Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vlasnica iz mjenjačnice uzela milijune kuna i nestala

K. Zamuda otvorila je biznis i u Zagrebu i Bjelovaru. No, priča bi mogla biti i međunarodna jer su navodno oštećeni i klijenti iz Slovenije
07. srpnja 2012. u 08:00 83 komentara 26 prikaza
mjenjačnica Karina (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dvadesetak kaznenih prijava, a očekuje se da će ih biti mnogo više, podneseno je ovih dana protiv vlasnice mjenjačnice Karina u međimurskom selu Štrigovi. Prijave protiv Karine Zamude (35), za kojom je policija zbog višemilijunske prijevare raspisala tjeralicu, podnijeli su mještani više sela, no policiji se javljaju i prevareni iz Bjelovara, Zagreba... Novac navodno traže i mještani slovenskih sela, od Štrigove udaljenih samo nekoliko kilometara, pa bi neobična priča o odbjegloj vlasnici mjenjačnice koja je, navodno, posuđivala i primala novac od uglednih mještana, poduzetnika, pa i svećenika, zarađujući na tečaju i kamatama, mogla biti i međunarodna.

K. Zamuda u subotu je, vele susjedi, u mjenjačnici imala neuobičajeno mnogo mušterija. Vrata je zaključala oko podneva i otišla. Klijente koje je pozvala da u ponedjeljak dođu po novac koji im duguje, dočekala su zaključana vrata i obavijest da je na – bolovanju.

Dao 15.000 eura

Nastala je panika. Proširila se vijest da je nestala i da se ne javlja na pozive. Izbrisala je i profil na Facebooku. Izgubio joj se svaki trag. Priča se da je pobjegla sa 41-godišnjim muškarcem. Iz dana u dan policija zaprima kaznene prijave.

– Možemo samo potvrditi da je dosad stiglo 18 prijava i cijeli je slučaj u fazi kriminalističkih istraživanja. Intenzivno tragamo za vlasnicom mjenjačnice kako bi s njom obavili informativni razgovor – veli glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić.

Neslužbeno, vlasnica je posuđivala novac mještanima, a i uzimala ga na polog obećavajući visoke kamate. Uzimala je i novac kako bi ga mijenjala u eure.

– Došla bi mušterija i ostavila 4000 kuna kako bi mu ih promijenila u eure kad tečaj bude povoljan – opisuju naši izvori jednu od transakcija koje su rezultirale kaznenom prijavom građana, koji kao da su sklopili zavjet šutnje i odbijaju razgovor.

Među njima je, navodno, i jedan od aktera emisije “Ljubav je na selu”, koji je vlasnici posudio 15.000 eura, a ona mu je obećala 3000 eura kamata. Nazvali smo i jednog vinara koji se spominje.

Članica SDP-a

– Istina, dao sam joj neki novac da mi ga promijeni u eure, ali ne bih govorio o tome. Ja nisam među onima koji su je prijavili jer je riječ o manjem iznosu – kaže vinar iz Železne Gore.

Na poslovnim stranicama Zadruge piše da je vlasnica mjenjačnice Katarina Zamuda, no u Štrigovi kažu da Katarina ne postoji te da je ime vlasnice Karina. Dodaju i da je 12 godina poslovala dobro i da nikad nije bilo problema. Predsjednica je Mjesnog odbora Jalšovca pokraj Štrigove. Na stranicama SDP-a navodi se da je zamjenica predsjednika općinske organizacije Stanislava Rebernika, koje je i općinski načelnik.

– Znam za njezin nestanak i čujem da je ljudi prijavljuju, no ne bih to komentirao. Policija treba odradi svoj posao. Sve poslove vezane uza stranku i Mjesni odbor obavljala je savjesno i nije bilo nikakvih naznaka da bi se ovako što moglo dogoditi – kaže Rebernik.

U obitelji K. Zamuda tvrde da nisu s njom u kontaktu.

– Kamo sreće da jesmo. Ne znam gdje je. Neka državne službe odrade posao, a dotad ne želimo ništa komentirati – kazao je muškarac koji se javio na telefon.

Problemi zbog posudbe 500.000 eura Sve

Problemi zbog posudbe 500.000 eura

Sve se navodno zakompliciralo kad je Karina Zamuda počela posuđivati veće iznose i “posao” proširila i na Zagreb, a posudba od 500.000 eura jednom poznatom poduzetniku, priča se, dovela ju je u probleme. Kako joj nije na vrijeme vraćao, počele su je pritiskati osobe od kojih je ona posuđivala.

Posljednjih dana nazivala je klijente, na desetke njih, i molila novac, obećavajući dobre kamate. Je li pobjegla s novcem nakon “financijskog inženjeringa”, je li se sklonila od kamatara koji su se pritiskali ili je u pitanju nešto treće, trebalo bi se doznati idućih dana. U Štrigovi mnogi ovih dana ne spavaju mirno.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Dudek:

    Ako hoces biti dobar sa svojom rodbinom i prijateljima, ne posudjujte im novac.

  • Dudek:

    Moramo paziti da nam SDP -ovi visoko pozicionirani ne pobjegnu.

  • neverane:

    E sad tko je karina u ovoj priči nije teško zaključit.Novac davali na povjerenje????