Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podijelile javnost

Voditeljice u nikabu novi su hit na egipatskoj televiziji

nikab (1)
AFP/Pixsell
31.07.2012.
u 15:03

Maria je prva egipatska TV postaja kojom upravljaju isključivo žene. Nađe su tu i pokoji muškarac, ali samo za pomicanje kulisa i rad na tehničkim spravama. Uredničke i voditeljske uloge prepuštene su samo ljepšem spolu.

Naoko običan stan u istočnom dijelu Kaira u posljednjih mjesec dana poprište je jedne neobične priče. Njeni su akteri žene, točnije novinarke, sve odreda okupljene na novopokrenutoj televizijskoj postaji pod okriljem bliskoistočnog programa Al-Omma.

Njeno je ime Maria, a s emitiranjem je, piše CNN, počela točno na prvi dan svetog mjeseca ramazana 20. srpnja. Prva je to TV postaja kojom upravljaju isključivo žene. Nađe su tu i pokoji muškarac, ali samo za pomicanje kulisa i rad na tehničkim spravama. Uredničke i voditeljske uloge prepuštene su samo ljepšem spolu. No ovo nije priča o ženskoj emancipaciji u arapskom svijetu kao izravnoj posljedici Arapskog proljeća, već naprotiv, potpuno suprotno. Sve urednice i voditeljice obavezne su nositi nikab, tamnu tkaninu koja pokriva cijelo tijelo i lice, samo ne oči!

Protiv takvih pravila nije se pobunila ni mlada zaposlenica Heba Seraq-Eddin koja je nakon diplome iz masovnih komunikacija na sveučilištu u Kairu mjesecima pokušavala naći posao.

Nisu je htjeli zaposliti jer nosi nikab

– Nitko me nije htio zaposliti jer nosim nikab i nisam ga se htjela odreći. Govorila sam im da sam prošla profesionalnu obuku za direktora i kamermana te da se neću pojavljivati ispred ekrana. Poslodavci su me gledali u čudu, no ovdje na Mariji svi me prihvaćaju. Osjećam da sam konačno pronašla svoje mjesto u društvu koje me je sustavno marginaliziralo. Kao žene koje nose nikab nemamo nikakva prava, nitko nam se ne obraća – objašnjava mlada Heba, jedna od nekolicine voditeljica koje svakodnevno ispunjavaju četverosatni program.

Njena iskustva proživjela je i kći vlasnika Al-Omme Alaa Abdallah koja na Mariji vrši dužnost direktorice programa.

– Pokušavamo se izboriti za bolje društvo nakon 25. siječnja – kaže Alaa koja smatra da bi društvu od njihove odluke da nose nikab važnija trebala biti činjenica da su sve odreda profesionalke u svom poslu. Oštro kritizira one koji se obrušavaju na njen slobodan izbor, a većinom je riječ o egipatskim intelektualnim krugovima. Kaže da će uvijek podupirati slobodu u odlučivanju sve dok se ona ne kosi s načelima islama. Ali ne podupire rad egipatskih sekularnih i liberalnih televizijskih postaja jer, kaže, promoviraju ideje koje bi trebale preoblikovati društvo.

Dvojake reakcije

Možda je sama uvjerena u ispravnost svojih misli, ali njima nije nimalo impresionirala medijskog stručnjaka sa sveučilišta u Georgetowneu Adela Iskandara. – Maria može govoriti o emancipaciji žena, no promatraču sa strane to izgleda kao jeftin demagoški trik – smatra Iskandar.

Druge brine da će praksa koja se provodi na Mariji doprinijeti udaljavanju od ideala koji su se pokušali etablirati Arapskim proljećem. Suprotna su to i nepomirljiva gledišta koja se neće tako lako usuglasiti.

>>Francuskinji prijete dvije godine zatvora zbog nošenja nikaba

Ključne riječi

Komentara 31

NO
novahrvatska
15:31 31.07.2012.

To nije žutilo nego LUDILO!

Avatar johnny_depps_friend
johnny_depps_friend
15:31 31.07.2012.

Zašto im se vide oči?

UK
Ugo Kajvez2
15:20 31.07.2012.

Boli me za takve vijesti, to se nas ne tiče, isključivo je egipatska domaća stvar i sretno im .............. ali ovu nisu vijesti nego obično žutilo .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije