Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za kredite u švicarcima

Vlada po hitnoj proceduri uputila zakon o zamrzavanju franka u Sabor

Švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
20.01.2015.
u 17:00

Ovim se prijedlogom u Zakonu o potrošačkom kreditiranju za anuitete, odnosno obroke u redovnoj otplati, tečaj CHF prema kuni utvrđuje na razini 6,39 kuna za 1 CHF za razdoblje od jedne godine od stupanja na snagu ovog Zakona

Vlada je na telefonskoj sjednici, dakle dva dana prije redovite sjednice koja se održava četvrtkom, u hitnu saborsku proceduru poslala konačni prijedlog dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka prema kuni fiksira na iznos od 6,39 kuna za razdoblje od godine dana. Pritom je razlika visine anuiteta, odnosno obroka, primjenom tako određenog tečaja – trošak kreditne institucije.

Vlada ističe kako je cilj donošenja ove hitne mjere ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ovim se prijedlogom u Zakonu o potrošačkom kreditiranju (Narodne novine, broj 75/2009, 112/2012, 142/2013 i 147/2013) iza članka 11.c dodaje novi članak 11.d kojim se za ugovore o kreditu u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF, za anuitete, odnosno obroke u redovnoj otplati, tečaj CHF prema kuni utvrđuje na razini 6,39 kuna za 1 CHF za razdoblje od jedne godine od stupanja na snagu ovog Zakona.

Pritom je razlika visine anuiteta, odnosno obroka, primjenom tako određenog tečaja, u odnosu na tečaj slobodno formiran na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje, trošak kreditne institucije. Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro.

Daljnje aktivnosti usmjerene na trajnije rješenje u vidu konverzije duga u kunu ili euro

Posljedica navedenoga jest i promjena tečaja kune u odnosu na CHF te je sa 6,39 kuna za 1 CHF, tečaj porastao za cca 18% (na 7,54 kune za 1 CHF) uz daljnju visoku volatilnost tečaja. Kako nagli skok tečaja CHF ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka, predlaže se ova kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana. Daljnje aktivnosti bit će usmjerene na iznalaženje trajnijeg rješenja za dužnike čiji je dug vezan uz CHF u vidu konverzije duga u kunu ili euro, gdje se u kreiranju modela očekuje aktivno uključivanje Hrvatske narodne banke i kreditnih institucija.

Ovaj Zakon primjenjivat će se isključivo na ugovore o kreditu u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF sklopljene prije stupanja na snagu ovoga Zakona. Za primjenu povratnog djelovanja ove odredbe postoje posebno opravdani razlozi. Procijenjeno je, naime, da je cilj zaštite potrošača – korisnika kredita vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF) – veći od značaja pravne nesigurnosti vjerovnika u tom ugovornom odnosu.

S obzirom na to da se Republika Hrvatska i Ustavom obvezala promicati gospodarski i kulturni napredak te socijalno blagostanje, izvršna vlast ima obvezu zaštiti Ustavom zajamčena prava građana. Navedeno je u skladu s odredbom članka 90. stavka 5. Ustava Republike Hrvatske, prema kojem, iz posebno opravdanih razloga, samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno (retroaktivno) djelovanje. Uvedena mjera primjenjuje se na sve anuitete odnosno obroke koji dospijevaju nakon stupanja na snagu ovoga Zakona", navodi se u priopćenju.

>> Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

>> Hrvatska udruga banaka iznenađena: Milanovićev prijedlog je ustavno upitan!

Komentara 12

DU
Deleted user
17:15 20.01.2015.

"S obzirom da se Republika Hrvatska i Ustavom obvezala promicati gospodarski i kulturni napredak te socijalno blagostanje, izvršna vlast ima obvezu zaštiti Ustavom zajamčena prava građana." Zašto vlada onda ne zaštiti nas više od 350.000 građana bez posla tako da nam osigura posao ili omogući da pošteno bez ekstremno visokih nameta pokrenemo vlastiti posao?

IV
Ivanveliki
17:09 20.01.2015.

Franak pa franak, a što je s rafinerijom Sisak i 800 zaposlenih u proizvodnji?

ZB
zbuniceva
17:29 20.01.2015.

Bog je kak se po Zagorju odnavek pripoveda prvo sebi bradu napravil pa su i naši dični političari SDP/HDZ kartel prvo sebi sredili devizne klauzule i kredite smanjili. Jer im se još čini da su njihovi stanovi po Zagrebu i i moru iznad 2000E/m2 pa je život dobar. Nama drugima koji imamo nekretnine van elitnih zagrebačkih kvartova je vrijednost danas na 50% usporedjeno na 2007 godinu, to svi znamo. Čeka se stranka i Zakon koji bi vratio svima pa i Bankama koje to baš i ne prikazuju na bilancama svu to u nepovrat izgubljenu vrijednost. Titanik naginje, muzika svira, ligeštuli se premiještaju, čeka se da nova kapetanica preuzme dio kapetanskog mosta još iznad vode. Ne za dugo ali je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije