Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vodič za cijepljenje protiv pandemijskog virusa gripe A H1N1

gripa
Foto: Arhiva VL
1/2
VL
Autor
Diana Glavina
26.11.2009.
u 18:47

Cijepljenje se preporučuje kroničnim plućnim bolesnicima, ekstremno pretilima, trudnicama u drugom i trećem tromjesečju, djeci od šest mjeseci do tri godine s kroničnim bolestima te zdravstvenim djelatnicima.

U županijskim zavodima za javno zdravstvo sutra počinje cijepljenje protiv pandemijskoga virusa gripe A H1N1, a do ponedjeljka cjepivo će imati i svi obiteljski liječnici.

Nitko neće biti odbijen

Iz Imunološkog zavoda u Zagrebu na teren je otišlo i raspodijeljeno svih 140.000 doza cjepiva. Teško je dakako objektivno prosuditi hoće li prvi dan ili prvih dana biti navale na cijepljenje protiv svinjske gripe kao što je to bilo na cijepljenje protiv sezonske gripe, ali za žurbom nema ni potrebe.

Epidemiolog iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić kaže da će u županijskim zavodima započeti cijepljenje zdravstvenih djelatnika, ali, dakako, nitko neće biti odbijen, pogotovu ako se i inače cijepi u zavodu.

– Ali, bilo bi najbolje da kronični bolesnici koji su prva prioritetna skupina na cijepljenje odu svom obiteljskom liječniku koji i najbolje poznaje njihovo zdravstveno stanje – kaže dr. Kaić. Preporučuje također da se svatko prije odlaska u ambulantu telefonom javi svome liječniku i dogovori dolazak.

Tako će se izbjeći gužve, a oni koji ne spadaju u prvu skupinu za cijepljenje u ovom prvom valu cijepljenja bit će vraćeni.

Sljedećega će se tjedna vidjeti koliko se ljudi cijepilo pa će se na cijepljenje pozvati i ostali kronični bolesnici, kaže dr. Kaić.

Dakle, podsjetimo, preporučuje se cijepljenje prvo kroničnim plućnim bolesnicima, ekstremno pretilima, trudnicama u drugom i trećem tromjesečju, djeci od šest mjeseci do tri godine s kroničnim bolestima te zdravstvenim djelatnicima.

Zatim će na cijepljenje biti pozvani dijabetičari, srčani, bubrežni bolesnici... te napokon i zdrave osobe. U prosincu u Hrvatsku treba stići druga pošiljka cjepiva kojeg će biti dovoljno za sve koji se žele cijepiti. I bit će besplatno za sve.

Za starije dvije doze

Prema preporuci epidemiologa, radi boljeg imuniteta, djeca do devet godina i osobe starije od 60 godina primaju dvije doze cjepiva, a oni između 9 i 60 godina jednu dozu s izuzetkom osoba koje su imunokompromitirane, kaže nam dr. Kaić.

‘Pandemiju proglasili korumpirani stručnjaci da bi farmaceuti zaradili’
Je li uzbuna zbog pandemije svinjske gripe realna ili je samo rezultat dogovora liječnika i stručnjaka i predstavnika velikih farmaceutskih kompanija koje od prodaje protuvirusnih lijekova zarađuju milijarde?

Ovakva senzacionalna i pomalo heretička razmišljanja dolaze nakon otkrića danskih novinara da su čelnici i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) usko povezani s velikim kompanijama.

Novac ili zdravlje

Oni čak tvrde da su stručnjaci te organizacije koja se na globalnoj razini brine o zdravlju dobivali novac od tih kompanija koje su samo na preparatima vezanim uz širenje nove vrste gripe zaradile više od sedam milijardi dolara. Je li virus H1N1 u svom pohodu na ljude otkrio i virus novčanih zarada liječnika koji su trebali realno procijeniti kolika je stvarna opasnost od svinjske gripe u svijetu?

U prilog tome ide i teorija po kojoj je upravo zbog pritiska korumpiranih svjetskih zdravstvenih stručnjaka proglašena pandemija. Na čelu onih koji su primali mito od multinacionalnih kompanija navodno se nalazi nizozemski liječnik Albert Osterhaus koji je zbog toga i prozvan “Dr. Gripa”, čije su aktivnosti pod povećalom specijalne komisije nizozemske vlade te policije.

Sumnjiva ljetovanja

Na ugodnim sastancima velikih kompanija, koji se često organiziraju u poznatim svjetskim ljetovalištima, nisu rijetki ni gosti iz SZO-a. I možda se upravo tamo dogovara dobitna kombinacija koja stručnjacima donosi privilegije, a nerijetko i novac, a farmaceutskim kompanijama milijunske zarade. Tko će se suprotstaviti liječnicima koji su još i u vrhu organizacije koja bi trebala štititi oboljele?

‘Pandemiju proglasili korumpirani stručnjaci da bi farmaceuti zaradili’
Je li uzbuna zbog pandemije svinjske gripe realna ili je samo rezultat dogovora liječnika i stručnjaka i predstavnika velikih farmaceutskih kompanija koje od prodaje protuvirusnih lijekova zarađuju milijarde? Ovakva senzacionalna i pomalo heretička razmišljanja dolaze nakon otkrića danskih novinara da su čelnici i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) usko povezani s velikim kompanijama.

Novac ili zdravlje

Oni čak tvrde da su stručnjaci te organizacije koja se na globalnoj razini brine o zdravlju dobivali novac od tih kompanija koje su samo na preparatima vezanim uz širenje nove vrste gripe zaradile više od sedam milijardi dolara. Je li virus H1N1 u svom pohodu na ljude otkrio i virus novčanih zarada liječnika koji su trebali realno procijeniti kolika je stvarna opasnost od svinjske gripe u svijetu? U prilog tome ide i teorija po kojoj je upravo zbog pritiska korumpiranih svjetskih zdravstvenih stručnjaka proglašena pandemija. Na čelu onih koji su primali mito od multinacionalnih kompanija navodno se nalazi nizozemski liječnik Albert Osterhaus koji je zbog toga i prozvan “Dr. Gripa”, čije su aktivnosti pod povećalom specijalne komisije nizozemske vlade te policije.

Sumnjiva ljetovanja

Na ugodnim sastancima velikih kompanija, koji se često organiziraju u poznatim svjetskim ljetovalištima, nisu rijetki ni gosti iz SZO-a. I možda se upravo tamo dogovara dobitna kombinacija koja stručnjacima donosi privilegije, a nerijetko i novac, a farmaceutskim kompanijama milijunske zarade. Tko će se suprotstaviti liječnicima koji su još i u vrhu organizacije koja bi trebala štititi oboljele?
Ključne riječi

Komentara 28

VU
Vukovar91
19:16 26.11.2009.

POZOR Postoje samo dvije mogucnosti: 1. Ne uzmes vakcinu...i kako bude? 2. Uzmes vakcinu.., i kako Bog da ? Izvolite.

KA
kakodane2
19:23 26.11.2009.

Vukovar91 mislis obratno?

AL
alapača
19:16 26.11.2009.

SZO? Ne treba prevoditi uobičajene i poznate kratice, to unosi pomutnju. WHO, dakle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije