Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HHO:

'Vladajuća većina nastoji protudemokratskom procedurom izmijeniti Ustav'

Ivan Zvonimir Čičak
Sanjin Strukic/PIXSELL
17.12.2013.
u 16:47

- Već smo upozorili na činjenicu da se primjenjenom procedurom i načinom na koji je vođena “javna rasprava”, kršena temeljna ljudska prava, budući se ona vodila gotovo virtualno, samo na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, navodi u izjavi HHO

Hrvatski helsinški odbor oglasio se izjavom koje je potpisao predsjednik odbora Ivan Zvonimir Čičak u kojem upozorava hrvatsku javnost na, kako navode, 'činjenicu da vladajuća većina u Hrvatskom saboru nastoji protudemokratskom procedurom izmijeniti Ustav RH.'

Izjavu HHO-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra svojom dužnošću i obvezom ponovno upozoriti hrvatsku javnost na činjenicu da vladajuća većina u Hrvatskom saboru nastoji protudemokratskomprocedurom izmijeniti Ustav RH. Već smo upozorili na činjenicu da se primjenjenom procedurom i načinom na koji je vođena “javna rasprava”, kršena temeljna ljudska prava, budući se ona vodila gotovo virtualno, samo na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Tim pristupom i takvim postupkom isključen je iz rasprave o temeljnim konstitutivnim pitanjima ove države, najveći dio njenih građana, pogotovo onih koji ili nemaju pristup ili pak znanja o služenju internetom. 

Time se građanima oduzima pravo i dužnost sudjelovanja u svakoj fazi rasprave o donošenju ili promjeni Ustava. Ne samo to, ovakvim postupkom saborske većine grubo se krši Ustav RH i to članak 141. koji Predsjedniku Republike daje ovlast predlaganja promjene Ustava RH. Predsjednik RH Ivo Josipović uputio je Hrvatskom saboru 10. prosinca 2013., preko predsjednika Josipa Leke, svoj prijedlog o promjeni Ustava, što je saborska većina, putem Odbora za ustav i poslovnik, odbila uopće uvrstiti u proceduru. Time je predsjednikov prijedlog promjena jednostavno ignoriran! 

Ovakvim postupkom ugrožen je model konstitucionalizma koji pretpostavlja ustavom zagarantirano ravnovjesje između tri segmenta vlasti. IO HHO-a smatra stoga potrebnim upozoriti na pogubnost postupka i ponuđenog rješenja vladajuće većine, koja, uz ostalo, predlaže i članak kojim bi “Hrvatski sabor mogao većinom glasova svih zastupnika odlučiti da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promjenu Ustava”. Ovim bi institutom obični zakoni, koji se donesu natpolovičnom većinom, stekli i imali ustavnu snagu, pa bi tako postalo moguće, da i odredbe suprotne Ustavu, budu dovedene na razinu Ustava. Usvajanje ovih rješenja krije u sebi opasnost sužavanja kompetencija Ustavnog suda, i onemogućavanje Ustavnom sudu da kontrolira ustavnost onih odredbi koje su donesene kao zakon, a imaju snagu Ustava. U povijesti je ovakav slučaj konstitucionalizacije zakona na razinu ustava poznat jedino u praksi Vajmarske republike, kada je upravo konstitucionalizacija zakona u razdoblju od 1933. do 1936., omogućila uvođenje diktature. 

IO HHO-a stoga smatra kako ponuđeni model širom otvara vrata primjeni sličnog modela u Republici Hrvatskoj. Dakle, načelno se stvaraju pretpostavke, barem u krajnjoj konzekvenci, za mogućnost uspostave nekog oblika diktature u RH. Stoga pozivamo Vladu i sve zastupnike u Saboru da se uzdignu iznad dnevno-partikularističkih interesa i ostanu na potrebnoj demokratskoj razini osobne i političke odgovornosti. Sve političke čimbenike, pogotovo one u Vladi i u Saboru RH, smatramo nužnim upozoriti, da, ukoliko ovi prijedlozi dobiju većinu, oni svojim “za”, otvaraju put rušenja ustavnog poretka RH, te da će zbog toga morati preuzeti i svu moguću političku i povijesnu odgovornost.

>> 'HDSSB neće u petak podržati ustavne promjene!'

Komentara 9

CV
crna vrana
17:06 17.12.2013.

Dobro je da su Čičkolino i društvo uopće progovorili . Bolje ikad nego nikad ! Ono što HHO-ovci sada govore, trubi cijela demokratska javnost već danima. Kukurikavci su ovim protuustavnim intervencijama u Ustav naumili suspendirati osnovna načela ustavnosti i na na mala vrata konstituirati svoju diktaturu. Konačno su raskrinkani . Podnesite ostavke jer niste više dostojni voditi hrvatsku državu. Hrvatska je zaslužila bolje !

DU
Deleted user
18:36 17.12.2013.

Gospodine Čićak HHO i vi javljate se tek sada? Tri dana prije nego bi ovaj Ustav, da HDSSB nije za momenta povukao "ručnu", bio donesen i otvorio put vladajućima Hrvatsku pretvoriti u sumrak demokracije. Gdje ste gospodo bili za vrijeme "javne rasprave"? Zašto se nista javili onda? Načelno slažem se s svakom navodom iz priopćenja ali mi se postavlja pitanje zašto to priopćenje nije dano prije? Zašto se nije jasno reklo da se vladajući spremaju na rušenje ustavnopravnog poredka Republike Hrvatske? Vi gospodine Čićak i ja koji se osobno poznamo iz vremena Hrvatskog proljeća jako dobro znamo što ovaj Ustav zapravo treba ispuniti. Zašto istinu ne nazovete onim imenom kojim ona to zaslužuje? Vi to smijete i možete jer vaš glas je javnosti medijski dostupan. Moj nije, za to se brinu oni s kojima ne dijelim isto mišljenje. Tražim od vas da se u dolazećem vremenu pred drugi pokušaj donošenja ovog crnog Ustava uključite u javnu raspravu i stalno ukazujete hrvatskom puku na koji način se ovdje pokušava na mala vrata uvesti diktatura. Uzmite si to za dužnost i obavezu!

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
18:03 17.12.2013.

izgleda da su crveni vrlo bijesni što im se provukao referendum o braku pa bi željeli donijeti oktroirani Ustav, ne bi li silom nametnuli svoje viđenje demokracije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije