Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se sve mijenja

Vlada reže broj ureda državne uprave: Umjesto 20 bit će ih pet

državni ured
Foto: Goran Ferberžar/PIXSELL
1/2
04.09.2014.
u 07:30

Što se Zagreba tiče, stvari ostaju iste jer je i dosad Grad Zagreb obavljao sve poslove iz djelokruga državne uprave

Vlada će danas usvojiti konačni prijedlog Zakona o sustavu državne uprave - umjesto 20 ureda državne uprave u županijama bit će ustrojeno pet regionalnih ureda. Ured državne uprave za Dalmaciju obuhvaćat će područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika). Ured za Slavoniju i Baranju bit će nadležan za Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju (806.192 stanovnika).

Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku obuhvatit će Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku i Sisačko-moslavačku županiju (752.482 stanovnika). Ured za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku bit će nadležan za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju (555.585 stanovnika), dok će Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku obuhvatiti Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Međimursku županiju (525.785 stanovnika).

Što se Zagreba tiče, stvari ostaju iste jer je i dosad Grad Zagreb obavljao sve poslove iz djelokruga državne uprave.

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da ova odluka “može ali i ne mora” biti korak prema ukidanju županija i ustrojavanju pet povijesnih regija (plus Zagreb). Ministar kaže kako zakon ne regulira pitanje središta regionalnih ureda državne uprave te da će se to definirati tek nakon što se novi uredi državne uprave ustroje Pravilnikom o unutarnjem redu. Za pretpostaviti je da će glavni uredi državne uprave biti u Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu (za regiju Središnja Hrvatska).

Za građane, baš kao i za zaposlene u uredima državne uprave diljem zemlje ne mijenja se ništa - zaposleni neće dobivati otkaze, uredi se neće seliti ili gasiti, tako da će svaki grad koji danas ima ured državne uprave taj ured imati i dalje. No, smanjit će se broj predstojnika ureda s dosadašnjih 20 na pet, broj zamjenika predstojnika ureda smanjit će se isto sa 20 na pet, a broj službi smanjit će sa 84 na 35. Osim toga, Vlada će na današnjoj sjednici HAC-u dati državna jamstva za dva kredita od ukupno 550 milijuna eura. U obrazloženju piše da HAC nove kredite uzima radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza. Aranžerske naknade za ta dva kredita iznose 6,675 milijuna eura, a promjenjive kamatne stope trenutačno iznose 4,65 posto godišnje za kredit od 400 milijuna eura te 4,15 posto za kredit od 150 milijuna eura. Na sjednici Vlade odobrit će se i nove isplate iz pričuve državnog proračuna.

Po svemu sudeći, novac iz proračunske pričuve bit će potrošen prije kraja godine. Od ukupno 200 milijuna kuna pričuve u prvih sedam mjeseci potrošeno je 175 milijuna kuna, što znači da je za preostalih pet mjeseci ostalo samo 25 milijuna kuna. U srpnju je iz proračunske pričuve najviše dobilo Ministarstvu pravosuđa za plaćanje usluga pravnog savjetovanja u iznosu od tri milijuna kuna.

>> Za ukidanje dodataka na plaću bar pola godine

Ključne riječi

Komentara 67

ZA
zagreb1111111111
08:27 04.09.2014.

zašto mi ove trpimo na vlasti. Svaki dan nas košta njihova nesposobnost milijarde.

DU
Deleted user
07:47 04.09.2014.

arsenije to je moralo bit napravljeno odavna..

Avatar think pink
think pink
08:41 04.09.2014.

fascinantna "racionalizacija i ušteda" - broj zaposlenih ostaje isti (znači nekoliko tisuća previše), a ovih 30 predstojnika će prebaciti na druge funkcije!!! i za to im je trebalo 3 godine??? u zemlji koja ima preko 500 jedinica lokalne samouprave, a stanovnika kao pariz, ovi bjednici se hvale ovakvom "racionalizacijom". ukinut će 15 +15 predsojnikasmanjit će se broj predstojnika ureda s dosadašnjih 20 na pet, broj zamjenika predstojnika ureda smanjiti će se isto s 20 na pet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije