Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vodič za kupnju prve nekretnine: Korisni savjeti koji će vam olakšati rješavanje stambenog pitanja

Kupnja nekretnine, ako se dobro isplanira, može biti itekako korisna investicija za budućnost
29. prosinca 2021. u 09:02 7153 prikaza
promo
Foto: Envato Elements

Iako se kupnja stana i pronalazak „krova nad glavom“ za mlade ljude može činiti kao težak pothvat u Hrvatskoj, statistike govore da kod posjedovanja nekretnina itekako prednjačimo u odnosu na ostale zemlje članice Europske unije. 

Prema podacima Europske centralne banke gotovo 87 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje vlastitu nekretninu, što je više od eurozone gdje je taj broj oko 68 posto, odnosno znatno više nego u Njemačkoj gdje vlastitu nekretninu posjeduje tek oko 50 posto kućanstava. Upravo zbog ovakve statistike, nije samo važno riješiti stambeno pitanje, već je važno razumjeti kako kvalitetno uložiti u nekretninu za život, ali i budućnost.  

Razmišljajte o nekretnini kao dugoročnoj investiciji 

Kada govorimo o kupnji nekretnine uz cijenu dobro je razmotriti i buduću vrijednost te iste nekretnine koja uvelike ovisi i o lokaciji, kvaliteti gradnje, uređenju, godini izgradnje i sl. Ako se radi o novijoj gradnji, atraktivnoj lokaciji i dobro uređenom stanu veća je mogućnost da će se taj stan lakše prodati ili iznajmiti u budućnosti. Nikad unaprijed ne znate hoćete li u njemu živjeti 20 i više godina, a dobra nekretnina uvijek može vratiti one prihode koje ste u nju uložili i na taj način postati kvalitetna investicija. 

 | Autor : Envato Elements Foto: Envato Elements

Foto: Envato Elements

S druge strane, ponekad riječ stručnjaka može dobro doći. Ako već niste, razmislite o angažiranju profesionalca za nekretnine. No, dobro se raspitajte, jer stručnjak prije svega mora biti osoba koja posjeduje relevantna znanja i osoba u koju imate povjerenja. Upamtite da je stručnjak tu da vas kroz proces kupovine stana provede najbezbolnije moguće, stoga, sve nedoumice koje imate u tijeku procesa budite slobodni pitati, čak iako se radi o osnovnim stvarima. 

Kupnja nekretnine na kredit

Uz činjenicu da se uz akumuliranu štednju građana i nesklonost špekulativnijim načinima investiranja veliki dio nekretnina kupuje gotovinom, proces kupovine “krova nad glavom” u Hrvatskoj je gotovo nezamisliv bez kredita, posebno u skupini mlađih građana odnosno u dobi od 30 do ranih 40 godina. 

Uobičajna kreditna zaduženja za kupnju nekretnine su oko 80.000 eura s rokom vraćanja od 20 do 25 godina što podrazumijeva i mjesečnu ratu u iznosu od oko 3.000 kn. Prema istraživanju HNB-a, rata kredita u Hrvatskoj iznosi između 41 i 44 posto prosječnog dohotka pojedinca. 

Prije same odluke o kupnji nekretnine putem kredita važno razmotriti preduvjete i rizike, kao što su dovoljna razina prihoda i dobra procjena mogućnosti otplate kredita u budućnosti. Tijekom spomenutih 20 – 25 godina, koliko uobičajeno traje otplata stambenog kredita, mogu se javiti nepredviđene životne situacije koji se odnose na stabilnost prihoda, poput gubitka posla, rizici vezani uz zdravlje pojedinca i sl. istaknula je Ivana Gabrić Markovinović voditeljica odjela prodaje i marketinga u Groupama osiguranju.

Dodala je kako je za svaku mladu osobu prilikom kupnje prve nekretnine jako važno postaviti prioritete pri otplati kredita, jer eventualni gubitak prihoda ili dijela prihoda usljed nepredviđenih životnih okolnosti, automatski znači nepovoljniji standard za obitelj koji dodatno opterećuje i daljnje plaćanje rate kredita. Uz ponudu kredita uobičajno u bankama klijenti mogu ugovoriti i police osiguranja koje su vezane uz spomenute rizike. Groupama osiguranje pruža police osiguranja života i dodatnih rizika vezanih uz stambene i gotovinske kredite za klijente OTP banke kroz nekoliko modela koji se mogu odabrati prema individualnim potrebama korisnika kredita. 

Prije kupovine stana – financijska pismenost 

Financijska pismenost uključuje financijsko znanje, financijsko ponašanje i sam odnos prema trošenju novca. Iako se u Hrvatskoj bilježi rast ukupne razine financijske pismenosti, mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina. 

Kupnja nekretnine za mlade ljude je velika životna odluka zato je važno dobro se informirati i poznavati osnovne pojmove vezane uz nekretninu kao što su vlasnički list i katastar.  

Uz osnovne pojmove vezane uz nekretnine, važno je poznavati i pojmove vezane uz kredite i osiguranja. U svakom slučaju važno je da se građani pri ugovaranju polica osiguranja dobro informiraju i donesu odluku o kupnji na osnovu svojih osobnih potreba i mogućnosti. Pri tom je važno dobiti informacije o pokrićima, osiguranoj svoti, trajanju osiguranja, načinu kako se osigurana svota ponaša kroz vrijeme, isključenjima, premiji, načinu plaćanja premije i svemu onome što im pomaže da donesu informiranu odluku o kupnji.

Nedavna istraživanja pokazuju kako generacija Z ima pozitivan stav i odgovornost spram osiguranja koja nas štite od životnih rizika te ih planira koristiti u budućnosti. Kada razmišljaju o polici osiguranja života, njenu ulogu vide prvenstveno u osigurateljskoj komponentni, odnosno kao zaštitu od nepredviđenih financijskih rizika – rekla je Gabrić Markovinović. 

Najvažniji ciljevi Groupama osiguranja počivaju na dugogodišnjoj tradiciji Groupama grupe, jedne od najznačajnijih osigurateljnih grupacija u Europi, a to je ponuditi građanima u Hrvatskoj cjelovitu paletu osigurateljnih proizvoda iz domene životnih i neživotnih osiguranja, kreiranu prema potrebama današnjeg klijenta. 

Uz proizvode klijentima želimo omogućiti kvalitetnu i brzu uslugu i jednostavnost kako pri ugovaranju tako i tijekom trajanja police, zaključila je Gabrić Markonović i dodala da Groupama u suradnji s HUO-om (Hrvatskim uredom za osiguranje) i samostalnim aktivnostima, kontinuirano radi na osnaživanju financijske pismenosti građana, posebice kad je u pitanju zaštita građana i razumijevanje osigurateljnih proizvoda kojima građani mogu sami utjecati na osobnu zaštitu i financijsku sigurnost svoje obitelji i imovine.

Sadržaj nastao u suradnji s Groupama osiguranjem.  

Osnovni pojmovi prilikom kupnje stana

• Vlasnički list je dokaz vlasništva nad nekretninom. Do vlasničkog se lista može doći i putem interneta. Vlasnički list će vam odgovoriti na pitanja o vlasniku, odnosno pokazati je li s nekretninom sve u redu 

• Katastar je javni službeni zapis nekretnina u kojem se nalazi opis pojedine nekretnine. U katastru tako možete vidjeti sve građevine koje su upisane na određenoj zemljišnoj poziciji i samim time možete provjeriti je li sve s vašom nekretninom u redu.

Zagreb: Policija ispred zračne luke čeka avion u kojemu je Ivica Todorić
KAKO JE UOPĆE I DOŠAO
Britanac zadržan pet dana u zagrebačkoj zračnoj luci zbog bizarnog razloga: 'Policajac je bio jako drag'
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj