Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalna sigurnost

VNS u kazneno zakonodavstvo vraća represiju prema medijima

vns (1)
Foto: Sanjin Strukć/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
23.02.2011.
u 20:22

Osim ovoga, VNS je donio zaključke da sva nadležna tijela RH trebaju biti angažirana oko rješavanja slučaja Tihomira Purde

Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) odlučilo je u kazneno zakonodavstvo vratiti represiju prema medijima jer iz USKOK-a cure informacije o istrazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovih bliskih suradnika, a one su sve neugodnije po stranku na vlasti.

U priopćenju o zaključcima sa sjednice VNS-a koja se održala u srijedu stvari se, međutim, prikazuju posve drugačije. Tvrdi se da objavljivanje sadržaja dokaznih radnji iz aktualnih istraga ugrožava kazneni postupak i otežava dokazivanje organiziranog kriminala i korupcije.

Prema priopćenju VNS-a ispada da se informacijama kako se HDZ upetljao u kupovinu blindiranog BMW-a i kako je platio pola milijuna eura Marku Perkoviću Thompsonu da u predizbornoj kampanji ne pjeva, šteti istrazi, a ne HDZ-u, pa se „prihvaća inicijativa Državnog odvjentištva za izmjenu članka 231 ZKP-a“. Budući da taj članak govori kako je istraga tajna, ali predviđa mogućnost da u slučaju opravdanog interesa javnosti, ili drugog razloga, a pod uvjetom da to ne šteti postupku, tijelo koje vodi istragu može odlučiti da pojedina dokazna radnja ne bude tajna, izvjesno je kako je pala odluka za uvođenjem represije u izvještavanje o najvažnijim postupcima za korupciju u kojima je država opljačkana za milijunske iznose.

Osim ovoga, VNS je donio zaključke da sva nadležna tijela RH trebaju biti angažirana oko rješavanja slučaja Tihomira Purde, potom da su članovi VNS-a informirani o situaciji u Libiji i da će država poduzimati aktivnosti za zaštitu života i imovine, te evakuaciju naših državljana iz Libije.

VNS je prihvatio i izvještaj o radu tajnih službi za 2010. godinu. U priopćenju, međutim, nema ni slova o tome da bi se predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor dogovorili oko imenovanja Ognjena Preosta zamjenikom ravnatelja Vojne sigurnosne agencije.

Komentara 164

KU
kumajela
22:23 23.02.2011.

Koja dva debilčeka! Zemljo, otvori se i progutaj i njih i nas ako nismo bolje zaslužili!

ML
mladazemlja
09:37 24.02.2011.

Znači zakone treba poštivati samo onda kada idu SDP na ruku?

CV
cviki
23:32 23.02.2011.

Koga će onda nadgledati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije