Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Jedan od pet milijuna'

Vodstvo RTV-a razgovaralo s prosvjednicima: Traži se objektivno izvještavanje o antivladinim demonstracijama

25.03.2019.
u 14:35

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede

Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u ponedjeljak u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta „Jedan od pet milijuna“ koji drže da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, RTV je zatražila tri dana kako bi odgovorila na zahtjeve koji su predani vodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede.

Drugi zahtjev je, prenosi Beta, da RTV počne "redovito realizirati emisije u kojima će sudionici prosvjeda 'Jedan od pet milijuna', oporbene političke stranke i druge organizacije, imati mogućnost iskazati stajališta".

Traži se da i izvještavanje o prosvjedima bude omogućeno i na manjinskim jezicima, da teme budu emitirane i na radiju, kao i na drugim platformama na kojima izvještavaju novinari RTV-a.

Predstavnik prosvjednika Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni.

- Jedan od ključnih razloga naših prosvjeda je stanje u medijima. RTV je neke od naših zahtjeva prokomentirala kao pritisak na slobode rada novinara i redakcija. Mi smatramo upravno suprotno - da ovim činom, inzistiranjem na poštovanju zakona, i na obvezama RTV-a – osiguravamo zakonitost i slobodu rada novinara, a u skladu s normama profesije - rekao je Bosnić.

Ravnatelj RTV-a Miodrag Koprivica rekao je da su primili pisane zahtjeve predstavnika prosvjeda, ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu suglasili oko teme izvještavanja i ocjena o tome kako je RTV informirala o prosvjedima, navodi Beta.

Prema njegovim riječima, dijelove zahtjeva prosvjednika u RTV-u smatraju "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa", a to su prije svega zahtjevi o minutaži u središnjim informativnim emisijama koje bi bile posvećene prosvjedima. Koprivica je kazao da vodstvo RTV-a ne bi voljelo da "netko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis".

Građani Novoga Sada su u petak tijekom prosvjedne šetnje ispred RTV-a zatražili hitan sastanak s vodstvom medijske kuće radi uručivanja pisanih zahtjeva o izvještavanju s njihovih skupova.

S druge strane, prosvjednici u Beogradu upali su prošle subote u Radioteleviziju Srbije i zatražili izravno uključivanje lidera oporbenih stranka u program RTS-a.

>> Pogledajte video: Najmoćnije žene u hrvatskim medijima

Komentara 3

Avatar Olujni
Olujni
14:38 25.03.2019.

Nebitna vijest iz nebitne zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije