Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANI NERADNI

Vlada nakon dvogodišnje analize predlaže: Radnih će biti 14 nedjelja godišnje

Spar postavlja zaštitne barijere od plekisglasa u trgovinama
23.05.2020.
u 15:05

Poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja će biti radno, kaže Horvat.

Nakon gotovo dvije godine vrlo intenzivnog analiziranja u trgovini mi smo za to da izmjene i dopune Zakona o trgovini pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom raspravu svi zainteresirani daju svoj sud. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad nedjeljom. S velikom dozom konsenzusa koju smo u dvije godine, ne samo sa socijalnim parnerima, već i zainteresiranom javnošću stavili na stol, 14 nedjelja bit će radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dijela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam, 14 profitabilnih nedjelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rješenjem - rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Konsenzusom je, dodao je, s poslodavcima i sa sindikatima dogovoreno da se blagdanima također ne radi.

- Definirat ćemo i radno vrijeme subotom do 21 ili 22 sata.

- Nakon što epidemiolozi daju priliku i iz uredbe maknemo neradnu nedjelju kao epidemiološku mjeru, od tog trenutka zakon ćemo pustiti u javnu raspravu - istaknuo je Horvat.

Video - Izjava ministra Horvata o radu nedjeljom iz veljače

 

Četrnaest je vikenda unutar kojih trgovine bilježe profitabilnost, a sve ostale, kaže, bilježe određeni gubitak.

- Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedjeljak negdje na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedjelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Zadnja tri mjeseca su pokazala da tu nedjelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom - rekao je. Nova Vlada bi izmjene, ako se pođe po planu, usvojila u rujnu.

Komentara 24

Avatar marlony
marlony
16:47 23.05.2020.

Zašto zabraniti rad, profit u državi sa ovakvom ekonomskom i gospodarskom situacijom ? Ukinite i noćne smjene da se radnici mogu naspavati pa da i oni završe na burzi. Oslanjamo se i oslanjati ćemo se na turizam, nismo zapadne industrijski jake zemlje i vi govorite o ukidanju jednog radnog dana koji se radnicima nadoknađuje slobodnim danom u tjednu. Vidjet ćete kad vam radnici završe na burzi sa stambenim kreditima i malom djecom - zato što im želite s"slobodnu nedjelju".

BA
balizg
16:52 23.05.2020.

Uskoro će vam se dogoditi da će radnici moliti da rade i noćne smjene i praznike jer ljudi žele raditi koji nisu financijski osigurani kad vam se napune burze rada i kada vidite kakvu medvjeđu uslugu ste im napravili !

DU
Deleted user
16:46 23.05.2020.

Zbog cega se ne smije kupiti kruh u ducanu u nedjelju ii samo par nedjelja u godini, a smije se popiti kava u nedjelju bilo kada i bez ogranicenja. Je li kava vaznija od kruha i radnik na blagajni od konobara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije