Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada preuzima plaćanje najma ruske ambasade u Zagrebu

Rusi financiraju trošak hrvatske ambasade u Moskvi, pa već godinama traže reciprocitet
02. srpnja 2014. u 11:55 5 komentara 1141 prikaza
Foto: Google Street View

Jedan od problema koji godinama zateže hrvatske odnose s Ruskom Federacijom, smještaj njihovog diplomatskog predstavništva u Zagrebu, biti će riješen ovih dana, piše Poslovni Dnevnik.

Hrvatska država s 2 milijuna kuna godišnje financirat će najam zgrade ruskog veleposlanstva na sadašnjoj lokaciji u Bosanskoj ulici na Črnomercu. Odobrenje za zaključenje ugovora o najmu s vlasnicima atraktivne vile Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dalo je Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a prema odluci, zakup od 18 tisuća eura mjesečno uvećano još za PDV plaćat će se prostor zgrade od tisuću kvadratnih metara s pripadajućim zemljištem, potom garaža ispod poslovne zgrade od 45 kvadrata, te garaža i sklonište ukupne površine 139 kvadratnih metara.

Financiranje troška smještaja za rusko veleposlanstvo, naime, ugovoreno je bilateralnim sporazumom dvije države iz 1993. godine, no u to vrijeme zgrada je bila u posjedu države. U međuvremenu je, pak, kroz postupak denacionalizacije imovine država zgradu vratila u posjed nekadašnjim vlasnicima, obitelji Neumann, kojoj je posljednjih godina najam za vilu plaćan iz ruskog državnog proračuna. Još za mandata bivše predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Rusi su tražili rješenje ovog problema, međutim, nisu bili zadovoljni ponuđenim zamjenskim objektima za veleposlanstvo i rezidenciju ili oni objekti za koje su potencijalno bili zainteresirani nisu imali riješene vlasničke odnose.

Kako je Poslovnom Dnevniku potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova, sredstva za financiranje zakupa zgrade za rusko veleposlanstvo osigurana su u hrvatskom državnom proračunu, i to na temelju reciprociteta, jer je i hrvatsko veleposlanstvo na isti način smješteno i financirano u ruskoj metropoli. Sporazumom iz 1993. godine je, naime, usuglašeno da će obje strane osigurati besplatan smještaj za diplomatska predstavništva. Hrvatskoj, kako kažu iz diplomatskih krugova, takvo rješenje i odgovara, jer su troškovi najma nekretnina u Moskvi izuzetno visoki.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Rusija zabranila psovke: Za krivu riječ kazna 1500 dolara, čak i na internetu!

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • kafka:

    Molim, 165000 kuna mjesečno za najam? Da li je to 'tržišna' vrijednost najma?

  • BANZO:

    što li se još krije u tom povratu imovine i cijene najma koji se plača iz državnog proračuna. Preispitati koliko ima takvih ugovora i sa kim iz politike vlasnik ovog skromnog doma dijeli dobit od stanarine.

  • dario2612:

    koliko rusi plaćaju našu u moskvi? jel isplativije ovako ili da svatko plaća svoju?