Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene na Pantovčaku

Vlado Galić novi savjetnik za obranu

Vlado Galić
11.12.2017.
u 13:13

Galiću vraćaju 'šamar' jer se pobrinuo da se materijalima nekih nevladinih organizacija ne odradi zadatak za haaško tužiteljstvo

Nakon tri mjeseca, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala bi imenovati novog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost. Prema nekim izvorima, to bi mogao biti 52-godišnji Vlado Galić. Njezina je dosadašnja savjetnica Maja Čavlović postala predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) i zamijenila je Pjera Šimunovića koji je postao veleposlanik u SAD-u.

Ključna osoba

Galić je poznat u sigurnosno-obavještajnim krugovima, radio je u ratu u Sigurnosno-obvještajnoj službi (SIS) Ministarstva obrane, 2000-ih kao analitičar u timu obrane generala Ante Gotovine, a poslije je postao voditelj HDZ-ove analitike. Galića i njegov istražiteljski rad za obranu pamte i novinari izvjestitelji koji su godinama pratili suđenje generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u Haagu jer su njegove analize znale pokopati svjedočenja ekspertnih timova haaškog tužiteljstva. Pogotovo kada je bila riječ o “dokazima” dobivenim od nekih hrvatskih nevladinih udruga, čiji su se izvještaji znali pokazati nepouzdanima. Kada je postalo izvjesno da bi Galić nakon razgovora s predsjednicom doista i mogao biti imenovan, u medijima su se pojavile i kontroverze vezane uz njegovo ime. Za neke je medije dolazak Galića “drska rehabilitacija” osobe koja je kao načelnik Uprave SIS-a bio u drugoj polovici devedesetih i jedan od ključnih ljudi odgovornih za nadziranje ureda OESS-a, HHO-a i nekih drugih nevladinih udruga. Tada je SIS provodio akciju “Kameleon”, pa je poslije izbio skandal zbog “špijuniranja” udruga. Uglavnom, Galićev dolazak neki sada tumače kao “ozbiljan javni skandal i šamar civilnom društvu”.

Vlado Galić
1/11

Tako se Galiću vraća “šamar”, zasigurno dijelom i stoga što je svojedobno pridonio da se materijalima nekih nevladinih organizacija ne odradi zamišljeni zadatak za haaško tužiteljstvo. Stručnjaci za sigurnost u Galićevu radu i “špijuniranju” nekih udruga ne vide nikakav skandal, naprotiv, jer Galić je jednostavno radio svoj posao. Poslovnik SIS-a nalagao je da se nadziru osobe i institucije, bile vojnici ili civili, a koje iskazuju interes prema pripadnicima HV-a. Tada je SIS imao i obvezu protuobavještajno djelovati. A kako se pokazalo i pred Haaškim sudom, neki od nadziranih bavili su se i špijuniranjem HV-a te kontaktirali sa stranim agentima. Ta logika, da je razumljivo da protuobavještajni SIS poduzima radnje u cilju zaštite oružanih snaga, kasnije je očito pobijedila, jer su procesi pokrenuti protiv voditelja “Kameleona” prekinuti. Svejedno, za neke je dolazak Galića i dalje skandal. Obavještajni stručnjaci, pak, skandaloznim drže što se napada osobe koje su, braneći interese RH, otkrivale skandalozni učinak nekih nevladinih udruga koje su za velik novac svjesno radile protiv sigurnosti RH. Izvjestiteljima sa suđenja generalima ostalo je u sjećanju svjedočenje Žarka Puhovskog, tada već bivšeg predsjednika HHO-a, koji je u korist tužiteljstva svjedočio o “Prilogu P2402”, izvješću HHO-a pod naslovom “Vojna operacija Oluja i poslije”.

Lažne brojke

Ono je predstavljeno kao relevantan dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije te o tome da su hrvatski vojnici spalili više od 22.000 srpskih kuća. Na sudu se ispostavilo da HHO te brojke nije prikupljao sam, nego ih je dobio od agenata ili istražitelja tužiteljstva, a isto je i s brojem spaljenih kuća. Broj ubijenih civila tako je spao s gotovo 700 na stvarna 44, a iza brojke spaljenih kuća krio se broj svih objekata, i garaža i kokošinjaca, ali i objekata Hrvata uništenih prije. Ispostavilo se da HHO ne posjeduje ni bilješke s terena, da je direktor HHO-a sam sa sobom radio intervju i potpisao ga imenom izmišljenog novinara, a na vidjelo su došle i druge opskurne stvari. Galić je rođen u Širokom Brijegu 1965., u velikoj obitelji s desetero djece. U Zagrebu je studirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. U Domovinskom ratu bio je pripadnik specijalne postrojbe “Zrinski” 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Od 1993. do 1999. radi u SIS-u, gdje prolazi sve poslove, od operativca do šefa operative, analitike i načelnika uprave. Završio je Ratnu školu te predavao Strategije nacionalne sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu. U ratu je stekao čin pukovnika.

Pogledajte i galeriju: Borbeni lovac JAS 39 Gripen stigao u hrvatsku vojarnu

Vlado Galić
1/9
 

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
13:53 11.12.2017.

Samo naprijed izbaciti sve mrzitelje Hrvatske s položaja a pogotovo iz politike. Dosta je bilo. Osim toga treba donijeti zakon kojim bi se strogo kažnjavale namjerne novinarske laži.

Avatar istovari
istovari
13:27 11.12.2017.

"Vlado Galić novi savjetnik za obranu".... rat očito za Hrvate nikada nije ni prestajao ....

JI
Ja i Ja
14:33 11.12.2017.

istovari@i Švicarska ima savjetnika za obranu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije