Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi ustav

Vojna parada Putinu je samo uvod u ključni referendum

Russia's President Putin attends a wreath-laying ceremony in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.06.2020.
u 09:00

Tjedan dana nakon današnjeg mimohoda vojske u čast 1945., Rusi odlučuju hoće li Putin na vlasti biti do 2036.

Iako epidemija koronavirusa u Rusiji ne posustaje, danas će u Moskvi biti održan veliki vojni mimohod u povodu 75. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Parada je trebala biti održana na Dan pobjede, 9. svibnja, no zbog pogoršane epidemiološke situacije bila je prebačena na 24. lipnja.

Sada više odgode nema i parada ide bez obzira na koronavirus i činjenicu da je Rusija treće po veličini svjetsko žarište bolesti, nakon Brazila i SAD-a. Trenutačno je u Rusiji više od 580 tisuća oboljelih, a više od 8000 ljudi je preminulo.

Tijekom priprema i vježbanja za mimohod vojnici su nosili maske, a u nekim slučajevima i rukavice, no danas, na pravoj paradi zaštitne opreme neće biti. Na nju su pozvani brojni državnici, no dio njih otkazao je dolazak. Uz francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, dolazak je otkazao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović navodeći kao razlog tehnički problem, odnosno to da je predsjednički zrakoplov pokvaren.

Broj mandata se 'resetira'

Unatoč svemu, današnja parada pokazat će svu moć ruske vojske. Uz mimohod više od 13.000 vojnika bit će pokazan i cijeli niz oružja i opreme kojom Rusija raspolaže, a među njima i dvadesetak oružja i oružanih sustava koji će danas biti  prvi put pokazani javnosti.

Među njima su i tenk T-90M, raketni sustav BUK-M3 te višecjevni raketni bacač Tosočka. Bit će predstavljeno i staro oružje iz povijesti ruske vojske odnosno Crvene armije, poput tenka T-34 koji je zaslužan za pobjedu nad fašističkom Njemačkom. Bojeći se širenja koronavirusa, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvali su građane da ostanu kod kuće i paradu gledaju u televizijskom prijenosu.

- Zašto onda organizirate paradu ako ne preporučujete dolazak - pitao je na svojem blogu oporbeni političar Aleksej Navaljni. Odgovor je možda u tome da je parada svojevrsni probni balon za velike skupove.

Naime, samo tjedan dana kasnije, 1. srpnja, u Rusiji bit će održan referendum o novom ustavu, koji je Putinu izuzetno važan. Referendum će mu, ako prođe, omogućiti da "resetira" broj svojih dosadašnjih predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036. pobijedi li na izborima. Naime, prema sadašnjem ustavu, predsjednik može obnašati najviše dva uzastopna mandata. Budu li referendumom potvrđene promjene, to će pravilo biti izmijenjeno pa će Putin, ako se kandidira i pobijedi 2024., moći na vlasti ostati još sljedećih 12 godina.

Kremlj je pokrenuo i pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja, odnosno o novoj verziji sporazuma START. Naime, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se SAD povući iz sporazuma koji SAD-u i Rusiji broj aktivnih nuklearnih bojevih glava ograničava na 1550. Rusija je zainteresirana za to da se sporazum START ne ukine jer je financijski ograničena u širenju svojeg arsenala, a ukidanje sporazuma omogućilo bi američkoj vojnoj industriji velike poslove. Upravo ono što Trump i želi.

Rusija s najviše nuklearki

Kako bi, smatraju neki, minirala novi START, o kojem su pregovori počeli u ponedjeljak u Beču, američka strana tvrdi da  ne namjerava nastaviti razgovore ako se sporazumu ne pridruži i Kina. A Peking trenutačno uopće ne razmatra mogućnost pridruživanja tom sporazumu jer bi mu time bio ograničen broj nuklearnih projektila.

Doduše, kineski nuklearni arsenal znatno je manji u odnosu na nuklearne vojne kapacitete kojima raspolažu SAD i Rusija. Peking trenutačno raspolaže s oko 380 nuklearnih glava, a SAD i Rusija imaju po 1550 aktivnih nuklearnih raketa, no još nekoliko puta toliko u skladištima, što nije obuhvaćeno postojećim sporazumom.

Procjenjuje se da Rusija ima ukupno 6375 nuklearnih bojevih glava, a SAD samo nešto manje, oko 5700. Kina ubrzano gradi svoj nuklearni arsenal, no nema velike šanse ubrzo dosegnuti arsenale kojima raspolažu Washington i Moskva. I upravo zato analitičari drže da je zahtjev Washingtona za ulazak Kine u spomenuti sporazum kao uvjet za njegovo očuvanje strateška igra kojom SAD planira opravdati njegov  raspad.*

 

Komentara 1

SI
sisavac
11:41 24.06.2020.

putin nije rekao da će se opet kandidirati. nije rekao n ida neće. a što i može reći? možda se sutra ne probudi. što ovi naši dušebrižnici ne vele da se radi o malo većoj izmjeni ustava, koji je još od jeljcina (znate ga, postao je pijanac kad se pobunio na američke akcije po svijetu. do onda je bio dobričina...). ovim izmjenama ustava se velik dio prave vlasti vraća u parlament, pa će i posebno vlada imati puno više toga za odlučivati i biti direktno odgovorni. ovo je samo znak da se rusija pretvara u jednu široku demokraciju, nakon, moramo priznati, potrebne čvrste ruke stabiliziranja giganta nakon što se strovalio u grabu bez dna, vjerujući slijepo zapadu i 'prijateljima' u svemu. rusi se probudili, osvijestili, vidjeli što im rade 'prijatelji' i počeli se dizati na noge. otud sva ljutnja sa zapada, sankcije, uvrede, blokade. iz rusije se više ne mogu izvlačiti puste milijarde. rusija je prevelika i preznačajna da bi se samo tako mogla urušavati. ona je višenacionalna i multikulturna, sa više religija, zemlja, koja uspijeva zadržati dobre odnose sa svima. nema ona problema tko i što s kime trguje, al itekako se brine o oružju uz svoje granice. malo su je previše puta u povijesti napadali. manite se vi rusa, oni vam nisu problem ni prijetnja, s njima možete i trebate surađivati, oni vas nikad nisu ucjenjivali i prijetili vam kao 'prijatelj'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije