Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovčeva supruga

"Vlado nije kritizirao Tuđmana osobno nego njegovu politiku"

Vlado Gotovac
Arhiva VL
06.12.2010.
u 15:44

U obilježavanje desete godišnjice smrti Vlade Gotovca uključio se i HSLS. O šefu stranke Darinku Kosoru Simona Šandrić Gotovac ima visoko mišljenje.

Deseta godišnjica smrti Vlade Gotovca obilježit će se sutra ujutro na skupu u Matici hrvatskoj. Među ostalim, govorit će njegova supruga Simona Šandrić Gotovac, suradnici Božo Kovačević i Slavko Goldstein, predsjednik Ivo Josipović i Darinko Kosor.
Uz Institut "Vlado Gotovac" i Hrvatsko društvo pisaca, u organizaciju se uključio i HSLS.
– HSLS se prvi put angažirao u obilježavanje obljetnice Gotovčeve smrti. Bivše vodstvo za tako nešto nije imalo sluha ni interesa. Zaklada HSLS-a koju vodi jedan od njegovih najbližih suradnika Božo Kovačević još će aktivnije raditi na afirmaciji Gotovčeve poezije, ali i filozofskih i političkih stavova – kaže D. Kosor, predsjednik HSLS-a.

Gotovčevoj supruzi Simoni drago je što što se u organizaciju skupa uključila i stranka koju je Gotovac stvarao.

– Kako Vlado kao političar nije pristao biti pragmatičar, govorili su mu da je on pjesnik koji politiku ne shvaća. Krivo. On je sve jako dobro shvaćao i već '91. sve vidio. Vlado nije kritizirao Franju Tuđmana osobno nego njegovu politiku – kaže Simona Šandrić Gotovac.

Vidite li na današnjoj političkoj sceni nekoga sličnog?
– Možda u mlađoj generaciji, bolji su od starijih. Čini mi se da Darinko zastupa dosta od onoga što je zastupao Gotovac; vrijednosti koje svaki građanin mora braniti: antikorupciju, pravdu i pravnu državu – kaže.

Komentara 46

KU
kukuriku
17:59 06.12.2010.

lucas-lucifer..., odseli se u BG kod Broza..-:))

OB
-obrisani-
18:28 06.12.2010.

Tudjman se nikada nije suprostavio Ivanu Supeku i bojao se Vlade Gotovca koji je bio jedini pravi liberal na Hrvatskim prostorima Vladina jedina \"mana\" je to sto je bio politicar-romantik koji je vjerovao da u politiku ulazi zbog opceg interesaa Hrvatske, zbog davanja doprinosa ideji samostalne i slobodne zemlje svojim neospornim intelektom i promisljanjem. Ali romantici su podlozni utjecaju emocija, tako je i Vlado mozda povukao neke krive poteze, ali romanticima se to oprasta jer je emocija kojom oni ulaze u nesto jednostavno predivna. Nacin na koji je Vlado VOLIO Hrvatsku i nacin na koji je dozivljavao i srecu i tugu zbog Hrvatske me zadivljuje. Bila je to iskrena ljubav, bez trunke potrebe da on u icemu uziva u Hrvatskoj zemlji osim u cinjenici da je slobodna, nasa i lijepa. Ucinilo mi se u onih par navrata kad sam ga imao priliku slusati da je sam sebi govorio: za ovo sam ja robijao.... I kad su poceli raznorazni jebivjetri harati po toj njegovoj dosanjanoj Hrvatskoj bio je tuzan. Ali kao da je shvacao da to tako mora biti. Kao da se do zadnjeg trena trudio vjerovati u idealnu Hrvatsku u kojoj ce sve biti lijepo, a onda ga je realnost iz dana u dan zapljuskivala. Vidjelo se na njemu da se tesko miri s tim. Vlado je bio jedan od najvecih Hrvata koji su sanjali Hrvatsku. Za Hrvatsku je dao puno i od nje nista nije uzeo. I za mene je on jedan od branitelja koji je otvorio front davno prije nego je uopce rat poceo. Istinski borac za pravdu, za slobodu i njegov liberalizam proizlazi iz svjesnosti lanaca kojim su bili vezani ljudi u sustavu koji je i njega zavezao. Taj liberalizam tezi samo osloboditi covjeka i dati mu sansu da djeluje slobodno bez posljedica od strane drzave. Na zalost, sa slobodom dolaze i neke negativne stvari i cini mi se da je Vlado shvatio da je sloboda ideal o kojem sanjaju neslobodni, a za vecinu je to ipak prevelik teret. Mnogi nisu shvatili da sloboda znaci biti slobodan napraviti sve za svoju drzavu, nego su slobodu shvatili kao nacin da mogu uzeti sve od drzave. I ta iskrivljena percepcija slobode je kod Vlade navlacila teska lica i on je radi toga bio nesretan. Bio je nesretan jer Hrvati ni nakon 45 godina neslobode nisu shvatili sta je sloboda i kad su je dobili nisu je znali prepoznati ni cjeniti. Danas svi vidimo ono sto je Vlado za zivota govorio. Prodali smo slobodu za jeftine novce i san koji su sanjale generacije mi smo uspjeli ostvariti, ali taj biser koji nam je pao pod noge ponekad izgleda kao da je bacen pred svinje.

KU
kukuriku
17:58 06.12.2010.

..nima nam DS´-a ..??..cúdno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije