Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA ZAKONA

Vlada povećava iznos nacionalne naknade, evo koliko će sada iznositi

Zagreb: Najveće povećanje mirovina u protekle 24 godine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2023.
u 13:37

Redovno godišnje usklađivanje počet će se primjenjivati do 1. siječnja 2025., najavio je ministar.

Vlada RH je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima bi se te naknade podigle na 150 eura.

Izmjenama se nacionalna naknada za starije osobe podiže sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja 2024., kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Pravo na naknadu imaju osobe starije od 65 godina, a koje nisu ostvarile pravo na mirovinu na temelju rada i uplaćenih doprinosa.

Redovno godišnje usklađivanje počet će se primjenjivati do 1. siječnja 2025., najavio je ministar.

Izmjenama se predlaže i ublažavanje uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu, uvjet sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske od dana podnošenja zahtjeva smanjuje se na 10 godina te povećava prihodovni cenzus, sa 120 na 300 eura po glavi kućanstva.

Omogućava se i ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju. Omogućila bi se i isplata naknade na adresu korisnika i putem pošte, kazao je Piletić.

Za provedbu zakona trebati će u 2024. osigurati dodatnih 13,7 milijuna eura, u 2025. gotovo 16 milijuna, a u 2026. 16,1 milijun eura.

„Očekujemo da broj korisnika naknade sa sadašnjih 6.841 korisnika naraste na minimalno 13.400”, rekao je Piletić.

Vlada je donijela i odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u visini od 5 do 10 posto. Riječ je o policijskim službenicima, službenicima pravosudne policije, carinske i porezne uprave, te državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne uprave koji ne ostvaruju dodatke za poslove utvrđene posebnim propisima ili sporazumom. Dodatkom će biti obuhvaćeno oko 29 tisuća zaposlenika, a počet će se isplaćivati u rujnu za plaće u kolovozu, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

VIDEO Srušio ogradu i zid da bi građani mogli prolaziti: Radnici hotela ih zalijevali vodom, otimali kabel...

Komentara 6

ZA
zagabria4
14:58 24.08.2023.

WOW... izdvojiti će 16 mil EUR, samo 1% od onoga što su njihovi pokrali iz INA-e. Sramota kako se brin u za običan narod. Sa time ne moraš prositi 25 dana u mjesecu nego samo 20 dana

IC
ICCO
14:41 24.08.2023.

Placement od sreće jer je nacionalna naknada za umirovljenike sada veća 1 euro po dana a ukupno sada penzići će raspolagati sa 5 eura dnevno što će vjerovatno povećati pretilost u ove populacije jerbo će sada moći 4x bogato jesti dnevno pa čak I na Jadran se uputiti......

DU
Deleted user
14:39 24.08.2023.

Maaalloooooo Plenkiiiii, daces ti pred izbore jos barem 30%, 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije