Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MÜNCHEN

Šeks: Nisam ispitivao Ivana Lasića jer za to nisam bio ovlašten

Vladimir Šeks
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
19.01.2016.
u 19:29

O zbivanjima iz vremena kad je bio državni tužitelj, Šeks je sucu Manfredu Dausteru u Münchenu iskaz dao videovezom iz zagrebačkog Županijskog suda

– Kao tužitelj nisam mogao ispitivati osobe u sklopu istražnog postupka. Nisam naredio ispitivanje Lasića jer za to nisam imao ovlasti – rekao je Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Republike, svjedočeći u postupku protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača videovezom iz zagrebačkog Županijskog suda. Riječ je o Ivanu Lasiću, bivšem šefu 2. odjela SDS-a u Mostaru koji je kasnije prešao na istu dužnost u Beograd. Lasić, nekadašnji udbaš koji bi također, uz Perkovića i Mustača, mogao biti optužen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u Münchenu. Svjedočeći lani u svibnju, rekao je da ga je 1992. oteo Bože Vukušić, nekadašnji emigrant, a da ga tadašnji državni tužitelj Šeks nije ispitivao jer je “zaključeno da ne bi bilo dobro da udbaš ispituje udbaša”, optuživši time Šeksa da je bio suradnik jugoslavenske tajne službe. Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster pitao je Šeksa je li znao da je Vukušić odveo Lasića iz Mostara u Hrvatsku. – Nisam znao da je Lasić otet i doveden u Hrvatsku – rekao je Šeks danas, objasnivši kako zakon nije predviđao da tužitelji sudjeluju u istrazi. Odgovarajući na pitanja suca Daustera, Šeks je ispričao i kako je upoznao Perkovića i Mustača.

Mustač htio govoriti

– Perkovića znam od 1991. godine, iz Osijeka. On je bio djelatnik Službe državne sigurnosti, a ja sam bio predsjednik kriznog stožera za istočnu Slavoniju. Mustača sam upoznao kasnije, krajem devedesetih, kad je on bio član najvišeg državnog vijeća – rekao je Šeks. Šeksa je sudac ispitivao i o odnosima s Božom Vukušićem, nekadašnjim emigrantom osuđenim za ubojstvo, pa zatim tajnikom Saborskog povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća. – Vukušić se 1994. žalio na odluku da mu se odbije status političkog zatvorenika, čime je izgubio pravo na beneficirani radni staž – rekao je Šeks, u to vrijeme potpredsjednik vlade, objašnjavajući da je tada upoznao Vukušića. Vukušić je htio da mu se prizna status političkog zatvorenika i vrijeme provedeno u zatvoru u Njemačkoj zbog ubojstva Jusufa Tatara. Kad se o tome povela riječ u sudu, intervenirati je htio optuženi Zdravko Mustač tražeći da pročita odredbu hrvatskog zakona o priznavanju prava političkih zatvorenika. No, odvjetnici su ga u tome spriječili. Sudac je zatim ispričao kako je Vukušić 2006. dobio otkaz s mjesta tajnika povjerenstva jer ga nije bilo na poslu, a to je vrijeme proveo u Njemačkoj svjedočeći na sudu u procesu protiv Krunoslava Pratesa. U to vrijeme Šeks je bio predsjednik Sabora. – Biste li danas učinili isto? – pitao je Dauster. – Da sam to znao, Vukušić ne bi dobio otkaz jer bi to značilo da nije neopravdano izostao s posla – rekao je Šeks.

Nakon Šeksa svjedočio je Rudolf Wollwerth, bivši djelatnik njemačke tajne službe BND koji je bio zadužen za kontakt s Đurekovićem, koji je bio BND-ov suradnik.

– Đureković je tijekom godina za vrijeme kojih je radio za BND skupio pozamašno bogatstvo – izjavio je ovaj svjedok. Kad je Đureković došao u Njemačku, BND mu je preporučio da živi povučeno, ali Đureković se ipak aktivirao među emigrantima.

Skupe informacije

– Đureković je vjerovao da bi mu BND mogao pomoći u objavljivanju knjiga u kojima je kritizirao jugoslavenski režim – rekao je. No, nije znao je li Đureković BND-u bio zanimljiv zbog onoga što je znao o opskrbi JNA naftom jer, kaže, nije bio glavni Đurekovićev kontakt u BND-u. – BND je Đurekovića dobro plaćao i mogla je biti riječ o važnim informacijama – rekao je svjedok. Svjedočio je i konzul RH u Tuzli Ivan Bandić kao djelatnik tajne službe 90-ih u Mostaru. Kaže da intervju Globusu u kojem je rekao da je Vukušić oteo Lasića nije autorizirao.      

>> Na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočio bivši dužnosnik Udbe Ivan Lasić Gorankić

>> Sud u Madridu odobrio izručenje Vinka Sindičića Hrvatskoj

Komentara 30

DU
Deleted user
17:18 19.01.2016.

zapamtite jednom zauvik..udba je sigurno vodila..kao sto je to uobicajeno dvostruki popis..svojih agenata i dousnika placenika..onaj pravih i onih koji su bili radi ucjena na popisu.. trece..ona ne spava ni danas..pise i dalje u beleznice..

Avatar comparator
comparator
17:20 19.01.2016.

Šeks nije zanijekao pripadnost UDBI što me jako zanima jer takav čovjek i danas vrlo visoko kotira . Jasno mi je što netko želi spasiti Mustaća i Perkovića od kazne i jasno mi je tko i zašto . Cijela naša politika nije postala odjednom nego je to jedan kontinuitet koji je iz političkih krugova prelazio u tajnu političku organizaciju . Komunisti su imali svoje razrađene planove za opstanak na vlasti i u tu svrhu su organizirali tajnu službu za tu svrhu . Naš Hrvatski problem je što su njihova djelovanja bila usmjerena protiv Hrvatske političke i ekonomske emigracije koja je imala nacionalni predznak. Tek za vrijeme rata su uvidjeli potrebu i mogućnost iskorištavanja vanjskih domoljubnih pokreta u obrani domovine . Nije ih bilo sram udružiti se s onim emigrantskim krugovima protiv kojih su ratovali i koje su nedavno bezosjećajno željeli likvidirati . Iskoristili su dobrovoljne priloge iseljeništva koji su koliko znamo završavali nerijetko u džepu zaboravljeni i nikad predani za obranu države . S vremenom su se ponovo željeli osloboditi iseljeničkih kadrova i pod pokroviteljstvom Franje Tuđmana u tome i uspjeli . Do pomirbe nikad nije došlo a politika je ponovo okrenula istu komunističku ploču . Danas imamo gotovo identičnu sliku onoj Jugoslavenskoj što potvrđuje nedostatak želje za lustracijom.

AB
abendblatt
17:25 19.01.2016.

Lustracija je sprijecena upravo od komunista, i danasnjih takozvanih antifasista, na celu sa Mesicem koji i danas rade sve da se Lustracija ne sprovede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije