Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI KORAK

Putin zadao još jedan udarac Obami: Trump, dođi da dogovorimo taj mir u Siriji

et al.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.01.2017.
u 10:33

Donald Trump najavio je da je spreman ukinuti sankcije Rusiji bude li Moskva htjela surađivati s Washingtonom u pitanjima bitnima za SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa na mirovne pregovore o Siriji 23. siječnja u Kazahstanu zaobišavši administraciju Baracka Obame te je tim činom zadao još jedan udarac Obami na samom njegovu odlasku. Naime, Putin je isključio američku administraciju na čelu s Barackom Obamom i EU iz mirovnih pregovora o rješavanju sirijskog sukoba i time napravio presedan, jer je Zapad dosad uvijek sudjelovao na mirovnim konferencijama.

Borba protiv terorista

Poziv timu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa tumači se kao prvi korak približavanja dvaju predsjednika i znak da Putin vjeruje u bolju suradnju s novom američkom administracijom kada je riječ o rješavanju sirijske krize i borbe protiv terorističke organizacije Islamske države. Posebice s obzirom na to da je Trump, optuživši administraciju Baracka Obame za stvaranje ISIL-a, još u svojoj predizbornoj kampanji najavio da će iskorijeniti ISIL. I dok je State Department, koji do Trumpova svečanog preuzimanja dužnosti 20. siječnja još vodi demokratska administracija, izvijestio da SAD nije bio službeno pozvan na pregovore u Astani koje organiziraju Moskva, Ankara i Teheran, Trumpovoj su administraciji preporučili da sudjeluje u njima ako im se pruži prilika. Iako zasad još nema odgovora Donalda Trumpa o tome hoće li njegov tim sudjelovati na pregovorima ili ne, analitičari su uvjereni u to da će Trump pristati. Kao što je poznato, pregovori u Astani trebaju se održati u ponedjeljak 23. siječnja, koji je prvi radni dan Trumpove administracije.

U međuvremenu je Trump najavio u intervjuu za Wall Street Journal da je spreman ukinuti sankcije Rusiji ako Moskva bude spremna na suradnju u pitanjima važnim za SAD te poručio da više neće priznavati načelo “jedne Kine” ako Peking ne pristane na ustupke u tečajnoj i trgovinskoj politici. Među ostalim, poručio je da će sankcije Rusiji zadržati “bar još neko vrijeme”, ali i dodao: “Ako nam Rusija uistinu bude pomagala, zašto bismo zadržali sankcije kad će ona učiniti neke doista velike stvari”.

Pritom je sugerirao da je spreman ukinuti sankcije koje je nametnula Obamina administracija krajem prosinca kao odgovor na ruske hakerske napade tijekom američkih predsjedničkih izbora ako se Moskva pokaže korisnim saveznikom u borbi protiv terorista i postizanju drugih ciljeva važnih za Washington.

Upitno načelo ‘jedne Kine’

Isto tako, rekao je da je spreman sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što prisegne za predsjednika 20. siječnja i razgovarati o “jednoj Kini” (što je razljutilo Peking) zbog koje je Washington 1979. prekinuo diplomatske veze s Tajvanom, kao kada je nakon pobjede na izborima Trump telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen.

>> Kremlj se ne izjašnjava o pozivu SAD-u u Astanu

Komentara 30

DU
Deleted user
11:07 15.01.2017.

Što reći nego daj Bože da se napokon nešto počne rješavati. Nobelovac napokon odlazi...

Avatar Dančo
Dančo
10:53 15.01.2017.

nema nista lose u tome da dvije velike sile sjednu za stol nađu zajednicki jezik

MA
matan91
11:08 15.01.2017.

I kad se ukinu sankcije, SAD će počet izvozit u Rusiju, a EU će opet shvatit da su im ga Ameri metnuli. Dogovorit će se i o nafti u Sirji. I baš me zanima kako će se naši političari onda postavit. Kakve luzere mi imamo za vođe nakon Franceka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije