Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini koji su potresli Hrvatsku

Zbog čaše i šamara ubio trojicu te ranio šest ljudi

kozman--------210507 crn (optuzzenik drazzen kozman se unatocc uccinjenom ne osjecha krivim-,uz fotografiju ide tekst B.Gajdukova) snimio:ivica galovic   (slav.brod)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
20.07.2015.
u 13:36

Agresivni mladić sklon alkoholu imao je samo 23 godine kada je iz njega erumpirala agresija skupljana od puberteta

Staklena  čaša  koja je uz tresak pala na pod okučanskog kafića As te šamar koji je zbog toga jedan od gostiju navodno prilijepio Draženu Kozmanu, tada 23-godišnjaku,  te večeri 11. studenog 2006., bio je uvod u okučansku noć strave.

Jer  Kozman,  agresivni  mladić,  sklon alkoholu i u problemima od svojih  pubertetskih  dana, nakon toga je izašao iz kafića, sjeo na bicikl, te  se  uputio  u  Gornje Bogićevce. Za put i povratak do Asa trebalo mu je svega  desetak minuta. Kada se vratio, otvorio je vrata kafića i – zapucao. Pogodio je Dragomira Došlića (48) i Mladena Belinu (36) iz Stare Gradiške te Marka Maroša  (66)  iz  Lađevca. Sva trojica su na mjestu usmrćena, a njihovi  jauci  miješali su se s kricima ostalih gostiju, koji su, bježeći, pokušavali spasiti živu glavu.

Neki su se spašavali skrivajući se ispod šanka i stolova, dok su drugi bježali put WC-a, tražeći izlaz iz pakla koji je nastao, skokom kroz prozor. Meci koji su fijukali po kafiću, odbijajući se  od  zidova, ranili su još šest osoba,  od kojih neke teže. Kada je pucnjava  na  trenutak utihnula, Kozman je lagano zatvorio vrata kafića, da bi  se zatim preko ceste zaputio da kafića Pinokio.

Otvorivši vrata tog lokala, unutra je bacio bombu, srećom nikog ne ozlijedivši. Pucnjava, krici i eksplozija, u međuvremenu su na noge dignuli policiju iz obližnje policijske postaje, a  Kozman se nije libio zapucati ni prema policajcima koji su prvi stigli na mjesto događaja. 

U  strci i panici koja je uslijedila, u pomoć je pozvana i Specijalna policija iz Lučkog, blokirani su ulazi i izlazi iz Okučana, organizirana je potraga za Kozmanom, koji je nakratko uspio umaći policiji. Neizvjesnost i strah stanovnika Okučana trajala je  sljedećih  sat  do  dva  kada  se  Kozman,  svjestan  da  je u policijskom okruženju, odlučio predati.

– Neće meni nitko krv puštati! Neće mene nitko proganjati! – mrmljao je dok su ga policajci privodili. Nije imao pušku, za koju je policajcima rekao da ju je bacio u travu nakon što je bacio  bombu  u  Pinokio, ali je zato iznad desnog oka imao vidljivu posjekotinu iz koje mu je kapala krv. Ozljeda je to za koju je Kozman poslije tvrdio da je bila povod onog što je uslijedilo. Tvrdit će i da nije kriv jer je bio isprovociran. No njegovu priču, da je ušao u sukob s jednim gostom, koji mu je opalio šamar jer je nenamjerno razbio čašu, nisu potvrdili iskazi ostalih svjedoka.

– Te sam večeri sjedio u Asu s dvojicom svojih sinova. Kozmana sam tada prvi put vidio. Izgledao je kao normalan mladi čovjek, koji je pričao i šalio se. Otišao je, da bi se vratio nakon deset  minuta. I  onda je nastao pakao – opisao je događanja iz Asa jedan od gostiju, koji  je u sumanutom Kozmanovu pohodu i sam bio ranjen. Tijekom suđenja, koje je završilo izricanjem maksimalne kazne od 40 godina zatvora i preporukom za psihijatrijsko liječenje zbog poremećene osobnosti, Kozman je  tvrdio da se događaja baš najbolje ne sjeća.

– Ne sjećam se kada sam iz lokala otišao kući po pušku, ali znam da me je iznenadilo što je počela rafalno pucati. Puška je bila u torbi jer sam je nosio i krivolov, pa se možda sama otkočila s pojedinačne na rafalnu pucnjavu. Ne sjećam se da sam prešao ni u susjedni kafić, a tek četiri dana poslije postao sam svjestan što sam učinio. Žao mi je, ispričavam se obiteljima poginulih, ali mrtve, na žalost, ne mogu vratiti. U svemu mi je žao što jedan metak nisam ostavio za sebe i ubio  se – iskazivao je u svojoj obrani Kozman.

Vještak psihijatar ustvrdio je da je Kozman bio smanjeno ubrojiv, ali svejedno svjestan svojih postupaka u kafiću. Utvrđeno je i da je Kozman te večeri bio alkoholiziran te da zbog načina na koji je  odrastao – bez roditeljskog nadzora, nezavršene  škole od koje je odustao nakon što je tri puta ponavljao peti razred te potucajući se od Odgojnog doma do odgojnog doma – ima snižen prag  tolerancije.  No sve to nije bilo dovoljno olakotno da ga spasi od maksimalne kazne zatvora koju mu je sudsko vijeće izreklo uz napomenu da je tako visoka kazna izrečena kao društvena osuda koja  bi trebala biti upozorenje svim potencijalnim počiniteljima.

>> Pušten iz zatvora, našao je i ubio drugu nevinu žrtvu

>> Ubojica iz sudnice: Zbog razvoda je ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju

Komentara 41

RE
realist11
19:31 20.07.2015.

svaka cast Piskiper@1.....najlakse se natovariti na tudja ledja

SC
schwertransport
17:36 20.07.2015.

Dali je ovaj sto je stisnuo samar bio pod alkoholom i agresivan...

CE
centirion
00:12 21.07.2015.

Mislim da ne moze niko ići okolo i šamarati ljude, premda NE odobravam to sto je napravio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije