Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2 milijuna kuna godišnje

Vlada preuzima plaćanje najma ruske ambasade u Zagrebu

Foto: Google Street View
02.07.2014.
u 11:55

Rusi financiraju trošak hrvatske ambasade u Moskvi, pa već godinama traže reciprocitet

Jedan od problema koji godinama zateže hrvatske odnose s Ruskom Federacijom, smještaj njihovog diplomatskog predstavništva u Zagrebu, biti će riješen ovih dana, piše Poslovni Dnevnik.

Hrvatska država s 2 milijuna kuna godišnje financirat će najam zgrade ruskog veleposlanstva na sadašnjoj lokaciji u Bosanskoj ulici na Črnomercu. Odobrenje za zaključenje ugovora o najmu s vlasnicima atraktivne vile Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dalo je Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a prema odluci, zakup od 18 tisuća eura mjesečno uvećano još za PDV plaćat će se prostor zgrade od tisuću kvadratnih metara s pripadajućim zemljištem, potom garaža ispod poslovne zgrade od 45 kvadrata, te garaža i sklonište ukupne površine 139 kvadratnih metara.

Financiranje troška smještaja za rusko veleposlanstvo, naime, ugovoreno je bilateralnim sporazumom dvije države iz 1993. godine, no u to vrijeme zgrada je bila u posjedu države. U međuvremenu je, pak, kroz postupak denacionalizacije imovine država zgradu vratila u posjed nekadašnjim vlasnicima, obitelji Neumann, kojoj je posljednjih godina najam za vilu plaćan iz ruskog državnog proračuna. Još za mandata bivše predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Rusi su tražili rješenje ovog problema, međutim, nisu bili zadovoljni ponuđenim zamjenskim objektima za veleposlanstvo i rezidenciju ili oni objekti za koje su potencijalno bili zainteresirani nisu imali riješene vlasničke odnose.

Kako je Poslovnom Dnevniku potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova, sredstva za financiranje zakupa zgrade za rusko veleposlanstvo osigurana su u hrvatskom državnom proračunu, i to na temelju reciprociteta, jer je i hrvatsko veleposlanstvo na isti način smješteno i financirano u ruskoj metropoli. Sporazumom iz 1993. godine je, naime, usuglašeno da će obje strane osigurati besplatan smještaj za diplomatska predstavništva. Hrvatskoj, kako kažu iz diplomatskih krugova, takvo rješenje i odgovara, jer su troškovi najma nekretnina u Moskvi izuzetno visoki.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Rusija zabranila psovke: Za krivu riječ kazna 1500 dolara, čak i na internetu!

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kafka
12:16 02.07.2014.

Molim, 165000 kuna mjesečno za najam? Da li je to 'tržišna' vrijednost najma?

DU
Deleted user
12:30 02.07.2014.

što li se još krije u tom povratu imovine i cijene najma koji se plača iz državnog proračuna. Preispitati koliko ima takvih ugovora i sa kim iz politike vlasnik ovog skromnog doma dijeli dobit od stanarine.

DA
dario2612
15:05 02.07.2014.

koliko rusi plaćaju našu u moskvi? jel isplativije ovako ili da svatko plaća svoju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije