Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vodstvo RTV-a razgovaralo s prosvjednicima: Traži se objektivno izvještavanje o antivladinim demonstracijama

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede
25. ožujka 2019. u 14:35 3 komentara 228 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u ponedjeljak u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta „Jedan od pet milijuna“ koji drže da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

Prosvjed novinara PETRA MARETIĆ ŽONJA Za dobru stvar nikad nije kasno, a borba za novinarstvo uvijek je dobra

Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, RTV je zatražila tri dana kako bi odgovorila na zahtjeve koji su predani vodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede.

Drugi zahtjev je, prenosi Beta, da RTV počne "redovito realizirati emisije u kojima će sudionici prosvjeda 'Jedan od pet milijuna', oporbene političke stranke i druge organizacije, imati mogućnost iskazati stajališta".

Traži se da i izvještavanje o prosvjedima bude omogućeno i na manjinskim jezicima, da teme budu emitirane i na radiju, kao i na drugim platformama na kojima izvještavaju novinari RTV-a.

Novine uspon velikih medija Novinarstvo postaje sve važnije, ali ne i snažnije

Predstavnik prosvjednika Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni.

- Jedan od ključnih razloga naših prosvjeda je stanje u medijima. RTV je neke od naših zahtjeva prokomentirala kao pritisak na slobode rada novinara i redakcija. Mi smatramo upravno suprotno - da ovim činom, inzistiranjem na poštovanju zakona, i na obvezama RTV-a – osiguravamo zakonitost i slobodu rada novinara, a u skladu s normama profesije - rekao je Bosnić.

Ravnatelj RTV-a Miodrag Koprivica rekao je da su primili pisane zahtjeve predstavnika prosvjeda, ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu suglasili oko teme izvještavanja i ocjena o tome kako je RTV informirala o prosvjedima, navodi Beta.

Prema njegovim riječima, dijelove zahtjeva prosvjednika u RTV-u smatraju "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa", a to su prije svega zahtjevi o minutaži u središnjim informativnim emisijama koje bi bile posvećene prosvjedima. Koprivica je kazao da vodstvo RTV-a ne bi voljelo da "netko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis".

Naslovnice PRESUDA KARADŽIĆU Srpski mediji žale: 'Nepravda, ovo je presuda cijeloj naciji'

Građani Novoga Sada su u petak tijekom prosvjedne šetnje ispred RTV-a zatražili hitan sastanak s vodstvom medijske kuće radi uručivanja pisanih zahtjeva o izvještavanju s njihovih skupova.

S druge strane, prosvjednici u Beogradu upali su prošle subote u Radioteleviziju Srbije i zatražili izravno uključivanje lidera oporbenih stranka u program RTS-a.

>> Pogledajte video: Najmoćnije žene u hrvatskim medijima

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti