Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haenesovci prozivaju

Vlašić: Netko je očito shvatio da Varaždinci plaćaju dvostruko

'03.07.2009., Varazdin - Djelatnici Varkoma odvoze smece, ilustracija za temu o mogucem poskupljenju odvoza smeca.  Photo: Marko Jurinec/Vecernji list'
'Marko Jurinec/Vecernji list'
22.06.2010.
u 15:35

Gradski komunalac Varkom neočekivano je putem javnog natječaja krenuo u potragu za nekim tko će obrađivati komunalni otpad, ali samo od 1. kolovoza do 31. prosinca, iako je to već trebao početi Vis

– Zašto Varkom traži nekoga za zbrinjavanje komunalnog otpada kad je taj posao ugovorom povjeren Visu? Ne znamo što stoji iza toga – prozvali su varaždinsku gradsku upravu i komunalac Varkom predstavnici gradske organizacije HNS-a – predsjednik Goran Habuš i njegov zamjenik Vlado Vlašić.

Naime, Varkom je prije dva tjedna objavio natječaj za izvođača radova u zbrinjavanju komunalnog otpada od 1. kolovoza do 31. prosinca. Inače, prema ugovoru s tekstilnom tvrtkom Vis, potpisanim potkraj 2008. godine – poslije ga je potpisala i gradska uprava – Vis je trebao izgraditi pogon za obradu smeća kod G. Kućana i početi raditi još prošlo ljeto, a potom je rok pomaknut na ovaj svibanj, no svi su rokovi probijeni.

Još ništa od Visa

– Još se ne nazire ništa od Visa u Kućanu iako su ugovor potpisali pod izlikom interventnog rješenja brda bala na ulazu u Varaždin, zbog moguće ekokatastrofe. Stoga su i zaobišli javni natječaj – kaže Habuš.

– Koji će ozbiljni poduzetnik ući u ovakav posao, kad mu je sirovina, tj. smeće, osigurano samo na pet mjeseci? I zašto Varkom traži izvođača samo za novi otpad, a ne i balirani? – pita.

O kakvom je tipu komunalnog otpada riječ? Naime, ispada da Varkom traži izvođača samo za novi otpad, a ne i za bale.

Vlado Vlašić objašnjava kako Varaždinci plaćaju 65 eura po toni za baliranje smeća, a plaćat će i oko 160 eura po toni za njegovu obradu.

Dvostruka cijena?

– Netko je očito shvatio da se plaća dvostruko. Tako skupo građani plaćaju zbog pogodovanja i interesima pojedinaca. Dosad je otpad smrdio iz Brezja, a sad sve više smrdi s Korza – kaže.

Stoga čak i podržavaju novi natječaj, kako bi se dobila jeftinija ponuda. No žele i da se potpuno raskine ugovor grada, Varkoma i Visa te ovaj put objavi natječaj za obradu svih bala.

Gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je ovo pitanje za Varkom, no direktor Tomislav Kezelj nije nam komentirao novi natječaj. Prvo je izjavio da nije u prilici popričati s novinarima, a poslije se nije javio.

– Izdana je građevinska dozvola za pogon kod Kućana. Varkom želi naći deponij da bi mogao raspremiti i maknuti postrojenje. Navodno će i prodati stroj za baliranje i to uložiti u pogon za mehaničko biološku obradu – kazao je ipak gradonačelnik Čehok te dodao da se HNS ponaša kao stranka kojoj je sve čudno, ali njezini članovi nikad nisu iznijeli plan i projekt zbrinjavanja otpada. Županu Štromaru čak je to, kaže, zakonska obveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije