Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada prikrila broj: U Hrvatskoj je 334.326 nezaposlenih

U samo mjesec dana bez posla ostao cijeli HEP! Broj nezaposlenih povećao se za 15.000, odnosno četiri posto, što odgovara broju ukupno zaposlenih u najvećem državnom poduzeću
15. veljače 2011. u 18:47 386 komentara 2465 prikaza
'21.01.2011., Varsavska ulica, Zagreb - Gredjevna inspekcija postavila je znak zabrane radova na gradilistu Hoto u Varsavskoj ulici. No bez obzira na zabranu u ranim jutarnjim satima radnici su nesmet
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se 334.326 nezaposlenih osoba! Taj podatak javnost je čekala puna dva tjedna, ali čak i nakon što je objavio opširnu 'analizu' na trinaest stranica, Hrvatski zavod za zapošljavanje propustio je navesti podatak o stvarnom broju nezaposlenih u siječnju!

Daju lekcije, a ne broj

Umjesto brojke koja je šokirala premijerku nalazi se niz manje bitnih informacija o spolnoj, dobnoj i obrazovnoj strukturi nezaposlenih. Tek na osnovi usputno spomenutog postotka na osmoj stranici analize, prema kojemu je nezaposlenost u siječnju 2011. porasla osam posto u odnosu na siječanj 2010., izračunali smo podatak o broju nezaposlenih od 334 tisuće! U mjesec dana nezaposlenost se povećala za 15 tisuća (odnosno četiri posto), a taj rast odgovara broju zaposlenih u najvećem državnom poduzeću – HEP-u.

Sve je ostalo bacanje prašine u oči pa tako državna služba poučava da je jedini relevantan podatak o broju nezaposlenih anketa radne snage koja se u Hrvatskoj provodi četiri puta godišnje. Prema tom podatku u trećem kvartalu 2010. stopa nezaposlenosti bila je 11,5 posto, a njihova je procjena da se tako mjerena nezaposlenost u siječnju 2011. popela na 12,6 posto.

Manje je to, kažu, nego u Grčkoj, Irskoj, Slovačkoj, Estoniji, Litvi, Letoniji i Španjolskoj. Ima li se na umu činjenica da je u prosincu 2010. stopa registrirane nezaposlenosti bila 18,8 posto, jasno je i čemu služi prikrivanje podataka i zamagljivanje stvarne slike. Stručna javnost zna razliku između registrirane nezaposlenosti i ankete radne snage (koja, primjerice, među zaposlene ubraja i domaćice koje nešto rade kod kuće, ljude koji rade na crno i slično), no to ne umanjuje činjenicu da se na burzi nezaposlenih nalazi 334 tisuće osoba koje traže posao. To je svaka četvrta radno aktivna osoba u zemlji.

– Razočaran sam postupkom Zavoda za zapošljavanje i prikrivanjem podataka. To je bazični podatak, ne znam zašto ga nisu u stanju javno objaviti. Svašta su u svojoj analizi rekli, ali nisu bazični broj, što je nedopustivo – kaže Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta i stručnjak za tržište rada.

Nije prvi put

Resorni ministar Đuro Popijač nije želio komentirati podatke o nezaposlenosti, no neslužbeno doznajemo da su u Vladi bili zatečeni velikim priljevom nezaposlenih u siječnju. Nedostupan za komentar bio je i Vladin glasnogovornik. Čak se i iz apsurdno površne analize HZZ-a razaznaje da se u siječnju prijavilo oko 20 tisuća otpuštenih te 10 tisuća osoba koje nisu bile zaposlene, što je premijerku zacijelo bacilo u očaj pa je naredila da se podaci "pravilno" interpretiraju. Navodno je riječ o ljudima koji su se prijavljivali radi socijalnih razloga i potvrda o nezaposlenosti.

Nije to prvi put da se Hrvatska suočava s apsurdnim interpretacijama kada podaci ne idu na ruku vladajućima. Da bi smanjila broj nezaposlenih, država je svojedobno prestala tražiti potvrdu o nezaposlenosti za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

Ekonomski institut ostaje pri procjeni o

Ekonomski institut ostaje pri procjeni o 340 do 350 tisuća
U svom pokušaju da stvarnost prikaže boljom nego što jest, HZZ je istaknuo da su ovogodišnjeg siječnja zaposlili tri tisuće radnika više nego prošlogodišnjeg – 8 tisuća ove prema 5 tisuća prošle godine.

No, čak i ako se zanemare svi drugi podaci, na temelju tog jednog mjeseca proizlazi da i dalje 2,5 puta više radnika dobiva otkaz nego što ih se zaposli! A to je surova stvarnost koju ne može prikriti nikakva ružičasta interpretacija.

Ekonomski institut procijenio je da će do proljeća broj nezaposlenih narasti na 340 do 350 tisuća, a Nestić kaže da ostaje pri toj procjeni te da se siječanjski broj uklapa u te prognoze. – Iako je situacija nešto povoljnija nego prije godinu dana u smislu trenda, činjenica je da se nezaposlenost i dalje povećava – kaže Nestić.

Od travnja se očekuje veći val sezonskog zapošljavanja.

Elipso

  • -obrisani-:

    Predlažem J.Kosor da : umjesto potražnje za 150 000 čobana,brojku prepravi na, potražnja za 350 000 čobana

  • -obrisani-:

    za sve je kriv...........TITO..........

  • eddinger1:

    kuća biro biro kuća