Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Pokretne platforme”

Vlakovi će biti brži jer više neće stajati na postajama

vlak
AFP/PIXSELL
30.11.2011.
u 10:57

Putnici više neće čekati na stajalištima jer će ih do ulaza u vlakove prevoziti tramvaji

Vlakovi u našoj zemlji rijetko prelaze brzinu od 120 km/h, a dok mi razmišljamo kako za barem pola sata skratiti vrijeme putovanja, zapadnjacima su i njihovi superbrzi vlakovi već postali prespori.

Britanski dizajner Paul Priestman došao je na ideju koja će putnicima omogućiti ulazak u vlakove dok se oni kreću. Koncept nosi naziv “pokretne platforme”, a zahvaljujući njemu vlakovi se ne bi morali zaustavljati od prve do posljednje postaje. Putnike bi kada dođu do stajališta primali tramvaji te ih prevozili do vlakova koji bi, dok prihvaćaju putnike, tek smanjili brzinu.

Osim što bi sustav željezničkog prijevoza učinile efikasnijim, “pokretne platforme” pomogle bi i putnicima koji više ne bi morali stajati na postajama i na suncu ili hladnoći čekati vlakove. Priestman tvrdi da je njegova ideja “velika” te da će svijet za 20 godina sigurno biti drukčiji, zbog čega moramo razmišljati i o modernijim načinima prijevoza.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
11:27 30.11.2011.

Vlakovi u našoj zemlji rijetko prelaze brzinu od 120 km/h ... ohoho,daj ti nama reci prosjek brzine..ima dijelova gdje je traktor brži

MI
mica1111
11:36 30.11.2011.

...odlično,taman ćemo preskočiti ovu našu \"lošu fazu\"...

Avatar kobra11
kobra11
12:21 30.11.2011.

Koja ce cena karata biti u njima skuplja od avionske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije