Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Abubakar Shekau

Vođa notornog Boko Harama mrtav: Umjesto predaje, aktivirao bombu

FILE PHOTO: Boko Haram leader Abubakar Shekau speaks in front of guards in an unknown location in Nigeria
Foto: HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.06.2021.
u 22:46

Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je priopćila da vodi istragu

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau ubio se tijekom sukoba sa suparničkom džihadističkom skupinom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP), rekla je potonja u audiosnimci objavljenoj dva tjedna nakon prvih informacija o Shekauovoj smrti.

"Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv", rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnawija na snimci koju je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke skupine.

Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je priopćila da vodi istragu.

ISWAP na svojoj snimci opisuje kako su njegove snage, poslane u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Shekaua u njegovoj kući i počele borbu.

"Napustio je borbu i pobjegao te pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali", rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristaše pozvali na predaju, ali je Shekau odbio i ubio se, dodao je.

"Presretni smo", istaknuo je glas, dodajući da je Shekau "kriv za terorizam i za neopisive zločine".

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička skupina na sjeveroistoku Nigerije.

VIDEO Strava kod Bjelovara: U požaru vikendice poginule dvije osobe, vatrogasci pronašli tijela

Ključne riječi

Komentara 18

DN
davaj_nama
02:33 07.06.2021.

Black Lives Matter, islam je religija mira

Avatar Viktor999
Viktor999
23:32 06.06.2021.

Trebalo je za svaki slučaj sprašiti jednu malu taktičku bombicu te omogućiti što većem broju sljedbenika te sekte mogućnost boravka među (rogatim) djevicama😁 😁 😁

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
23:51 06.06.2021.

sage njegova vojska u Europu na SOCIJALU ha,ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije