajinu krenuo iz Velike Gorice, kao dio humanitarne akcije „Dobro dobrim za Ukrajinu“ koju od početka agresije na Ukrajinu organizira humanitarna udruga „Dobro dobrim“ – DoDo.

„20 tona hrane i potrepština  vrijednih oko milijun kuna ide u stradala područja. Donacije su to, ovaj puta, Zadarske, Ličko senjske i  Virovitičko podravske županije uz HGK,  Lions klubove Hrvatske, našu udrugu i tri tvrtke koje žele ostati anonimne i koje predstavlja Tomislav Čulo.“ – govori nam Senad Palić, predsjednik udruge DoDo.

Oni sve svoje aktivnosti koordiniraju u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine i  Grkokatoličkom crkvom, odnosno Caritasom Križevačke eparhije,  tako da sva pomoć stiže točno na adrese gdje je i potrebna.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

„Ovaj šleper ide u Krivi Ryh u Hersonskoj regiji te Sumy koji je blizu granice s Rusijom i koji je pod napadima od početka. Tu su hrana, higijenske potrepštine i sanitetski materijal. Mi imamo memorandum o suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u RH i koordiniramo aktivnosti civilnog društva s tim u vezi u RH.“ – dodaje Senad kazavši  da u prosjeku šalju  transport za Ukrajinu svaka dva do tri dana i koje prevoze volonteri.

Odaziv na akciju pomoći Ukrajini je velik, ističu u udruzi, te dodaju da sudjeluju tvrtke, građani, udruge, škole, fakulteti, sportski klubovi, gradovi, županije, DVD-i...
„Prioriteti su i dalje isti, a to je hrana dugog vijeka trajanja, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje i osobnu higijenu, pelene, dječja prehrana. Sanitestki materijal je bitan, bezreceptni lijekovi, lijekovi protiv bolova, antipiretici, zavojni materijal, fiziološke otopine. Možda je sada čak i veća potreba u Ukrajini nego na početku agresije.“ – pojašnjava Radovan Žepec, dopredsjednik udruge DoDo.

Za sve detalje oko načinu prikupljanja pomoći iz udruge upućuju na društvene mreže i stranicu udruge www.dobrodobrim.com. No, neovisno o njima i druge organizacije prikupljaju pomoć, koju udruga DoDo dalje distribuira. A u ovaj transport se uključio Loins Club Hrvatska.

07.07.2022., Zagreb - Udruga Dobro dobrim (DoDo) ispratila je 64. posiljku humanitarne pomoci za Ukrajinu, najvrijedniju do sada. U prikupljanju su pomogle tri zupanije, ukrajinsko veleposlanstvo i Lions klub. Pomoc ide na prvu liniju, u Sumy i okolicu. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

„Donaciju smo osigurali za Ukrajinu u hrani, ono što je u razgovoru s Veleposlanikom rečeno da je najveća potreba. Tri tone hrane smo skupili kao Lionsi, s tim da su nam pomogli Lionsi iz Švedske. Najvažnije je da smo osigurali hranu koja će ići onima kojima treba. Do sada smo pomagali izbjeglicama iz Ukrajine u Hrvatskoj, i brinemo se o njima i dalje, a ovo je pomoć koja će ići u Ukrajinu.“ – rekao je Jozo Berečić iz Lions kluba Hrvatska.
  
Iz udruge najavljuju jednu  veliku humanitarnu akciju za više od 20 dječjih domova u regiji Čerkasi. U tim domovima su, naime, primili izbjeglu djecu s ratnog područja i njima treba puno pomoći.

„Od ravnatelja tih domova tražimo da nam jave svoje potrebe, mi to ciljano tražimo u Hrvatskoj i inozemstvu i pripremamo pomoć. Kad akcija službeno krene obznanit ćemo svima“ – kazuje Senad Palić koji podsjeća da se u pomoć Ukrajini može uključiti i pozivom na humanitarni telefon akcije 060 9005. 

>> VIDEO Rusija upozorava: Čovječanstvo će biti ugroženo, pokuša li nas Zapad kazniti za rat

Komentara 1

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
15:32 08.07.2022.

Gde ste bilo svih ovih 8 godina???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije