Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Vlada pripremila centar za izbjeglice pa se predomislila

Prevlaka
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/5
29.09.2015.
u 11:40

Ostojić prvi najavio južnu izbjegličku rutu. Milanović: Rute neće biti, to je podmetanje

Nikakvog prihvatnog centra za izbjeglice u Dubrovačkom primorju nema niti će ga biti. To vam garantiram. Priča o ulasku migranata u dubrovačko primorje podvala je onih koji u Hrvatskoj šire paniku, koji to namjerno rade uoči izbora.

Paniku šire lokalni HDZ-ovci i njihov predsjednik stranke. Oni zemlju žele uvući u nered, oni bi htjeli da se to dogodi – rekao je jučer premijer Zoran Milanović.

Put je duži i teži

I UNHCR-u poslao je poruku da ne usmjeravaju migrante prema jugu Hrvatske.
 – Neka to ne rade, to je loše za ljude, put je duži, teži, vodi preko više granica i lošijeg terena. Na koncu, Hrvatska ima pravo zatvoriti granicu na tom mjestu. Nemojte nas dovoditi u takvu situaciju. Onaj tko vodi ljude u Dubrovnik, a radi se o organiziranom dovođenju, radi zlo tim ljudima – rekao je Milanović. Međutim, u napuštenim vojnim objektima na Prevlaci prošlog je tjedna započela priprema novog prihvatnog centra, za slučaj da se izbjegličke rute usmjere južno, kroz Albaniju i Crnu Goru do graničnog prijelaza u Konavlima, o čemu je novinare u petak u Opatovcu izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Kontaktirali smo s njim jučer, nakon premijerova istupa. – Neće biti dopušteno otvaranje nove izbjegličke rute! – kaže sada Ostojić.

U Dubrovniku, odakle su proteklih dana stizale fotografije s pripremnih radova na Prevlaci, svi su iznenađeni premijerovim riječima. – Prihvatni centar nije zatražio ni Grad Dubrovnik ni Dubrovačko-neretvanska županija. Vlada je donijela odluku, Vlada je povukla, podržavam jedno i drugo, ali dobro je da Prevlaka bude pripremljena. Što će se dogoditi kada nam uplovi brod iz Libije? Ima situacija koje ne možemo izbjeći, dobro je biti pripremljen – rekao nam je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je od Milanovića prije tri dana tražio da se ne otvara ruta preko Dubrovnika, zadovoljan je premijerovim jučerašnjim stavom. – Dobro je da je prihvatio našu argumentaciju i da neće biti prolaska izbjeglica niti prihvatnog centra. Ali, to nije nikakva podvala, već njihova službena odluka. Na inicijativu policije osnovan je Stožer za zaštitu i spašavanje, na sastanku u Dubrovniku bio je i Jadran Perinić, ravnatelj DUZS-a, i odlučeno je da započnu pripreme za gradnju prihvatnog centra. Ti radovi traju i danas! – tvrdi Dobroslavić, a njegove riječi potvrđuje Goran Cvjetinović, glasnogovornik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. – Mi svoje radimo, pripreme se obavljaju. Prestat ćemo jedino kad i ako se opozove odluka, mi smo samo tehnički izvršitelji – kaže Cvjetinović. Dodaje kako je sve započelo nakon procjene MUP-a o mogućem kretanju izbjeglica, došao je Perinić, osnovan je stožer, mobilizirani su vatrogasci, kao i sve ostale službe, pa i Dubrovnik ceste koje grade prometnicu.

Pripreme dovršene

Ostojića smo pitali traju li i dalje pripreme na terenu i zbog čega ako neće biti otvaranja nove rute. – Pripreme su dovršene, najvećim dijelom. Poslužit će ako zatreba za smještaj dodatnih snaga policije – poručio je Ostojić. Dubrovački turistički radnici nemaju dvojbi. Izbjeglicama svakako treba pomoći, ali podalje od Dubrovnika. Već su se suočili s upitima organizatora kongresa, poslovnih partnera iz dalekih zemalja, ali i zabrinutih gostiju koji se idućih tjedana spremaju na jug Hrvatske. Čelni čovjek Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vlado Bakić također se nada da južna ruta neće biti aktivirana.

– To bi bilo bolje za turizam, ali ako se pokaže neizbježnim, teoretski je moguće izbjeći veće turističke štete. No, onda se mora upravljati situacijom, ne smije biti stihije, a s obzirom na proturječne izjave i o samom otvaranju južne rute, bojim se da se na to ne možemo osloniti... – kaže Bakić.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 13

BU
Bulaba
11:46 29.09.2015.

O, dobro ste složili ovaj članak, svaka čast, rekli ste poluistinu i maksimalno ste iskontrolirali ogromnu štetu koju je prouzročio nesposobni kreator kaosa Ostojić skupa sa svojim prijateljem Milanovićem. A zašto niste pustili video u kojem Ostojić otvoreno kaže da se otvara PRIHVATNI CENTAR, a sad kaže da se ne otvara? I gdje je analiza posljedica okretanja migrantske rute prema Dubrovniku, koja je po svemu sudeći možda i počela?

Avatar juricamesko
juricamesko
12:04 29.09.2015.

koliko su nesposobni Milanović i Ostojić te koliko je Milanović zlo kad lažno optužuje druge za radnje svog ministra samo se manjim dijelom vidi iz ovoga članka.ne znaju dali bi piškili ili kakili

OL
olrajt
12:17 29.09.2015.

...laži,uvrede ,podmetanja ,ogovaranja ,klevete ,izrugivanje to je komunikacija drugova odnosno SDP-a!....prije tri dana kažu pustit če se migranti na jugu sad su to izmišljanja .....prestrašno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije