Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MORH-u

Na prvoj sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti usvojen poslovnik

Damir Krstičević
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
23.11.2017.
u 17:26

Prezentiran je i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Prva sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je danas u Ministarstvu obrane, pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

- Glavni cilj Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti je izrada Priručnika za upravljanje kriznim stanjima, velikim nesrećama i prirodnim katastrofama, koji treba biti izrađen do 1.1.2020. godine. Težišne aktivnosti Koordinacije usmjerit će se na uspostavu učinkovite funkcije upravljanja u izvanrednim i kriznim situacijama i u planu je održavanje simulacijskih vježbi - rekao je Krstičević, priopćio je MORH.

Na prvoj sjednici usvojen je Poslovnik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti te je prezentiran Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, koji je Hrvatski sabor donio 27. listopada 2017. godine.

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti je međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja rada i usklađivanja razvoja sposobnosti Sustava domovinske sigurnosti. Radi se o tijelu koje je po svojem sastavu kompetentno da pronalazi ravnotežu između potrebe razvoja nužnih sposobnosti u tijelima iz Sustava domovinske sigurnosti i raspoloživih proračunskih sredstava dodijeljenih za te namjene. Koordinacija je nadležna za pokretanje ažuriranja Strategije nacionalne sigurnosti, ima zadaću koordiniranja procesa ažuriranja procjene nacionalnih sigurnosnih rizika, usklađivanja provedbe smjernica, odluka i zaključaka Vijeća za nacionalnu sigurnost te predlaže Vladi RH donošenje odluke o proglašenju krize i formiranje stožera za upravljanje krizom, što do sada nije bilo regulirano. Težišne aktivnosti Koordinacije trebaju biti usmjerene na pokretanje inicijativa koje će omogućiti realizaciju strateških ciljeva iz Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Vijeće za nacionalnu sigurnost definira se središnjim tijelom Sustava domovinske sigurnosti, koje nije nadležno samo za usmjeravanje rada sigurnosno-obavještajnog sustava, nego i Sustava domovinske sigurnosti, sustava koji promovira Partnerstvo za sigurnost - sinergiju, jedinstvo svih sposobnosti društva i države, navodi MORH.

Na sjednici su sudjelovali predstavnici Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno obavještajne agencije, Vojno sigurnosno obavještajne agencije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Pogledajte prva borbena gađanja hrvatskih pilota helikopterima Kiowa:

Damir Krstičević
1/13

Komentara 2

DU
Deleted user
20:33 23.11.2017.

a gdje je gradonacelnik zagreba bandic ????????

DU
Deleted user
20:59 23.11.2017.

2% hrvata godisnje napusta domovinu pojedini dijelovi drzave su nestali hrvatsko drustvo se raslojilo na 20% koji zive solidno i 80% siromasnih drzava bez stanovnika je kao grob bez cvijeca a americki izrazi u hrvatskom jeziku su bezvezni i suvisniisni domovina kako to lijepo zvuci nekima odlicno a onima u irskoj bas i ne.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije