Naslovnica Vijesti Hrvatska

Orepić prebrojava interventne snage, policajci već na Prevlaci

Premijer Orešković odbacio je opasnost da se dogodi scenarij kao na Lampedusi pa da izbjeglički brodovi dođu nadomak Korčule
10. ožujka 2016. u 08:28 32 komentara 11351 prikaza
A migrant, who is waiting to cross the Greek-Macedonian border, carries his belongings at a makeshift camp near the village of Idomeni, Greece March 9, 2016. REUTERS/Stoyan Nenov    TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Suština je držati čvrsto granicu, granični režim, a za sve ostale izvanredne okolnosti snage su spremne za reakciju – izjavio je jučer ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Tihomirom Oreškovićem. I dok dan nakon zatvaranja balkanske rute tisuće i tisuće izbjeglica čekaju s grčke strane granice na nastavak svog puta k Europi, ministar uvjerava da trenutačno nema bojazni od otvaranja novih smjerova kretanja izbjeglica:

– Inzistiranje na ovom rješenju nije samo zatvaranje granice nego da se da i sigurnost ljudima kojima treba sigurnost, ali i da se spriječi krijumčarenje - kaže Orepić.

Kvote za Hrvatsku

Istodobno na Prevlaci, u jesenas renoviranom vojnom kompleksu, smještena je, neslužbeno doznajemo, policija. Ustreba li, u kratku će roku onamo biti upućene i dodatne snage. Posljednjih dana u MUP-u se govori kako su sve policijske uprave dobile zadaću da prebroje snage svoje interventne policije, kako bi se znalo s koliko se točno ljudstva u kojem trenutku raspolaže. Za njihovim slanjem na teren za sada nema potrebe, no kakva će situacija biti za nekoliko dana, zapravo nitko sa sigurnošću i ne zna. Premijer Orešković je kazao kako je u dva tjedna broj migranata na balkanskoj ruti smanjen s 3200 dnevno na nulu te da je zatvaranje balkanske rute zapravo poruka.

– Kroz pomoć Turske i EU u Makedoniji će se smanjiti broj izbjeglica i kroz vrijeme ćemo vidjeti rezultate – rekao je Orešković i odbacio opasnost da se Hrvatskoj dogodi scenarij kao u Lampedusi pa da izbjeglički brodovi dođu nadomak Korčule. Dodao je kako je Turska spremna preuzeti ogromnu odgovornosti i ponuditi pomoć da se izbjeglice vrate.

 

– Imali smo diskusiju o kvotama, koje su još uvijek na stolu, naš se stav zna. Kroz kvote se može smanjiti pritisak na granici – kazao je Orešković.

A kad je riječ o kvotama, podaci su oprečni, ovisno o izvoru. Hrvatski izvori tvrde da se vode odlukom Vijeća EU od 22. rujna prošle godine po kojoj Hrvatska treba primiti 568 izbjeglica, od toga 134 iz Italije i 434 iz Grčke. Kamo će ih se smjestiti, nije precizirano jer prijedlog operativnog plana nikada nije došao na sjednicu Vlade. Jedna od lokacija bio bi hotel Porin, kamo se može smjestiti 600 izbjeglica.

No izvori iz Europske komisije kažu pak kako je broj rastao te kako se hrvatska Vlada obvezala prihvatiti 747 ljudi iz paketa od 40 tisuća migranata iz Italije i Grčke, 400 migranata iz zemalja članica te još 1064 iz paketa Grčka, Italija i Mađarska, što je ukupno 2211 ljudi. Kvote pak odbija Mađarska, koja je na vijest o zatvaranju balkanske rute proglasila izvanredno stanje u državi te je na granice poslala dodatne snage vojske i policije, objavio je jučer mađarski ministar unutarnjih poslova Sándor Pinté i najavio kako su spremni zatvoriti granicu i s Rumunjskom.

Nema dolazaka

Srbija je pak odmah po primitku vijesti o zatvaranju slovenske i hrvatske granice učinila isto. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće biti parking ili sabirni centar te da se ponašaju u skladu s onim što rade Njemačka, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

A u posljednjih nekoliko dana u Hrvatsku nije ušao nijedan migrant. U kampu u Slavonskom Brodu nalazi se njih 320 koji su vraćeni iz Slovenije, a Hrvatska će ih vratiti u Srbiju. U Prihvatnom centru za strance u Ježevu osamdesetak je ilegalaca.  

>> Slovenija od ponoći počela primjenjivati Schengen, zatvara se balkanska izbjeglička ruta 

>> Od Europe slobode, bratstva i jednakosti ostala samo giljotina

Elipso

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Baš bi nam sada ovi trebali nadomak Korčule na početku turističke sezone, kak da ne...Treba poduzeti sve zakonske mjere da se to izbjegne..

 • Sve je uzalud:

  ..............drugi izazivaju i proizvode ratove i koriste se ...........a mi se bavimo njihovim nus-proizvodima................izbjeglicama

 • Iszrian:

  Tzv. "Otrantska vrata" cuvaju Talijani i tu se neki brod s izbjeglicama bas i ne moze provuci (osim ako ga ne puste). Problem je doduse u jadranskoj ruti. CG bi mogla pustiti izbjeglice kroz svoju granicu a onda nam je sezona upitna.