Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2019. u 08:12

Demokratskog društva nema bez slobode govora, a slobode govora nema i ne može biti bez slobodnih medija.

Novinarski prosvjed pod nazivom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva pokazao je da za hrvatsko novinarstvo ima nade. Da još nije kasno da se stvari počnu mijenjati nabolje.

Bilo je na prosvjedu kolega iz svih hrvatskih medija, iz svih dijelova Hrvatske, stigle su čak i kolege iz Srbije, BiH i Slovenije. Nekima je gore, nekima bolje, nekima neizdrživo. No svima je kristalno jasno da je krajnji čas da se kaže kako je dosta ugnjetavanja novinarstva i gušenja sloboda novinara. Snosimo li i sami krivnju za aktualno stanje?

Jesmo li se prije trebali pobuniti, izići na ulicu za one koji su prvi došli na red? Jesmo. No za dobru stvar nikad nije kasno, a borba za slobodu novinarstva uvijek je dobra stvar. Jer uređene države i demokratskog društva nema bez slobode govora, a slobode govora nema i ne može biti bez slobodnih medija.

Bilo je u toj povorci i nešto malo političara, uglavnom oporbenih. Nadajmo se ne zbog vlastite promocije i nadajmo se da su neki među njima i sami konačno shvatili što znači sloboda medija. Bilo je tu i “običnih” građana, što ohrabruje jer su i obični građani oni koji moraju pokazati da su im bitni slobodni mediji na kojima nitko ne drži svoju šapicu, u kojima nema cenzure i autocenzure. Koji su njihova sedma sila.

Mi doista živimo, kako su jučer poručili iz HND-a, u zemlji u kojoj novinar može biti osuđen jer je izrekao ili napisao istinu, u zemlji u kojoj se u ovom trenutku vodi više od 1160 tužbi protiv novinara i medija, u kojoj javna televizija tuži i vlastite novinare i medijske kuće pa i Hrvatsko novinarsko društvo, u kojoj medije pritišću i politika i oglašivači, u kojoj se ne poštuju medijski zakoni i u kojoj nema ozbiljne medijske politike.

Novinari zato od premijera i traže regulaciju medijske politike kojom bi se osigurala sloboda novinarstva i dokinula cenzura, prekid zloupotrebe sudskih tužbi, zaštitu novinara koji javno upozore da su izloženi pritiscima zakona, depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije, procesuiranje napadača na novinare... Nemojmo im dopustiti da nas ignoriraju!

Prosvjed novinara u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
10:05 03.03.2019.

Nije ovo nikakav skup hrvatskih novinara nego skup onih koji bi da sve bude po njihovom. Pogledajte "zvučna" imena i prisutne političare i sve je jasno. Ne bore se oni protiv jednoumlja, nego za svoje jednoumlje. Zato nisu ništa boljii od onih protiv kojih su kao.

DU
Deleted user
08:41 03.03.2019.

Jeli na protestnom skupu primijećen koji hrvatski novinar?

Avatar speak_loud
speak_loud
12:48 03.03.2019.

Toliko im je stalo do slobode govora, ali samo dok je u njihovom interesu. Inače, ovdje je novinarka "slobodno" napisala hrpu budalaština.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije