Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na ruskoj granici

'Srećom, Litva je to, nema borbenih djelovanja. Bit će moj sin dobro'

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
25.11.2017.
u 09:12

Zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta u Litvi, koji će biti smješten na poligonu Rukla 110 km od Vilniusa, satnik je Marko Krpan, iz Tigrova

Kad već mora ići, ja si mislim da što prije ode, da će se i prije vratiti, da će tih sedam mjeseci onda brže proći. Nedostajat će mi, to je dosta dugo – rekla nam je Lucija Grdur iz Novske, čiji je otac Ivica jedan od 182 vojnika i vojnikinje koji su jučer (petak), kao prvi hrvatski kontingent, ispraćeni iz petrinjske vojarne Predrag Matanović na misiju NATO-a u Litvu.

Ivici Grduru ovo je druga vojna misija u inozemstvu, ranije je bio šest mjeseci u Siriji.

– Znam da je ovaj put misija mjesec dana dulja, neće ga biti dulje, ali djeca su sada nešto veća, znaju da će se tata s misije vratiti pa je nekako lakše ovaj put – kazuje Ivičina supruga Kristina.

No neke od vojnika jučer je obitelj ispratila na njihovu prvu misiju. Među takvima je i 34-godišnji Kristijan Krpačić iz Petrinje. Njegov otac Zlatko istovremeno je ponosan, ali i tužan jer sedam mjeseci neće vidjeti sina.

– Srećom, Litva je to, nema borbenih djelovanja. Bit će on dobro – kazuje nam Zlatko napominjući da će ipak teže biti snahi Sandri. A ona ističe je s Kristijanom sve iskoordinirala.

Otišlo i 14 Patrija

– Sve smo dogovorili, omogućeno je da se čujemo svaki dan. Čekat ću ga, što ću drugo nego ga čekati da se vrati i to je to. Znala sam da biti profesionalni vojnik uključuje i ovakvo nešto, samo što mu je ovo prva misija pa je ipak malo teško. Ali proći će... – napominje Sandra.

I dok se obitelj Krpačić suočava s prvom misijom svoga sina i supruga, dotle je sisačka obitelj Gamilec već prava veteranska. Ivici Gamilecu odlazak u Litvu bit će već treća vojna misija u kojoj je sudjelovao. Bio je do sada u Afganistanu i Siriji.

– Iako smo mislili da će ovaj put biti lakše, jer je ipak riječ o Litvi, a ne nekom bojištu, nije baš tako. Djeca su sada u godinama kada će im biti teže bez oca. U kući se uvijek za njegovih misija osjeti da ga nema, no hvala Bogu da su tu internet i Skype – kazuje nam Sandra Gamilec, koja je sa sinovima Leonom i Sebastijanom došla ispratiti supruga koji ide u Republiku Litvu u NATO-ovu aktivnost „ojačane prednje prisutnosti“, zajedno s još 181 suborcem iz 1. mehanizirane satnije bojne Tigrovi.

Svi će oni, uz brojnu opremu uključujući i 14 oklopnih vozila Patria, biti smješteni na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa, i otprilike isto toliko udaljeni od ruske granice što je ipak primarni cilj ove misije koja je dogovorena na summitu NATO-a u srpnju prošle godine u Varšavi.

Pod vodstvom Bundeswehra

Od tada do danas ova je bojna prošla intenzivnu obuku te je sprema za raspoređivanje, istaknuli su zapovjednici. Hrvatski vojnici bit će idućih sedam mjeseci pod vodstvom njemačke vojske, Bundeswehra, zajedno s oružanim snagama Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i domaćina Litve.

– Cilj ove misije jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza. Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran – rekao je prilikom ispraćaja načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov.

– Ovime potvrđujemo da smo pouzdani partner na kojeg naši saveznici mogu računati. Sastavni smo dio multinacionalnog kontingenta i to je prilika da naši vojnici u tom multinacionalnom okruženju steknu nova vrijedna iskustva – rekao je ministar obrane Damir Krstičević nakon što je obavio smotru hrvatskog kontingenta. Istaknuo je i kako se sigurnosni aspekt u cijelom svijetu mijenja i da se sigurnost Hrvatske ne brani više samo u Hrvatskoj nego tamo gdje nesigurnost nastaje.

Uz Litvu slični kontingenti NATO-a bit će raspoređeni u Latviji, Estoniji i Poljskoj gdje već sudjeluju i hrvatski vojnici. Zapovjednik 1. Hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne Tigrovi.

Pogledajte galeriju vježbe Udar 17:

1/15
Ključne riječi

Komentara 106

DU
Deleted user
09:25 25.11.2017.

Ako se i zanemari politički kontekst cijele ove priče, zabrinjavajuće je što su ovi hrvatski vojnici pod zapovjedništvom Bundeswehra. Kad smo god bili pod švabskim gospodstvom , za nas Hrvate to nije dobro završilo.

Avatar ustrangee
ustrangee
09:59 25.11.2017.

mi , kao bezvezni clan Nato-a spadamo u " kategoriju stoke sitnog zuba " topovsko meso za Amerikance......tko, od vas USA-kujica ide prvi, ako dodje do sukoba ???.

Avatar Bosnjak1941
Bosnjak1941
09:59 25.11.2017.

Sretna majka sto tamo nema radnih dejstava...E majko sada nema sljedeci put ce ga mozda i tamo poslat pa kad ti ga donesu u lezecem polozaju ti se sijeti kolike je novce zaradjivao bit ce ti lakse !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije