Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Prihvaćeni planovi za protupožarnu sezonu te protuminsko djelovanje

Zagreb: Vlada raspravljala o zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.03.2018.
u 13:03

Ministar unutarnih poslova Davor Božinović kazao je kako je prošlogodišnja protupožarna sezona bila jedna od najzahtjevnijih sezona u proteklih nekoliko desetljeća

Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u prošloj te Prijedlog programa aktivnosti za ovu godinu, kao i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu te Prijedlog plana za ovu godinu.

Ministar unutarnih poslova Davor Božinović kazao je kako je prošlogodišnja protupožarna sezona bila jedna od najzahtjevnijih sezona u proteklih nekoliko desetljeća.

Zadaće iz Programa aktivnosti vezane uz preventivne mjere provedene su u većem dijelu u zadovoljavajućoj mjeri i zadanim rokovima i očito je poboljšanje u odnosu na prošle godine, kazao je Božinović, ali i upozorio da aktivnosti vezane uz sječu i čišćenje nisu bile odrađene na vrijeme, najčešće zbog toga što nije na vrijeme proveden postupak javne nabave.

Utvrđen je razmjerno velik broj zakorovljenog i zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na 1170 hektara te je zbog toga podnesen znatan broj prekršajnih prijava, naveo je.

U prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni zabilježeno 4154 požara raslinja odnosno 67 posto više u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek i ukupno je izgorjela površna od 86.576 hektara, što je 370 posto više u odnosu na petogodišnji prethodni prosjek.

U sezoni, od lipnja do listopada, broj požara povećan je za više od 30 posto, a opožarena površina u odnosu na petogodišnji prosjek povećana je za iznimno velikih 563 posto, upozorio je.

Najopterećenija požarima bile su Šibensko-kninska te Zadarske i Splitsko-dalmatinska županija u kojoj su bili i najveći požari, a najviše je opožarenog područja bilo u Zadarskoj županiji.

"Temeljem ovih podataka u Programu aktivnosti za ovu godinu dodani su novi subjekti i njihove obveze te su pooštrene mjere u provođenju Programa. Prije svega uključeni su Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba, Hrvatski crveni križ, HAKOM, Odašiljači i veze", naveo je Božinović te naglasio da će svi izvršitelji do 10. lipnja morati podnijeti izvješća o provođenju pripremnih aktivnosti.

Znatno veći angažman pripadnika Oružanih snaga u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević navevši da je najzahtjevniju ulogu imala protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je imala 17.606 letova, dok ih je u 2016. bilo 6364.

Rekao je da će ove godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u suradnji s MORH-om, MUP-om i drugim tijelima iz sustava Domovinske sigurnosti, u Divuljama uspostaviti Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje će u svom sastavu imati situacijsko središte s opremom potrebnom za prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu.

Najavio je i provođenje vježbe "Sigurnost 18", u svibnju, kojoj je cilj provjera spremnosti, koordinacija rada i uvježbavanje snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća za protupožarnu sezonu.

U tu svrhu, rekao je, bit će osigurana i uporaba besposadnih sustava za izviđanje iz zraka radi ranog otkrivanja mjesta nastanka požara, a bit će osigurano i šest kanadera te šest air traktora sve kako bi, rekao je, ove godine bili spremniji i aktivniji.

Prihvaćen Prijedlog plana protuminskog djelovanja za ovu godinu

Vlada je prihvatila i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu te Prijedlog plana protuminskog djelovanja za ovu godinu.

Ministar Božinović naveo je da je u prošloj godini prilikom razminiranja pronađeno i uništeno 1289 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 519 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Od ukupno planiranih sredstava u prošloj godini realizirano je 346,7 milijuna kuna, što je najviše do sada.

Glede prijedloga plana za ovu godinu, istaknuo je da je ukupno minski sumnjivog područja Hrvatske 411,5 četvornih kilometara, prostire se u osam županija, a obilježeno je s 13,5 tisuća oznaka.

Za poslove razminiranja u ovoj je godini na raspolaganju 399,2 milijuna kuna, a nastavlja se i povlačenje sredstava iz europskih fondova, koja za ovu godinu iznose 52 posto od ukupnog iznosa sredstva za poslove razminiranja.

Cilj je u ovoj godini, kazao je Božinović, ukloniti kazetno streljivo sa svih utvrđenih zagađenih područja, riješiti minski problem Brodsko-posavske županije i razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Ministar Krstičević dodao je da je, u pogledu razminiranja vojnih lokacija, za ovu godinu planirano šest zadaća razminiranja, ukupne površine 1,2 milijuna metara četvornih minski sumnjivog područja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije