Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin i kazna

Rusija zabranila psovke: Za krivu riječ kazna 1500 dolara, čak i na internetu!

šapat,šutnja
Thinkstock
02.07.2014.
u 08:50

Rusi su poznati po ''živopisnom'' govoru pa tako smo za muški spolni organ koriste 1200 različitih izraza. Kako će se suzdržati od kršnjena zakona, teško je i zamisliti

Svi oni Rusi čiji se stil komuniciranja može opisati dobrom starom ''bez dlake na jeziku'' od danas će dobro pripaziti što pričaju jer je u toj zemlji stupila na snagu zabrana psovanja. Da nije riječ tek o manje značajnoj zabrani koja će poštedjeti ćudoredne uši, govori činjenica kako će se svaka krivo izgovorena riječ govornika koštati i do 1500 dolara, piše Press.

Zakon koji je pod motom ''zaštite i razvoja ruske lingvistike'' usvojen u svibnju zabranjuje korištenje psovki i u filmovima, knjigama te kazališnim predstavama. Dok će se filmovi u kojima se omakne psovka zabranjivati, knjige koje neće bježati od vulgarizama prodavat će se u posebnim pakovanjima s istaknutim upozorenjem. Zanimljivo je da će ruska policija tragati za psovkama i na internetu i to pomoću posebno kreiranog softvera "swear-bot" vrijednog oko 730.000 dolara.

Pretpostavlja se da će to predstavljati poseban problem sa sistem jer su Rusi poznati po ''živopisnom''' govoru. O tome svjedoči i ruski rječnik koji sadržava samo 1200 različitih izraza za muški spolni organ. A to je tek jedan pojam...

>>[VIDEO] Srpskoj voditeljici usred javljanja uživo 'izletjela' psovka

Komentara 9

Avatar noesiss
noesiss
10:02 02.07.2014.

Svaka cast Rusima, konacno malo zdravog razuma. Svima je muka vise od izopacenog, perfidnog i perverznog zapada. Ruska klasa i kultura nemaju paragona.

VU
vucko
10:44 02.07.2014.

Sa Rusima nemam mnogo veze iako su i oni u Njemackoj ,koju su "oslobodili" od nacizma ostavili svoje tragove koji su ostavili i na citavom Balkanu,od sjevera do juga.Ja sam vec 53 god. u Njemackoj i smeta me kad dodjemodjem u Hrvatsku da su mnoge konverzacije "oplemenjenim" balkanskim jezikom sto nije dobro za cuti a kamo li prevesti strancima.Ostalo mi je u sijecanju da je nekoc na radio Zagrebu ,koji se je jos nalazio u Vlaskoj 106 bile emisije protiv " psofke i kletve " , danas toga vise nema , a i to je jedan pokazatelj kulture ,jednog naroda.

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
15:20 02.07.2014.

..pa nije loša ideja. Psovke su i tako obično samo rezultat frustracije, manjka argumenata i opće nekulture. Svijet nebi ništa vrijednog izgubio njihovom zakonskom zabranom. No pravi "komunikacijski siledžije" znaju nekome izazvati psihološke traume bez i jedne psovke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije