Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNA OPASNOST

Vojska SAD-a primijetila krhotine u svemiru. Dužnosnik: Čini se da je Rusija testirala oružje

Ilustracija
Pixabay
15.11.2021.
u 20:11

Ovi testovi također su postavili pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru koje su ključne za veliki raspon komercijalnih aktivnosti, uključujući banke i GPS

Američka je vojska objavila u ponedjeljak da je primijetila "stvaranje krhotina" u svemiru, a jedan je dužnosnik kazao kako se čini da je Rusija provela testiranje protusatelitskog oružja (ASAT).

Stručnjaci kažu da protusatelitsko oružje koje razbija svoje mete predstavlja opasnost zbog stvaranja oblaka fragmenata koji se mogu sudarati s drugim objektima, što može izazvati lančanu reakciju projektila po Zemljinoj orbiti.

"Aktivno radimo na karakterizaciji polja krhotina i nastavit ćemo osiguravati da sve zemlje prisutne u svemiru imaju informacije potrebne za manevriranje satelitima u slučaju sudara", navodi se u priopćenju američkog svemirskog zapovjedništva.

Američki dužnosnik anonimno je rekao za Reuters kako prvi izvještaji pokazuju da je Rusija za vikend izvela testiranje protusatelitskog oružja. SAD je izveo prve testove protusatelitskog oružja 1959., kada su sami sateliti bili rijetki i novi.

Rusija je prošloga travnja provela testiranje protusatelitskog projektila, a dužnosnici ističu da će svemir imati sve veću važnost za suvremeno ratovanje. Indija je 2019. srušila projektilom jedan od svojih satelita u niskoj orbiti Zemlje.

Američka vojska sve više ovisi o satelitima prilikom kopnenog djelovanja. Primjerice, prilikom praćenja lansiranja projektila i usmjeravanja postrojbi na terenu.

Ovi testovi također su postavili pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru koje su ključne za veliki raspon komercijalnih aktivnosti, uključujući banke i GPS.

Ključne riječi

Komentara 15

YE
yelloman
21:19 15.11.2021.

I ugrozili ruske astronaute na ISS. Putin si zabija autogolove sto na nogometnom terenu sto u geopolitici. Rusija rapidno gubi ono malo ugleda koji je imala i svojim postupcima sa kojim je trebala razjedniniti EU je ujedinjuje.

Avatar Hazl113
Hazl113
20:44 15.11.2021.

miroslav.petkovic.7564, opet ti. Što veliš na utakmicu jučer. Su ti izgubili tvoji Ruseki. Ali da, Ameri takvo što nemaju, a prije 15 god. testirali obaranje satelita na 110km visine . Da li znaš koliko je to lako. Kinezi i Rusi još nisu skinuli satelit ispod 160km visine., a bilo je pokušaja. Ovo konkretno, mada još nije potvrđeno, se odvijalo na 220km.

ST
Startrack
05:59 16.11.2021.

Rusi ispalili satelit koji se raspao u svemiru. Kosto im se raspao i onaj nosac aviona na cumur stosu ga gatari raznjeli iza "akcije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije