Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli hrvatsku

Očekivao je blago doneseno s rada u Njemačkoj, a ubio zbog 3 tisuće kuna

09.05.2007., Vukovar -  Sudjenje Vladimiru Duvnjaku za ubojstvo bracnog para Sic.  Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
21.07.2015.
u 13:34

"Da je negdje bacio te krvave tenisice, nikad ne bismo pronašli ubojicu", sjećaju se i danas policajci koji su radili na slučaju

Sa svega 24 godine Vukovarac Vladimir Duvnjak počinio je dvostruko ubojstvo. Pravomoćno je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. U pljački je leptir-nožem usmrtio bračni par Sić, Katarinu (66) i Janoša (72).

O monstruoznosti zločina govori i to da je Janošu nožem zadao 17 uboda, a Katarini deset. Sve se dogodilo 20. veljače 2004. Duvnjak je kriomice preskočio ogradu oko imanja Sićevih i potiho se uvukao u kuću. Počeo je po ormarima tražiti skriveni novac nakon što je doznao da su se supružnici Sić vratili kući nakon 30 godina u Njemačkoj.

Slučajno vidio tenisice

Te kobne večeri Katarina i Janoš gledali su televiziju ne sluteći da se svega nekoliko metara od njih nalazi osoba spremna na sve. U jednom trenutku Janoš je ustao i krenuo u drugu sobu u kojoj je naletio na Duvnjaka. Uslijedilo je naguravanje u kojem je Duvnjak izvadio leptir-nož, koji je imao uz sebe, i počeo ubadati Janoša. Muškarac je ubrzo pao. Potom je nožem usmrtio i Katarinu. U pljački je Duvnjak odnio 3000 kuna i 350 eura. Danima poslije, do uhićenja, Duvnjak se viđao s djevojkom, a krvavi novac trošio je bez ikakve grižnje savjesti. Klupko zločina počelo se raspetljavati nekoliko dana poslije kada je mlađi sin Tibor pronašao mrtve roditelje. On je došao kući nakon što se nekoliko dana nisu javljali na telefon. U dnevnoj sobi našao je mrtve roditelje i kuću prepunu tragova krvi, na podu, po stvarima, prekrivačima...

To je dokaz da je Duvnjak nakon dvostrukog ubojstva nastavio pretraživati kuću. Nož je odbacio u obližnje dvorište kao i kućne papuče kojima je pokušao obrisati krv. Mislio je da je za sobom uklonio sve tragove zločina ne razmišljajući kako će ga zapravo odati krvavi trag na tenisicama koje je nosio.

Policija u početku nije imala nikakvih dokaza. Duvnjak je bio na prijevremenom dopustu iz zatvora u kojem je odsluživao kaznu od tri godine i sedam mjeseci. Tamo se dobro ponašao te je stekao uvjete za prijevremeni otpust, a tu je odluku pojačala je i činjenica da je u Domovinskom ratu ostao bez oba roditelja. Odgojila ga je baka u skromnim uvjetima. Međutim, u njegovu policijskom dosjeu bile su 63 kaznene prijave za najrazličitija kaznena djela. U razgovoru s Duvnjakom u njegovu stanu jedan od policajaca sasvim je slučajno ugledao tenisice. Znao je da su policijski forenzičari pronašli niz krvavih tragova tenisica. Vještačenjem je utvrđeno da je riječ o krvi Janoša Sića što je bio dokaz kako je Duvnjak te večeri bio u kući.

– Da je kojim slučajem negdje bacio te krvave tenisice, mislim da ga nikad ne bismo uhvatili jer jednostavno nije bilo dokaza – rekao nam je jedan od vukovarskih policajaca koji je radio na slučaju. Na suđenju nikad nije priznao da je počinio zločin, no svi su tragovi i dokazi upućivali na to da je on ubojica. Na suđenju je rekao kako je bio pod utjecajem droge i alkohola te da se ne sjeća pojedinosti. Govorio je da je u kuću ušao s još jednom osobom. Čuli su da je kuća prazna i, kada je počeo pretraživati spavaću sobu, tvrdi da je čuo galamu.

Okrivio svojeg polubrata

– Kada sam došao vidjeti o čemu je riječ, na podu dnevne sobe ugledao sam dva nepomična tijela i osobu koja je bila sa mnom kako uklanja tragove – govorio je Duvnjak. Na upit je li ta osoba, koja je bila s njim, njegov brat po ocu, odgovorio je potvrdno. Međutim, naknadna vještačenja pokazala su da to nije točno. Duvnjak je proglašen krivim i osuđen je na 40 godina zatvora. Za ovo ubojstvo sudilo mu se tri puta jer je presudu Vrhovni sud poništio i tražio vještačenje tenisica. Sudsko vijeće ostalo je pri svome, a na izricanju presude Duvnjak je počeo vrijeđati predsjednika sudskog vijeća Slavka Teofilovića.

– Dobro, jesi ti normalan? Znaš li koliko si mi robije dao?! Smeće jedno, smradu, tko si ti da mi sudiš? Mater ti j... u p...! Idi u Haag pa sudi, p... – vikao je Duvnjak. Novinari koji su pratili suđenje Duvnjaka se sjećaju kao osobe izuzetno hladnog pogleda koja je unatoč teškom dvostrukom ubojstvu bila potpuno hladnokrvna. Nije pokazivao nikakve emocije.

>> Zbog čaše i šamara ubio trojicu te ranio šest ljudi

>> Pušten iz zatvora, našao je i ubio drugu nevinu žrtvu

>> Ostavljen i ljubomoran, s tri hica iz pištolja presudio je suparniku

>> Ubojica iz sudnice: Zbog razvoda je ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju

Komentara 9

CR
crohumans
21:00 21.07.2015.

Da mi je vidjet kakva mu je cura bila da može bit s takvim bolesnim ..........

Avatar sever1n
sever1n
15:52 21.07.2015.

al ga sad negdje fino guze....već se valjda i navikao....

KA
kafka
01:20 22.07.2015.

Bolesnik kojem se lijek samo smrtna kazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije