Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez naknade neki ostajali i zbog neinformiranosti

Nacionalnu mirovinu moglo uzeti još bar 14.000 građana

Sisak: Umirovljenici u šetnji gradom tijekom sunčanog dana
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
28.12.2021.
u 20:39

Pravo na naknadu služi kao "propusnica" za različita druga prava, pa je gubitak i puno veći od 120 kuna razlike

U veljači ove godine počela je isplata prvih nacionalnih mirovina, odnosno 800 kuna naknade za starije, koju je u prosincu primilo 5658 osoba, od kojih dvije trećine čine žene, a jednu trećinu muškarci. Prosinačka isplata državu će stajati 4,5 milijuna kuna.

Analitičari Instituta za javne financije Marijana Bađun i Ivica Urban u dnevnom su se osvrtu te kuće pozabavili mogućim razlozima zbog kojih je broj primatelja manji od očekivanog. Vlada je uvela tu naknadu kako bi smanjila siromaštvo osoba starijih od 65 godina, posebice onih bez ikakvih primanja ili s vrlo niskim dohotkom.

– S obzirom na to da se za naknadu prijavilo 14 tisuća osoba manje od planiranog broja, čini se da ona nije ostvarila svrhu u očekivanom opsegu – navode Bađun i Urban.

Tko ima pravo?

Jedan dio razloga odnosi se na neinformiranost potencijalnih korisnika o postojanju naknade te na nemogućnost ostvarenja prava zbog poteškoća s prijavom i isplatom. Naknada postoji tek godinu dana i možda je potrebno još neko vrijeme da se ukorijeni. Potvrdu ovoj tezi daje činjenica da se broj korisnika lagano povećava kako mjeseci prolaze. Druga skupina razloga tiče se neostvarenog očekivanja predlagatelja zakona da će dio sadašnjih primatelja mirovine ili zajamčene minimalne naknade odustati od tih prava i zamijeniti ih novom naknadom. Moguće je i da su projekcije korištene za izradu prijedloga zakona jednostavno precijenile ukupni potencijalni broj korisnika naknade.

Prema Zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe, pravo na nju mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života, a imaju prebivalište na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Uz taj osnovni uvjet, osoba ne smije biti korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju; ne može biti primatelj zajamčene minimalne naknade (ZMN); neto dohodak njezina kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini podijeljen s brojem članova kućanstva mora biti niži od mjesečnog iznosa naknade; nije joj priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Kućanstvom se smatra obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive i podmiruju troškove života, bez obzira na srodstvo. Osobe koje primaju socijalnu pomoć, odnosno zajamčenu minimalnu naknadu, moraju se odreći te isplate ako se odluče za naknadu za starije. Zajamčena minimalna naknada, navode u Institutu za javne financije, pripada sustavu socijalne skrbi i namijenjena je osobama koje nemaju dovoljno sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Ne ovisi o dobi ni o dugotrajnom prebivalištu u RH. Dodjeljuje se uz primjenu relativno strogog dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Ne mogu do poslovnica

Prema statističkim podacima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, od ukupno 57.335 osoba koje su lani primale zajamčenu minimalnu naknadu, samo 6.991 osoba starija je od 65 godina. Primjerice, zajamčena minimalna naknada za samca starijeg od 65 godina (odnosno radno nesposobnu osobu koja živi u samačkom kućanstvu) iznosi 920 kn, odnosno 120 kn više od iznosa naknade za starije. Osim toga, pravo na tu naknadu služi kao "propusnica" za različita druga prava, posebno na lokalnoj razini (naknade za troškove stanovanja i ogrjeva). Stoga, ukupni gubitak za korisnika 'nacionalne mirovine' koji se odrekao naknade iz sustava socijalne skrbi može biti i veći.

Mogući razlog za manji broj isplata je i način pokretanja postupka za ostvarenje prava. Potrebno je ispuniti tiskanicu koja se preuzima na mrežnim stranicama HZMO-a ili kupuje u Narodnim novinama, a zahtjev se podnosi područnoj jedinici HZMO-a ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. No, treba imati u vidu da su potencijalni korisnici naknade starije osobe koje su često slabo pokretne, žive u udaljenim mjestima i možda nemaju nekoga tko bi im pomogao u podnošenju zahtjeva. Naknada se isplaćuje putem poslovnih banaka čije poslovnice i bankomati nisu svugdje dostupni.

Komentara 4

NA
nahty
20:59 28.12.2021.

Kao i sve u ovoj državi - žešći promašaj. Oni koji su smišljali uvjete su očigledno nesposobni za svoj posao, ali kao da je ikoga više briga u ovoj nepotističkoj državi. Oni su zadovoljili jedan od dva bitna kriterija - vojnik partije ili rodijak/kum. Prvo bi trebali smanjiti tih 20 godina neprekidnog boravka za tu crkavicu od 800 kuna od koje objektivno niti vrabac ne može preživjeti. Drugo, neka država upogoni svoju vojsku neradnika i neka odu na teren, a ne da očekuju od starih ljudi da sami rješavaju proceduru.

VA
vatreni24
21:09 28.12.2021.

Nacionalna mirovina- još jedan veliki doprinos Plenkovića i njegove vlade za socijalno najpotrebitije, za razliku od slučajnog koji je samo uzimao i uspio samo u 4 godine zadužiti državu za 100 milijardi i iseliti više od 100.000 mladih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije