Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD NULE Snijeg i ledena kiša prouzročili su proteklih tjedana velike štete u Lici

Vlada traži načine za hitnu pomoć ledom okovanoj Lici

02.02.2009.
u 17:38

Potpredsjednik Vlade RH za regionalni razvoj, obnovu i povratak prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, na radnom dogovoru u gračačkoj vijećnici upoznat je s ogromnim štetama od posljedica ledene kiše koja je proteklih dana zahvatila veći dio Like.

Čudni propisi
Nikola Bolta, načelnik Gračaca, kaže da prve procjene govore o šteti koja premašuje pet milijuna kuna u privatnom sektoru. Ivica Prpić, predsjednik Povjerenstva općine Lovinac za procjenu štete, rekao je da je zasad šteta procijenjena na četiri milijuna kuna. Prpić se požalio na kratak zakonski rok od samo osam dana u kojem se šteta mora prijaviti, obići teren i obaviti procjena, što je nemoguće u zimskim uvjetima. Ukazao i na problem zakrčivanja vodotoka stablima i granama, što bi trebala biti briga Hrvatskih voda, kako bi se izbjegle poplave. Stanko Momčilović, načelnik Udbine, štetu je procijenio na 2,5 milijuna kuna. Mnogi građani štetu nisu prijavili, jer za nju i ne znaju, budući da se nalaze u inozemstvu.

Popucale crpke
Udbinsko komunalno poduzeće pretrpjelo je štetu jer su im popucale crpke na vodovodu u Krbavici, gdje je šteta barem 200.000 kuna. Dragan Rodić, direktor gračačkog komunalca, zatražio je interventnu pomoć za uklanjanje štete na objektima, koja je procijenjena na 2,5 milijuna kuna. – Vidim da je ovdje bio pravi pakao. Izvijestit ću o svemu Vladu, a posebno o vašim iskustvima u primjeni propisa. Već se ovog tjedna može očekivati interventna pomoć iz Vladinih rezervi. Izvještavajte me o svemu kako bih pomogao intervencijama u javnim poduzećima i ministarstvima – rekao je potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac.

A alarmantno stanje za sve radnike Elektrolike traje od polovice siječnja. Već dva tjedna saniraju se štete od leda na strujnim vodovima, a Elektrolika djelatnošću obuhvaća područje od 6500 četvornih kilometara, na području Ličko-senjske, Zadarske i Karlovačke županije. – Led je zahvatio područje od 4500 četvornih kilometara, a problema s opskrbom električnom energijom imalo je oko dvije tisuće potrošača na području Perušića, Gospića, Plitvičkih Jezera, Udbine, Donjeg Lapca, Lovinca i Gračaca – kaže Josip Lemić, direktor Elektrolike Gospić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije